5 concluzii după CSU Craiova – Steaua 0-0. De ce lupta pentru titlu nu e închisă și cum a devenit cel mai bine plătit jucător de la Steaua o problemă pentru Gâlcă

Meciul dintre CSU Craiova și Steaua s-a terminat la egalitate, 0-0, însă partida din cadrul etapei a 19-a a produs o serie de concluzii interesante și o mulțime de implicații majore pentru ierarhiile din Liga 1.

Partida în care CSU Craiova s-a apărat și Steaua, deși a avut inițiativă ofensivă, a părut incapabilă să finalizeze scoate în prim plan cinci idei importante care nu le implică doar pe echipele care au jucat duminică după-amiază.

1. Cârțu și Săndoi și-au atins obiectivul. Dar știe Craiova să și atace?

În primele etape ale acestui retur, CSU Craiova a oferit o mostră de joc defensiv excelent. La fel ca la Tg. Jiu, acolo unde a câștigat cu un gol pe contraatac, CSU a preferat să lase Steaua la cârma jocului. După eliminarea lui Brandan din minutul 50, Sorin Cârțu a instalat celebra sa „autobază”, adică renunțarea definitivă la orice plan tactic ofensiv pentru cimentarea apărării. Obiectivul a fost atins, Steaua nu a reușit să înscrie, însă fanii olteni au mari semne de întrebare cu privire la abilitățile de a ataca ale Craiovei.

Poate Craiova construi un joc ofensiv redutabil în contextul în care Sorin Cârțu și-a mărturisit deschis intențiile defensive? Contra Stelei, cei doi atacanți ai oltenilor au fost slabi. Bawab s-a remarcat doar prin simulări și prin trageri de timp, în timp ce Nuno Rocha nu a putut să își pună în valoare viteza din pricina lipsei de pase dinspre compartimentul median. În a doua parte a turului, Craiova a arătat că poate să și conducă un joc, însă rămâne de văzut dacă echipa este capabilă de o metamorfoză atât de rapidă.

2. Prepeliță nu poate lipsi din prima echipă a Stelei

Dacă trebuie găsit un vinovat pentru înfrângerea cu Rapid, din prima etapă a returului, atunci acela este finanțatorul Stelei. Din închisoare, acesta a comandat excluderea din lot, printre alții, și a lui Andrei Prepeliță. Între timp, așa cum pățește orice manager autodidact, Becali s-a răzgândit și Prepeliță a revenit, cu banderola pe braț, la Craiova. Alături de Bourceanu, acesta formează poate cel mai puternic cuplu de mijlocași centrali din fotbalul românesc. Prepeliță în special a jucat foarte bine și contra lui CSU, meci în care a făcut aproape de toate. A recuperat, a oferit siguranță defensivă, a plecat în atac cu mingea la picior și a furnizat pase lungi în benzi sau către atacant.

3. Mai are Gâlcă răbdare cu Alex Chipciu?

Cel mai bine plătit fotbalist din lotul Stelei, 30.000 de euro pe lună, Alexandru Chipciu continuă seria de meciuri foarte slabe. Contra Craiovei, mijlocașul dreapta poate candida ușor la titlul de cel mai neinspirat fotbalist de pe teren, un titlu pe care doar Iordanianul Bawab i l-ar mai putea fura. În acest context, rămâne de văzut cât timp va mai beneficia mijlocașul de încrederea lui Costel Gâlcă. În mod normal, Adi Popa pe dreapta și Cristi Tănase pe stânga sunt mult mai în formă la ora actuală decât Chipciu. În centrul liniei de mijlocași ofensivi, acolo unde mai poate juca brăileanul, există soluția Nicușor Stanciu, singurul fotbalist într-o formă mai slabă decât Chipciu.

4. Nu putem progresa: stadionul Extensiv oferă condiții deplorabile

Jocul celor două echipe a fost serios afectat în această după-amiază de starea proastă a gazonului de pe stadionul Extensiv. Locul ales de oficialii olteni pentru exilul de până la construirea noului stadion „Ion Oblemenco” nu ar trebui să obțină licențele necesare pentru a găzdui partide din primul eșalon fotbalistic al României. Dincolo de faptul că iarba a fost vopsită în verde de organizatori, pe teren erau porțiuni foarte mari în care iarba lipsea. Acolo unde era iarbă, apăreau și smocurile care făceau aproape imposibil controlul corespunzător al balonului.

Aceste probleme au afectat fotbaliștii ambelor echipe: jocul a fost adaptat pentru a „sări” peste combinațiile la firul ierbii, astfel că tranziția a fost făcută mult mai brusc. La finalul jocului Nicușor Stanciu a criticat aspru starea gazonului: „Gazonul a fost foarte, foarte prost, nu pricep cum s-a putut disputa un joc de prima ligă pe un asemenea gazon”, a spus mijlocașul.

5. Lupta la titlu rămâne deschisă. Ne dă Cupa României un indiciu?

Ceea ce părea imposibil în pauza competițională, iată că devine posibil. Steaua ar putea avea probleme în a-și apăra titlul de campioană după ce a avut 9 puncte avans față de CFR Cluj și, după depunctarea acestora, 10 față de Petrolul. Cele două meciuri din acest retur din care a obținut un singur punct au fâcut ca Petrolul să se apropie la numai cinci puncte de Steaua astfel că putem declara oficial deschisă lupta pentru titlu. Un prim indiciu cu privire la validitatea acestei idei ne va fi oferit joi atuni când Steaua și Petrolul se vor întâlni în meci direct în semifinalele Cupei României.

Publicat: 01 03. 2015, 23:54
Actualizat: 01 03. 2015, 23:55