Liga 1, „Spaima Europei” | Ion Timofte: „Sindicatul fotbaliștilor din Portugalia avertizează jucătorii să evite România”. Fenomenul e provocat de reputația patronilor care nu plătesc jucătorii. VIDEO | ProSport LIVE
This browser does not support the video element.
Într-o intervenție telefonică la ProSport LIVE, fostul fotbalist Ion Timofte a dezvăluit marți că reputația de țepari a conducătorilor de cluburi din România a băgat spaima în jucătorii străini. „Sindicatul fotbaliștilor din Portugalia avertizează și sfătuiește jucătorii să evite, pe cât posibil, campionatul românesc”, a dezvăluit Timofte, care a jucat mulți ani la FC Porto și Boavista Porto și are dublă cetățenie, română și portugheză.
Ion Timofte spune că România și-a făcut faimă proastă și în fotbal
Această faimă tristă ajunsă până în celălalt capăt al Europei s-a consolidat în ultimii ani, când patronii și conducătorii din fotbalul românesc și-au făcut un obicei din a băga în insolvență cluburile și a nu mai plăti jucătorii. Una din practicile curente în competiția din România e aceea de a întârzia salariile câte 6-7 luni, uneori chiar un an, iar apoi, când fotbalistul vrea să plece, să fie obligat să semneze că renunță la orice restanță financiară pentru a primi acceptul clubului unde e legitimat. Jucătorul ajunge, astfel, exact ca un sclav, să muncească luni în șir pe gratis.
Zeci de fotbaliști români și străini au fost trași pe sfoară numai în ultimii ani, când au cluburile au fost băgate în insolvență, iar restanțele către ei – trecute la datorii chirografare, care nu se mai plătesc.
Edi Iordănescu: „Când aud de România, ne spun că nu pot veni”
Edi Iordănescu spune că s-a confruntat cu neîncrederea jucătorilor străini când aud de România
Despre același lucru a vorbit și Edi Iordănescu într-un interviu acordat ProSport săptămâna trecută. Antrenorul de la Pandurii Tg. Jiu semnala îngrijorat un fenomen de amploare: jucătorii contactați refuzau ofertele din simplul motiv că veneau din România. „Pentru mine a fost o lovitură să aflu că pe site-ul sindicatului jucătorilor dintr-o țară europeană fotbaliștii sunt sfăruiți să evite țara noastră”, declara atunci Edi Iordănescu. „Le facem oferte fotbaliștilor, aceștia sunt mulțumiți de ce bani le propunem, dar când aud de România fie ne refuză pe loc, fie cer un răgaz, după care ne anunță că au hotărât să nu vină pentru că nu vor să intre în campionatul românesc”, explica Iordănescu junior. „Se sfătuiesc cu prietenii, au apropiații, cu cei care au trecut prin România și apoi spun că nu pot veni aici.”
În urmă cu câteva zile, într-o intervenție la DigiSport, portughezul Cadu, fost fotbalist la CFR, mărturisea cu jenă că nici măcar el n-a putut să+i mintă pe colegii care-l întrebau despre România. „A trebuit să le spun adevărul, că sunt problemele care sunt. Din păcate, acesta este adevărul”, spunea Cadu, referindu-se la obiceiul cluburilor de a-și păcăli jucătorii.
Ultimul caz cunoscut de refuz cu care s-a confruntat un club din Liga 1 pe motiv că respectivul jucător nu vrea să vină în România a fost cel al polonezului Lukasz Gikiewicz, atacant în vârstă de 27 de ani. Acesta a spus, explicit, că nu vine pentru că îi e teamă să nu rămână neplătit.
În 2002, fotbaliștii au protestat împotriva acelorași obiceiuri ale patronilor. Fără rezultat
În 2002, jucătorii români, printre care și Trică, arătau cartonașul roșu conducătorilor din fotbal. Au trecut 13 ani, s-au schimbat șefii, dar obiceiurile au rămas aceleași
România e singura țară din lume în care sindicatul fotbaliștilor (AFAN) a organizat, în 2002, un miting de protest împotriva obiceiului conducătorilor de cluburi de a nu respecta contractele. La acel miting au participat, ca lideri, Florin Prunea și Ionuț Lupescu, iar printre cele câteva sute de fotbaliști s-au numărat și Cătălin Liță, Mugur Bolohan, Florentin Petre, Giani Kiriță, Iulian Miu și Eugen Trică. Acesta din urmă, ajuns între timp antrenor, a ajuns în aceeași postură la CFR Cluj, club intrat în insolvență.