UPDATE | Șeful LPF a făcut anunțul: „Vreau să vă spun că s-a aprobat în Adunarea Generală semnarea contractului cu firma care deține în acest moment drepturile TV, pentru o perioadă de cinci ani, cu o valoare de 28 de milioane, cu TVA. Nu intrăm în amănunte. Meciurile vor fi difuzate pe Digi Sport, Look, Telekom. Afectează promovarea cluburilor mici în Liga 1. (n.r Clinceni și Chindia) Aceste cluburi n-au stadioane. Nu se mai poate să le acorzi un an de grație celor care n-au stadion și să joace în alte părți. Nu se mai poate așa! Hermannstadt au spus că termină stadionul în acest an, dar nici până acum nu joacă acasă. Ne gândim ca pe viitor, cele care nu îndeplinesc condițiile de licențiere să nu mai promoveze în Liga 1.”, a spus Gino Iorgulescu, la finalul Adunării Generale la LPF.
Un singur club a votat împotriva noului contract: „S-a votat cu 13 la 1 în favoarea contractului pentru drepturile TV. Singurul club care s-a opus a fost CS U Craiova. Motivul pentru care au votat împotriva a fost că nu le convenea modul în care se fac programările la TV”, a spus Gino Iorgulescu. Practic, oltenii vor ca meciurile să fie programate la ore mai convenabile pentru spectatori.
Gino Iorgulescu (62 de ani), președintele LPF, a convocat marți, de la ora 16:30, Adunarea Generală a cluburilor din Liga 1 în care va prezenta și supune la vot noul contract pentru drepturile TV. Actualul contract, semnat în 2014 cu firma ISB, din Malta, pentru 27,5 milioane de euro net pe an, expiră în această vară. Sursele ProSport spun că suma anuală netă din noul contract se ridică la 28 de milioane de euro, iar majoritatea cluburilor din primul eșalon sunt gata să accepte ceea ce va fi cea mai mare sumă văzută până acum de fotbalul din România.
Vândute acum cinci ani către interfața ISB, un off-shore din Malta, drepturile TV au reprezentat și reprezintă, grație unui context ceva mai complex, o sursă esențială de finanțare pentru cluburile din Liga 1 Betano, iar negocierile au fost, în 2019, ceva mai simple decât în trecut. Gino Iorgulescu și forul lui au convins plătitorii să pună pe masă 28 de milioane de euro, o sumă cu 500.000 de euro superioară vechiului contract, ceea ce înseamnă, în medie, aproape 36.000 de euro pe an în plus pentru fiecare club.
Pe cine așteptau și cine intră pe ușă: în loc de U Cluj și Petrolul s-ar putea să promoveze Clinceni și Târgoviște
Chiar dacă creșterea nu e impresionantă – nici nu avea cum să fie având în vedere nivelul spectacolului și al audiențelor -, sursele ProSport afirmă că șefii de cluburi înclină să voteze în favoarea contractului pentru că, pe de o parte, depind de acești bani, iar pe de alta își dau seama că sezonul viitor nu va produce schimbări spectaculoase pentru apetitul microbistului român. „Spaima” Ligii, a deținătorilor de drepturi TV și a televiziunilor care transmit meciurile (DigiSport, TelekomSport, Look TV) este că la vară ar putea promova în Liga 1 și Academica Clinceni, actualul lider al Ligii 2, care are 7 puncte avans față de locul 3 cu 8 etape înaintea finalului de sezon. Iorgulescu și ai lui așteptau promovări din partea Universității Cluj și a Petrolului, unele care ar fi ridicat nivelul de interes, dar s-au trezit cu Academica Clinceni (locul 1) și Chindia Târgoviște (locul 2), echipe fără baze mari de fani, care foarte probabil nu vor juca pe terenul propriu dacă promovează și care sunt lipsite de interes pentru microbistul obișnuit. O sursă de bani în plus s-a dus, așa că noul contract va mulțumi, cel mai probabil, majoritatea decidenților aflați în sală la momentul votului.
Actualul contract privind drepturile de televizare pentru meciurile din Liga1 Betano va expira în vară, astfel că LPF a început din timp negocierile pentru parafarea unui nou angajament. Prezent în studioul ProSport Live acum aproape 3 luni, la finalul lunii ianuarie, secretarul general al LPF, Justin Ștefan, spunea că noul contract va fi valabil până în 2024 și promitea că echipele vor primi la fel de mulți bani. „Este clar că principala sursă de venit pentru cluburile din Liga 1 este reprezentată de drepturile de televizare. Este ceea ce se întâmplă și la nivel internațional. E o dependență de 40% de drepturile de televizare, la primele 40 de cluburi din lume. Trebuie să obligăm cluburile ca o anumită sumă, din drepturile de televizare, să se ducă în academiile de fotbal. Actualul contract expiră la finalul acestui sezon, ceea ce înseamnă că în martie-aprilie ar trebui să avem alt contract. Avem deja discuții cu actualii deținători de drepturi media. Suntem destul de avansați. Suma va fi de 27.5 milioane de euro, plus TVA. Contractul va fi semnat tot pe cinci ani”, a spus Justin Ștefan, în cadrul emisiunii ProSport Live.
Până la urmă, așa cum am scris la începutul articolului, se pare că noul contract va fi mai mare decât cel vechi cu 500.000 de euro.
Întrebat în emisiunea ProSport Live din ianuarie dacă este posibil să vedem un meci din Liga 1 Betano organizat în afara țării, Justin Ștefan a negat categoric, dar a spus că e posibil ca jocurile din țară să fie difuzate peste hotare: „Regulamentul internațional nu permite cu atâta ușurință schimbarea locului de disputare în afara țării. Pentru finala River Plate – Boca Juniors, care s-a jucat la Madrid, a fost nevoie de o intervenție destul de mare și din partea FIFA, UEFA… Cred că e mai ușor să duci echipa națională afară. Poți face anumite meciuri amicale. Dar să muți meciuri din campionat, pentru a se juca afară, e imposibil. Vorbesc de jocurile oficiale.
Televiziunile au un alt interes, respectiv să pună în valoare drepturile media în zonele unde există comunități de români. Până la urmă ai o comunitate bună de români în Italia, în Spania, în Israel sau în Statele Unite.”
Conform G4media, circa cinci milioane de români trăiesc peste hotare. În Italia se află 1.168.552 de români, iar în Spania sunt peste 1 milion. În SUA și Marea Britanie s-au stabilit câte 500.000 de români, iar în Germania se află circa 600.000.
FRF intenționează să organizeze Supercupa României în locuri în care există o mare comunitate de români, pentru ca cei aflați acolo să nu piardă contactul cu fotbalul românesc. Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a spus că forul intern are în plan de ceva timp adoptarea unui astfel de proiect. Supercupa din Italia sau Franța se dispută în destinații exotice, dar asta pentru că asiaticii și nord-americanii plătesc sume uriașe.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER