La mulți ani, România! Cum sărbătoresc cei de la FCSB, Dinamo și Craiova: Mangia, îmbrăcat în ie și cu tricolorul la gât! Gică Popescu: „La imn aveam lacrimi în ochi și un nod în gât” VIDEO

  • 1 decembrie 2018 e ziua în care România împlinește 100 de ani de la Marea Unire, iar momentul e marcat așa cum se cuvine de personalitățile importante din fotbalul românesc. Rând pe rând, echipele și sportivii noștri transmit mesaje fanilor și fraților români prin intermediul rețelelor sociale.

UPDATE | Ghiță Mureșan, 47 de ani, fostul baschetbalist român ce jucat în NBA la echipe ca Washington Bullets sau New Jersey Nets, ori s-a remarcat în filme, fiind protagonistul peliculei Uriașul Meu, a avut un mesaj de suflet pentru toți românii.


UPDATE | Mesajele celor de la FCSB, Dinamo și Craiova de Ziua Națională a României Roș-albaștrii și-au schimbat fotografia de copertă de la Facebook și poza de profil, ambele fiind acum cu însemnele naționale. „La mulți ani, România!”, e mesajul trupei lui Dică, în timp ce dinamoviștii au făcut o fotografie de grup alături de steagul României. De asemenea, trupa din Bănie a marcat sărbătoarea națională. Au postat un filmuleț cu urările jucătorilor, dar și cu italianul Mangia, cel care apare purtând o ie și un steag tricolor.


Gică Popescu, fost internațional și căpitan al naționalei, a transmis un mesaj românilor cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri.

„Eu aș vrea să le urez românilor multe lucruri, dar cel mai important este ca ei să fie sănătoși și să fie uniți, pentru că acest lucru este simbolul aniversării Centenarului Marii Uniri. Să fim modești și să ne iubim între noi, să nu mai fie ura asta pe care am văzut-o de multe ori în anii trecuți. Suntem un popor foarte dotat, un popor bun la multe lucruri… Am excelat la sport și la multe alte domenii. Un defect este că nu avem încredere în noi pe măsura capacității și calităților pe care le avem fiecare”, a spus, conform Agerpres, Gică Popescu.

Omul care a făcut parte din „Generația de Aur” a naționalei a explicat ce a însemant pentru el să i se cânte imnul: „De fiecare dată când am jucat pentru echipa națională a României am ascultat imnul cu lacrimi în ochi, cu un nod în gât. Pentru mine Imnul României a reprezentat întotdeauna ceva suprem. În momentele acelea trăiam o stare pe care altfel nu am mai întâlnit-o în cariera mea. Să îmi se cânte imnul a fost ceva unic. Rezultatul pe care l-am avut noi în Statele Unite ale Americii în ’94 (n.red. – sferturile de finală la Cupa Mondială) eu îl situez peste câștigarea Cupei Cupelor cu FC Barcelona sau a Cupei UEFA cu Galatasaray. Sportul face parte din istoria României, fără îndoială. Este unul dintre sectoarele cu care chiar ne putem mândri. Sportul este unul dintre puținele domenii unde într-adevăr am făcut față marilor puteri ale lumii. De fapt, nu îmi aduc aminte vreun alt sector unde să fi avut rezultatele sau să ne fi bătut de la egal la egal cu cei de afară în afară de sport”.

Ex-căpitanul Barcelonei se plânge că sportivii nu sunt apreciați de către autorități la adevarata lor valoare. „Din păcate, s-a făcut foarte puțin pentru sport în România. Sportul a dat rezultate, dar investițiile în sport au fost aproape inexistente. Nu s-a răspuns cu aceeași monedă. Sportul a oferit mândrie, a oferit performanță internațională, a dat țării mari sportivi care ne-au făcut cinste. Însă numai sportul a dat, din partea cealaltă nu a venit nimic. Nu îmi aduc aminte de vreun guvern până acum care să fi avut ca prioritate sportul, din păcate”, a explicat Popescu.

Omul care a jucat și la PSV Eindhoven, Tottenham sau Galatasaray a explicat că nu a avut vreun complex de inferioritate în fața străinilor. „Niciodată nu m-am simțit inferior pentru că am venit dintr-o țară mică. Probabil că ăsta a fost și motivul pentru care am reușit să mă impun la case fotbalistice mari, să fiu căpitan la Barcelona și așa mai departe. Pentru că niciodată nu m-am simțit cu nimic inferior că sunt român. Noi suntem mult, mult mai dotați decât sportivii de afară, însă de multe ori apare acest complex de inferioritate care, cred eu, ține de gena unora. Eu însă nu am simțit asta niciodată și nici mulți din generația mea. Am avut o generație care nu s-a simțit cu nimic mai prejos decât străinii. Oamenii de rând se comportă minunat față de noi, sportivii. Eu și acum mă întâlnesc pe stradă cu diverși oameni care îmi arată un respect incredibil. Nu toți însă, pentru că mai sunt și răutăcioși. Oricum, ca acasă este greu să fim iubiți în altă parte. Poate doar acolo unde am făcut rezultate extraordinare, cum a fost cazul meu în Turcia”, a mai afirmat acesta.

 

Publicat: 01 12. 2018, 10:44
Actualizat: 01 12. 2018, 14:40