Cazul Rapid aruncă în aer, aproape la propriu, tot fotbalul românesc, evenimentele succedându-se într-un ritm halucinant, cu care e imposibil să se țină pasul. Aurel Brihac, lichidatorul judiciar al Rapidului în faliment, a aflat cu surprindere, vineri dimineață, că la LPF a fost depusă cererea de înscriere a echipei de către o persoană care se prezenta ca fiind împuternicită de el.
„Doamna Violeta Moraru mi-a transmis un mail cu cererile făcute la LPF. «Acolo scrie Brihac Aurel, prin împuternicit…». Oamenii ăștia nu știu ce înseamnă legea. Scrie că am semnat prin împuternicit, cu o ștampilă a Rapidului care ar fi trebuit să fie în posesia mea în acest moment! Au primit, după faliment, o adresă prin care administratorul special trebuia să-mi aducă ștampilele și toate celelalte acte. Și nu mi le-au adus. Eu nu am dat nicio împuternicire!”, a declarat lichidatorul judiciar Aurel Brihac pentru ProSport.
„Nu veți găsi ștampila sau semnătura mea pe nicio hârtie! Decât pe niște falsuri!”
Acesta e decis să-l contacteze pe secretarul general al Ligii, Justin Ștefan, pentru a se lămuri în baza căror documente a acceptat actele depuse de Rapid: „O să vorbesc la LPF, să mi se prezinte și mie împuternicirea semnată de mine ca să se depună această cerere. Eu n-am semnat nimic. Orice s-ar zice, nu veți găsi ștampila și semnătura mea pe nicio hârtie! Decât pe niște falsuri!”.
Brihac spune că LPF fusese deja înștiințată, printr-o adresă oficială trimisă de el, că nimeni nu are voie să semneze în locul lui la Rapid: „Când s-a dat licențierea, clubul era în administrare judiciară. Le-am dat o adresă prin care i-am înștiințat că numai eu semnez. Am trimis-o la LPF. Nu poate semna nimeni în numele meu decât dacă fac delegare de atribuții. Eu așa ceva n-am făcut! Ce am trimis eu la Comitetul Creditorilor – atenție, nu la LPF, ci la Comitetul Creditorilor! – nu e delegare de atribuții!”.
„Domnule, Rapid mai are trei jucători pe convenții civile și niciunul sub contract!”
Sursele ProSport spun că, joi, la sediul LPF a venit acționarul minoritar Răzvan Căprăroiu, împuternicit de Comitetul Creditorilor al SC FC Rapid SA, care a depus, împreună cu cererea de înscriere în Liga 1, și organigrama completă a clubului. Problema este că pe lista respectivă figurează fotbaliști și antrenori care nu sunt sub contract, inclusiv persoane care sunt în preaviz. „Domnule, Rapid mai are trei jucători. Persoane cu convenții civile, deci nu sub contract, pentru că sub contract nu mai există nimeni. Aceasta este realitatea”, a declarat Brihac pentru ProSport.
Lichidatorul judiciar, asaltat pe mail și pe facebook de suporteri indignați care-i reproșează că ar urmări distrugerea Rapidului, a vrut să clarifice lucrurile: „Oamenii trebuie să înțeleagă că nu este după ce vreau sau nu vreau eu. Fiind o societate în faliment, eu sunt obligat de lege să respect anumite lucruri, cu mențiunea că voi suporta rigorile legii dacă fac altceva. O societate în faliment nu mai are voie să angajeze cheltuieli. Eu nu pot să semnez niciun contract pentru niciun jucător, nu-mi dă voie legea, trebuie să se înțeleagă asta. Am un spațiu de acțiune extrem de bine delimitat, eu pot acum să fac doar operațiuni care, în final, trebuie să ducă la lichidarea societății intrate în faliment. Adică să le dau preaviz angajaților, să execut datornicii, să încerc să îndestulez creditorii. Toate cheltuielile angajate de mine în numele Rapidului îmi vor fi imputate, deoarece se consideră că măresc datoriile societății falimentare. Deci eu nu am voie să fac ceea ce mi se cere: să angajez jucători, antrenori, personal, să semnez cheltuieli cu pregătirea, cu cantonamentul, cu deplasările. Nu se poate!”.
Patronii au promis în instanță că vor vira banii din drepturile TV la ANAF. Dar din aceiași bani trebuie plătite salariile restante și împrumutul pentru cazul Obed
ProSport a aflat că, în cererea depusă la Curtea de Apel, patronii Rapidului s-au angajat că vor plăti integral suma care va veni din drepturile TV (circa 1,4 milioane de euro) către bugetul de stat. Însă, în același timp, patronii Rapidului s-au angajat, lunile trecute, ca din aceleași drepturi TV să achite salariile restante ale fotbaliștilor care au jucat în retur (Dan Alexa, fostul antrenor, spunea că e vorba de restanțe între 3 și 5 luni), dar și să returneze cei 60.000 de euro împrumutați pentru a fi plătit Obed.
În același timp, lichidatorul judiciar afirmă că nu va plăti, din acei bani, altceva decât scrie în lege.
Reporterul ProSport a încercat să-l contacteze pe patronul Rapidului, pentru a discuta despre acuzațiile lichidatorului judiciar, dar Valerii Moraru n-a răspuns la telefon.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER