A jucat atacant, dar în retur va fi fundaș central. INTERVIU cu Gravenberch, „Hulk” al lui „U” Cluj: „Cred că aș fi bun și la kickbox. Îmi plăceau desenele cu Hulk”
- Danzell Gravenberch va fi surpriza lui George Ogăraru în returul Ligii 1. Folosit în nouă meciuri ca atacant, acesta va juca de acum fundaș central.
- Jucătorul crescut de Ajax a avut o carieră inedită până acum, el fiind convocat în naționalele de juniori ale Olandei atât ca fundaș, cât și ca atacant.
- „Gigantul” din apărarea lui „U” e încântat de porecla „Hulk” și crede că s-ar putea apuca oricând de kickbox, la fizicul său.
Se întâmplă rar ca un jucător ajuns la seniori să schimbe compartimentul în care joacă, atât de radical cum a făcut-o Danzell Gravenberch. Olandezul a fost adus ca atacant la Universitatea și a jucat nouă meciuri pe acest post, timp în care a marcat și un gol. În partidele amicale din Turcia, Gravenberch a fost folosit fundaș central și Ogăraru i-a spus că îl vrea pe acest post în retur.
Olandezul de 20 de ani nu are o problemă cu postul pe care joacă. A prins naționala țării sale atât ca fundaș, cât și ca atacant, la nivel de juniori. A jucat o finală de Champions League, cu echipa de juniori ai lui Ajax și a devenit campion european cu naționala Under 17 a Olandei.
Danzell Gravenberch, pe vremea când evolua pentru naționala Under 17 a Olandei. Foto: thesun.co.uk
În ciuda fizicul său impunător, Gravenberch spune că nu petrece mult timp ridicând greutăți la sala de forță și îl amuză comparația cu personajul de desene animate „Hulk”.
Cum e să joci fundaș central?
Pentru mine e un lucru normal. Am mai jucat acolo și când eram la Ajax, cu Alfons Groenendijk antrenor, așa că nu e nimic diferit acum. Singurul lucru la care trebuie să mă adaptez e comunicarea. Ca și fundaș central trebuie să vorbești mult cu cei de lângă tine.
Aici e postul unde vei juca?
Da, am vorbit cu antrenorul Ogăraru și am stabilit că aceasta va fi poziția mea cel puțin pentru moment.
Ai început ca fundaș central sau ca atacant?
Am început ca și atacant, dar la 18 ani am fost reprofilat.
Unde te simți mai bine?
Mă simt bine în egală măsură pe cele două posturi. Prima mea preocupare e să joc, să am cât mai multe minute, așa că dacă e să o fac fundaș central e foarte bine. Ține doar de mine să am prestații bune.
În națională pe ce post ai jucat?
Pe ambele posturi, în funcție de cum am evoluat la echipa de club. Și acolo, în echipa națională, am început ca și atacant, iar apoi am evoluat în centrul apărării.
Olandezul Gravenberch a jucat în turul acestui sezon al Ligii 1 ca atacant la „U” Cluj. În retur, Ogăraru îl va folosi în apărare. Foto: Dan Tăuțan
Visează să joace în… Rusia!
Cum ți se pare fotbalul românesc? E peste sau sub așteptările tale?
La început totul a fost foarte nou pentru mine, mai ales în prima săptămână. Veneam într-o țară străină, o altă mentalitate, însă apoi m-am adaptat. Chiar cred că m-am adaptat ușor și mă simt foarte bine la Cluj. E experiența perfectă pentru mine, ca și fotbalist tânăr.
Ai jucat într-o finală de Champions League la tineret, cu Inter, ești campion european cu Olanda, la under 17. Cum de nu te-ai integrat la Ajax?
Ajax e un club foarte mare, cu un buget pe măsură. Deși am avut prestații bune la juniori și tineret a fost greu să fac pasul. Antrenorul avea un anumit stil și și-a adus jucătorii pe care-i cunoștea foarte bine. De aceea am părăsit Ajax, am vrut să joc, să am minute.
După România, în ce campionat ai vrea să joci?
Anglia cred că mi s-a potrivi foarte bine. Ar mai fi Belgia și Olanda, bineînțeles. Un campionat care iarăși îmi place, ca mentalitate, ca joc e cel al Rusiei. Poate părea surprinzător, dar echipe ca ȚSKA Moscova sau Lokomotiv Moscova au o organizare excelentă, iar fotbalul e la nivel înalt.
În ciuda prestațiilor bune de la juniori și tineretul lui Ajax, lui Gravenberch i-a fost greu să fac pasul la echipa mare a „lăncierilor”. Foto: voetbalprimeur.nl
„Cred că m-aș pricepe la kickboxing”
Ai făcut și alte sporturi? La ce crezi ca ai mai fi bun?
Fotbalul e singurul sport pe care l-am practicat încă de mic, dar dacă ar fi să aleg ceva ar fi kickboxing, cred că m-aș pricepe (râde).
Ești foarte mare… Petreci mult timp la sală?
Petrec timp la sala de forță, dar fac excerciții de tip cardio: bicicletă sau alergare pe bandă, nu prea trec și la greutăți.
Fanii te compară cu Hulk la fizic. Îți plac desenele cu Hulk?
Mă bucur, cred că e un compliment (râde). Îmi plac, normal, mă uitam la ele mai ales când eram mic, acum mai puțin. E un personaj care-mi place, ca să fiu sincer.
Ce hobby-uri ai?
Înotul l-aș pune pe primul loc, iar apoi să petrec mult timp cu familia, cred că astea două sunt plăcerile mele principale. Sunt zile în care aș vrea să dorm mult, dar nu știu dacă e un hobby (râde).
Lui Gravenberch i-ar plăcea să joace în campionatele Angliei, Belgiei, Olandei și Rusiei. Foto: Dan Tăuțan
„La Ajax primești tot, de la alimentație până la haine”
De ce e centrul lui Ajax unul dintre cele mai tari din lume?
Cum spuneam și mai devreme, Ajax e un club cu un buget foarte mare. De aici, multe fonduri sunt direcționate spre centrul de juniori. Un copil care începe fotbalul la Ajax și se integrează în Academie primește de toate: de la școlarizare, până la ghete de fotbal, de la alimentație, până la haine. Lucruri similare se întâmplă și la PSV, spre exemplu, dar nu la același nivel. Ajax e experiența completă!
Părerea ta despre Castillion, Zijler și van den Broek, ceilalți olandezi de la „U” Cluj?
Sunt jucători care ne vor ajuta foarte mult, credeți-mă. Pe Castillion și Zijler îi cunosc mai bine, din teren, pe „Benji” l-am văzut doar la televizor. Cei trei aduc un plus de viteză, de dinamicitate, dar și de forță. Veți vedea că sunt oamenii potriviți pentru fotbalul pe care Universitatea Cluj îl va juca.
13 meciuri și un gol are Danzell Gravenberch în naționalele Under 17 și Under 19 ale Olandei
9 meciuri și un gol a strâns în tur olandezul de 20 de ani pentru Universitatea Cluj