Ziua de 20 aprilie rămâne una importantă pentru fotbalul românesc, după ce, acum 38 de ani, pentru prima dată o echipă de club era în postura de a juca pentru calificarea într-o finală de cupă europeană. După un parcurs fabulos, Craiova Maxima disputa pe teren propriu manşa a doua a semifinalei Cupei UEFA, cu Benfica, după ce în tur fusese 0-0 pe Da Luz” din Lisabona.
Mulţi dintre titularii echipei din Bănie contribuiseră, cu câteva zile înainte de returul cu lusitanii, la marea victorie a tricolorilor, 1-0 în faţa Italiei, campioană mondială la acel moment, meci din preliminariile Euro 84. Din păcate, scorul nu s-a repetat şi la Craiova, deşi Ştiinţa a condus cu 1-0, prin reuşita lui Balaci, dar Filipovic a egalat în repriza secundă şi Benfica a jucat finala, pe care avea să o piardă, în faţa lui Anderlecht.
De atunci, parcă oltenii, şi nu numai ei, încearcă să găsească o explicaţie pentru ratarea acelei calificări, atât cauze obiective, dar şi anumite erori proprii, fiind invocate de-a lungul timpului, tocmai pentru că acel vis n-a fost dus până ca capăt.
Fostul mare portar Silviu Lung nu-şi ascunde nici azi regretele pentru acel moment în care Ştiinţa putea fi prima echipă din România care joacă o finală europeană. Peste câţiva ani, goal-keeper-ul avea să dispute totuşi ultimul act al unei competiţii continentale, Steaua – AC Milan 0-4, în Cupa Campionilor Europeni.
„Meciul cu Benfica a fost unul special pentru că tu nu ai fost înfrânt, ambele meciuri s-au încheiat la egalitate, dar a contat golul înscris în deplasare. A fost o mare dezamăgire pentru mine. Finala Cupei UEFA ar fi trebuit să se joace la Craiova, turul ar fi fost la Anderlecht și returul era în Bănie. A fost o mare dezamăgire, o mare frustrare. Puteam să fim prima echipă românească care jucam o finală europeană. A fost o neșansă că acest meci s-a jucat și după partida cu Italia, iar acolo a fost un consum nervos psihic și fizic foarte mare. A fost și acea nenorocire cu autocarul…șoferul se numea Ciocan și nici un ciocan nu avea să repare acea pană.
Am pierdut toată noaptea până când a venit un alt autocar. Cred că și acest lucru a contribuit la acest semieșec. Totuși, a fost o mare mândrie. Am fost deschizător de pârghii, au venit Dinamo, Steaua și altfel gândeam fotbalul. Știam că va fi un meci dificil. La ei am fost dominați, dar am avut și noi atacuri periculoase.
Ei aveau unul dintre cei mai buni antrenori ai vremii. Meciul de pe „Central” l-am avut în mână, însă, din păcate, am fost egalați, iar bara lui Zoli Crișan dacă era gol, am fi vorbit despre o premieră. Am avut și neșansă. Eu cred că această calificare am pierdut-o pe mâna noastră”, spune Silviu Lung, într-un interviu pentru site-ul oficial al Universităţii Craiova.
Costică Donose a fost unul din cei doi mari absenţi ai acelui meci, alături de Nicolae Negrilă, care era suspendat. Chiar dacă a fost titular, „Pele” a ieşit de pe teren în minutul 2, din cauza unei accidentări.
„Eu nu făceam încălzire de obicei. Așa am fost obișnuit eu. La acel meci, am zis să fac și eu încălzire. Și m-am încălzit până mi s-a rupt mușchiul. Cred că s-a adunat oboseala, am jucat în toate meciurile. Aveam în jur de 30 de ani și aproape peste 400 de meciuri în prima ligă.
Toată lumea spunea că eram un pion principal. Nu se știe acum ce s-ar fi putut întâmpla cu mine în teren. Fără discuție, dacă am fi fost ajutați, altcumva ar fi stat lucrurile. Nu ne puteam compara cu Steaua și Dinamo. Vindeam poze cu mine ca să facem un ban să ne putem să ne luăm o primă de 700-800 de lei. Marele of rămâne că nu ne-am calificat în finala Cupei UEFA”, spune Costică Donose.
Universitatea Craiova – Benfica Lisabona 1-1
Au marcat: Ilie Balaci (16) / Zoran Filipovic (53).
Craiova, stadion: „Central”. Spectatori: 50.000.
Universitatea: Lung – Geolgău, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu – Țicleanu, Donose (2 Beldeanu), Irimescu, Balaci – Crișan, Cămătaru (61 Cîrțu). Antrenor: Constantin Oţet.
Benfica: Bento – Pietra, Humberto Coelho, Bastos Lopes, Alavaro – Sheu, Stromberg (70 Bastos Lopes II), Diamantino – Chalana, Nene (50 Jose Luis), Filipovic. Antrenor: Sven Goran Eriksson.
Arbitru: Bob Valentine (Scoţia)
Parcursul Universităţii Craiova în Cupa UEFA, ediţia 1982-1983
Turul I
Universitatea Craiova – AC Fiorentina 3-1
Marcatori: Ungureanu (55), Cîrțu (72), Balaci (86) / D. Bertoni (37).
AC Fiorentina – Universitatea Craiova 1-0
Marcator: Antognoni (11, penalty).
Turul II
Shamrock Rovers – Universitatea Craiova 0-2
Marcatori: Irimescu (4), Balaci (59).
Universitatea Craiova – Shamrock Rovers 3-0
Marcatori: Campbell (30 autogol), Cârțu (53, 67).
Turul III
Bordeaux – Universitatea Craiova 1-0
Marcator: Tigana (50).
Universitatea Craiova – Bordeaux 2-0
Marcatori: Țicleanu (39), Geolgău (101).
Sferturi de finală
Kaiserslautern – Universitatea Craiova 3-2
Marcatori: Brehme (24, 51), Irimescu (40 autogol) / Geolgău (53), Țicleanu (72).
Universitatea Craiova – Kaiserslautern 1-0
Marcator: Negrilă (82).
Semifinale
Benfica Lisabona – Universitatea Craiova 0-0
Marcatori: Balaci (16) / Filipovic (53).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER