UEFA a anunțat în această dimineață componența celor șase urne din care se va face extragerea pentru play-off-ul Europa League. Aceste urne sunt echilibrate, astfel că Astra, Pandurii și Petrolul au șanse de calificare în grupele competiției.
*Tragerea la sorți va avea loc la ora 14:00 și va putea fi urmărită pe www.prosport.ro *Astra poate juca cu Estoril, Tottenham sau Maccabi Haifa *Petrolul poate da din nou peste o echipă olandeză, AZ Alkmaar, în timp ce Pandurii ar putea juca cu APOEL Nicosia
Tottenham, Dinamo Kiev, Spartak Moscova, Stuttgart sau Sevilla. Acestea păreau, la prima vedere, cele mai tari adversare pe care echipele românești calificate în play-off-ul Europa League puteau să le întâlnească în drumul spre grupe. Însă așa cum anunța regulamentul competiției, cele 62 de echipe calificate în play-off urmau să fie împărțite în șase grupe: cinci de zece echipe, respectiv una de 12. Astfel, cele trei echipe din Liga 1 care jucau în play-off-ul Europa League puteau scăpa de adversari puternici încă după această repartizare computerizată făcută în această dimineață de forul de la Nyon. Însă atât Astra, cât și Petrolul sau Pandurii au fost „dirijate” în urne care pot da atât peste adversare slabe, cât și peste unele imposibil de depășit în acest moment.
Cel mai dorit jucător din această vară, Gareth Bale, pe care Tottenham cere peste 100 de milioane de euro, ar putea să ajungă la București
Astra, între Estoril și Tottenham
De la cer la pământ! Aceasta este diferența din grupa 6, cea de 12 echipe, în care a fost repartizată Astra. Giurgiuvenii au șanse reale de calificare în cazul în care nimeresc în play-off cu Estoril, ocupanta locului 5 în campionatul Portugaliei din sezonul trecut. Formație fără prea mare tradiție, care s-a calificat în play-off doar după ce a trecut cu 1-0 la general de Hapoel Ramat Gan, gruparea portugheză are un lot cotat la 23,2 milioane de euro, vedetă fiind atacantul din Sao Tome și Principe, Luis Leal. În rest, Estoril nu are jucători experimentați în această fază a competiției, astfel că poate fi eliminată fără prea mari probleme de Astra. Nici Partizan Belgrad nu este un adversar de speriat. Campioana Serbiei a pierdut în turul III preliminar al Ligii cu Ludogoreț Razgrad (1-3, scor general), iar fanii sunt nemulțumiți de jocul echipei lor. În categoria adversarilor accesibili se mai află și Maccabi Haifa, în timp ce Dnipro Dnipropetrovsk pare deja o echipă puternică, cu jucători precum Konoplianka, Rotan sau Giuliano. În fine, Udinese sau Tottenham sunt nuci tari, care vor să impresioneze în acest sezon european, astfel că șansele Astrei într-o „dublă” cu aceste echipe par minime.
Belhanda, Mbokani și Lens sunt achizițiile făcute de Dinamo Kiev în această vară
Variantă bună: Alkmaar, varianta proastă: Dinamo Kiev
Situația pare mai dificilă pentru Petrolul Ploiești, care a fost repartizată în grupa a treia. Singurul adversar care pare accesibil pentru „lupii galbeni” este AZ Alkmaar. Clasată pe 10 în Eredivisie anul trecut, adică cu șase locuri în spatele lui Vitesse Arnhem, pe care Petrolul tocmai a eliminat-o, Alkmaar și-a pierdut cei mai buni doi jucători în această vară. Atacantul Jozy Altidore a plecat la Sunderland, în timp ce mijlocașul Adam Maher s-a transferat la PSV. Surprinzător este și că managerul lui AZ, Gertjan Verbeek, a asistat ieri la meciul dintre Vitesse și Petrolul. Nici Genk nu este o formație de speriat. Deși a avut evoluții bune în ultimele două sezoane europene, jucând atât în grupele Ligii, cât și în cele ale Europa League, formația belgiană nu a impresionat în sezonul trecut intern. Totuși, cu Vossen, Camus sau Ojo, Genk poate oricând să provoace panică în fața porții adverse. De aici, adversarii devin tot mai tari pentru petroliști. Nice a avut un sezon excelent în Franța, terminând pe locul 4, iar managerul Claude Puel i-a făcut să joace excelent pe Cvitanich, Eysseric sau pe Bautheac. De altfel, nici Swansea nu e un adversar de neglijat, victoria în Cupa Ligii Angliei trimițându-i pe galezi pentru prima oară în istorie în Europa! Cu siguranță, singura echipă cu care Petrolul vrea să evite un duel este Dinamo Kiev. Gruparea din capitala Ucrainei a transferat jucători de 46 de milioane de euro în această vară. Printre nume se află Jeremain Lens, Younes Belhanda sau Dieumerci Mbokani, toți jucători cu cifre, care pot face diferența într-un astfel de meci.
Feyenoord a impresionat în sezonul trecut printr-un joc ofensiv, ocupând locul 3 în Olanda
Pandurii, grupă echilibrată
În fine, Pandurii a fost repartizată în grupa 1, acolo unde are parte de adversari echilibrați. Teoretic, gorjenii ar putea emite pretenții în fața lui APOEL Nicosia, eliminată în turul III preliminar al Ligii de Maribor (1-1 la general), mai ales că oficialii ciprioților se așteaptă la sancțiuni pentru antrenorul Paulo Sergio, care i-a arătat degetul mijlociu arbitrului în meciul retur cu campioana Sloveniei. Nici un duel cu Rapid Viena, locul 3 din campionatul Austriei în sezonul trecut, nu ar trebui să le pună probleme importante jucătorilor lui Pustai, gruparea vieneză fiind formată, în mare măsură, din jucători austrieci, în echipa antrenată de Zoran Barisic existând însă și un american, un croat, un grec, un muntenegrean, un slovac și doi nemți. Problemele ar putea apărea însă într-o „dublă” cu Braga, locul 4 în Portugalia în sezonul trecut și finalista Europa League în urmă cu trei sezoane, sau cu Feyenoord, locul 3 în Olanda. Formația lui Roland Koeman are un lot tânăr, dar foarte valoros, cu vârfuri precum Bruno Martins Indi, Daryl Janmaat (fundaș), Ruben Schaken (atacant), toți jucători convocați în ultimul an de Louis van Gaal la naționala Olandei. Un alt adversar puternic este Beșiktaș Istanbul, grupare cu un lot cotat la 103 milioane euro. Vedete la „vulturi” sunt Manuel Fernandes (mijlocaș), Hugo Almeida (atacant) și Mustafa Pektemek, iar manager este fostul selecționer al Croației, Slaven Bilic.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER