9 declarații tari date de Răducioiu. De la „Ce mi-a spus Dumitrache…”, la „Nu e o rușine să fii șomer”. Golgheterul României la World Cup împlinește 48 de ani
Golgheterul României la Mondialul din 1994, Florin Valeriu Răducioiu, împlinește azi 48 de ani. Format la juniorii din Ștefan cel Mare, de regretatul Piți Varga, fostul vârf de la Dinamo, AC Milan și Monaco e acum coordonator la școala de fotbal Academia Regal Atletico Madrid din București și face parte din stafful care-l susține pe Ionuț Lupescu la alegerile pentru șefia FRF, de pe 18 aprilie. în ziua în care unul dintre cei mai valoroși atacanți de careu din istoria României face 48 de ani, ProSport vă prezintă câteva declarații cu impact asupra fenomenului fotbalistic acordate reporterilor noștri.
1. „Acum câțiva ani, m-am întâlnit cu marele Dumitrache, care mi-a spus că în mine se revedea ca jucător. Chiar dacă eu am avut de obiectat că nu aveam acea detentă la cap fantastică, pe care el o avea, m-au emoționat foarte tare cuvintele lui! Acum, și eu aș dori să mă „revăd” în alt jucător! Încă îl aștept! Atacanții români pur și simplu nu mai sunt! Excepție face pentru mine Ciprian Marica”
2. „Răzvan, îți transmit că nu sunt șomer, am chiar două joburi și o viață frumoasă. Nu e însă o rușine să fii șomer. E doar greu. Nu folosi asta ca o jignire. Sunt atâtea mii de oameni în Romania care nu-și pot găsi de muncă și sunt amărâți. Nu toți au avut șansa să fie angajați de tineri la stat, la politicieni. Nu trebuie blamați”
3. „O rușine este să profiți de funcția pe care o ai să arunci cu noroi în oameni care au făcut ceva pentru țara asta. Poate și tu te-ai bucurat la golurile mele. Aveai 10 ani și sper că pe atunci iubeai fotbaliștii români care jucau pentru România. Eu nu sunt așa iscusit ca tine la vorbe, dar vreau să-ți zic că nu e frumos ce faci”
4.. „Este absolut inadmisibil ceea ce se întâmplă în Romania. Cum este posibil ca jucătorii să nu fie plătiți? Au familii, copii. Nu sunt protejați nici de federație, nici de Ligă! Insolvența a devenit o modă la noi, nimeni nu știa ce înseamnă acum câțiva ani, acum știu toți. Au devenit experți în insolvență! Au găsit o modalitate legală de a ascunde adevărul și datoriile. O altă mare rușine”
5. „După campionatul 1991-1992, când eu am jucat la Verona, un sezon extrem de dificil pentru mine, dezastruos, el m-a luat la Brescia și mi-a relansat cariera, pentru că eram pe punctul de a mă lăsa de fotbal. Eram într-un moment extrem de dificil”
6.. „Am făcut un sezon foarte bun la Brescia, am lucart foarte mult cu nea Mircea, mă antrenam și seara cu el, făceam antrenamente personalizate. Apoi, am semnat cu Milan și pentru mine a fost o onoare, chiar dacă multă lume m-a criticat, că mă duc acolo ca să stau rezervă. Datorită lui Lucescu și apoi a pregătirii fizice, psihice, tactice de la Milan, eu am reușit să fac un Campionat Mondial, dacă nu extraordinar, foarte bun.Asta se întâmplă când un antrenor te ajută în momentele dificile, crede în posibilitățile și în calitățile tale”
7. „Eu am crescut de mic alături de Ionuț, de când eram la Piți Varga la copii și juniorii lui Dinamo – Doamne, ce perioadă a fost! – , apoi la echipa mare a lui Dinamo, Generația de Aur… Tot timpul am fost alături unul de celălalt. Și acum nu putea fi decât la fel. Îl sprijin, cred că am fost printre cei care l-au convins să vină și să se bată ca fotbalul sa redevină fotbal în Romania. Iar faptul că el a plecat de la UEFA, unde era unul dintre manageri, pentru a reveni în fotbalul românesc este sugestiv pentru dedicarea sa”
8. „Peste patru ani, fotbalul românesc va arăta așa: calificat la Campionatul European și, sper, la Campionatul Mondial. Va fi din nou al iubitorilor de fotbal și al oamenilor care au trăit și trăiesc pentru fotbal”
9. „Este foarte greu să crești, sunt mulți factori care trebuie să intervină pentru ca formarea tinerilor să fie un succes. Vă dau un exemplu concret: în Franța acum mai bine de 20 de ani, guvernul și autoritățile din teritoriu, din provincie au construit 5-6 centre sportive numite și CFA-uri (Centre de Formation Amateur) unde se strâng toți jucătorii din zona respectivă și se face o selecție riguroasă. Îmi pare rău, dar singurul care face ceva în acest sens în România este doar Hagi. La ce să te aștepți dacă sportul nu este prioritatea guvernului? Iar noi ne întrebăm de ce nu putem ajunge la turneele finale? Mulți copii pleacă în Italia unde cluburile le oferă tot ce vor pentru a face performanță. Tot timpul ne vom chinui în acest ritm”
Florin Valeriu Răducioiu
Data și locul nașterii: 17 martie 1970, București
Carieră și performanțe:
Dinamo (1986-1990) – un titlu, o Cupă a României; Bari (1990-1991), Verona (1991-1992), Brescia (1992-1993), AC Milan (1993-1994), Espanyol (1994-1996), West Ham United (1996-1997), Espanyol (1997), VfB Stuttgart (1997-1998), Brescia (1998-2000), Dinamo (2000-2001), AS Monaco (2001-2002), Creteil-Lusitanos (2003-2004);
A marcat 30 de goluri în 84 de meciuri pentru Dinamo, 27 de goluri în 135 de meciuri în primele două ligi din Italia, 19 goluri în 56 de meciuri pentru Espanyol, 2 goluri în 11 meciuri pentru West Ham, 4 goluri în 19 meciuri pentru Stuttgart, 2 goluri în 12 meciuri pentru Monaco, 1 gol în 9 meciuri pentru Creteil;
Semifinalele Cupei Cupelor cu Dinamo (1990), Cupa Campionilor cu AC Milan (1994);
A participat, cu naționala României, la Campionatele Mondiale din 1990 și 1994 și la Campionatul European din 1996; a marcat 21 de goluri în 40 de meciuri pentru prima reprezentativă, cu care a ajuns în „sferturile” Mondialului din 1994, unde a fost și golgheterul echipei (4 goluri).
Locuiește în: Brescia și București