Absolut șocant! Amatorism total la Dinamo: Flavius Stoican a folosit în meciul cu Craiova un sistem pe care nu l-a antrenat cu echipa niciodată! EXCLUSIV
Dinamo trăiește umilință după umilință în Liga 1! Ultima, joi, în meciul cu Universitatea Craiova, scor 1-6. Penultima cu trei zile înainte de partida cu oltenii, 0-4 cu FC Botoșani. De fapt, „câinii” trăiesc din eșec în eșec în acest sezon.
În rândurile următoare vom prezenta, totuși, ultima înfrângere a trupei lui Flavius Stoican, 1-6 cu oltenii lui Laurențiu Reghecampf.
Flavius Stoican a folosit cu Craiova un sistem pe care nu l-a antrenat niciodată!
Antrenorul Flavius Stoican a vrut să-și betoneze apărarea de frica ofensivei oltene, însă a fost un fiasco total. În vârstă de 45 de ani, tehnicianul „câinilor” a folosit un sistem cu totul nou pentru elevii săi: 5-4-1.
A trimis în teren 5 apărători în ideea de a nu lua multe goluri de la Universitatea Craiova! Planul nu i-a ieșit!
De fapt, problema cea mai mare a venit în momentul în care Stoican a folosit sistemul 5-4-1 și, conform surselor ProSport, nu l-a exersat niciodată cu elevii săi la Dinamo. Practic, totul a fost nou atât pentru tehnician, cât și pentru Buleică, Grigore, Aloe Baptiste sau Ehmann.
Este adevărat că în fotbalul mare poți jongla uneori cu sistemele de joc, însă acolo diferența o face lotul de jucători. Lot care se poate mula pe mai multe stiluri de joc. La Dinamo, însă, acest lucru e mai mult decât imposibil la ora actuală.
Planul de atac al lui Stoican i-a amuzat pe elevii săi!
Flavius Stoican (45 de ani) e cunoscut ca un bun orator în vestiarele prin care a intrat. Știe să-și motiveze jucătorii, însă acum e nevoie de ceva mai mult. Antrenorul a încercat cartea motivării și în ziua meciului cu Universitatea Craiova, dar, din nou, totul a fost în zadar.
Înaintea fluierului de start tehnicianul a chemat fiecare jucător pentru a-i spune ce are de făcut, pentru a-i da indicații tactice pentru sistemul 5-4-1. Mulți dintre „fotbaliștii” luați separat s-au amuzat imediat când au ieșit de la discuțiile cu Stoican și își spuneau unii altora că e ireal ce se întâmplă, în contextul în care ei nu s-au antrenat nicio secundă pentru acest sistem de joc.
De menționat că Dinamo în ultimele meciuri a jucat în sistemul 4-2-3-1, un sistem cu totul și cu totul diferit față de 5-4-1 utilizat cu Craiova.
Cum a arătat primul „11” al lui Dinamo cu Universitatea Craiova:
Chesneau – Buleică, Ehmann, Aloe, Grigore, A. Radu – Ivanov, Răuță, Rodriguez, C. Matei – Celar
Ce presupune sistemul 5-4-1
Sistemul 5-4-1 în fotbalul modern este considerat un sistem ultradefensiv, pe care îl folosești în general atunci când conduci pe tabela de marcaj. Sau îl folosești dacă ești o echipă mică și întâlnești o echipă mare. Cei 5 apărători dinamoviști ar fi trebuit să fie de ajuns în fața unui atac format din doi jucători, așa cum a fost cel al Universității Craiova, însă acest lucru nu s-a întâmplat și aici a intervenit calitatea slabă a apărătorilor dinamoviști. În mod normal, ca adversar e dificil să fixezi cinci apărători pentru că este mereu unul în plus care să închidă între compartimente.
Totodată, una dintre greșelile lui Stoican a fost reprezentată de faptul că l-a debutat pe Baptiste Aloe, un fundaș central de 27 de ani, între alți doi apărători centrali, Ehmann și Grigore. Drept dovadă stau erorile pe bandă rulantă ale francezului: a ieșit târziu la ofsaid, a fost depășit extrem de ușor de adversari, iar în minutul 69 a văzut cartonașul roșu pentru un fault dur. Utilizarea unui debutant într-un sistem nou, mai ales în apărare, reprezintă sinucidere curată pentru un antrenor, deoarece aceea este cea mai predispusă zonă pentru o echipă. Mai clar spus: orice greșeală acolo se vede!
Mergând mai departe, portarul Chesneau, aflat și el la debut, a fost extrem de depășit și de miza jocului, și de nivelul campionatului și de orice minge șutată de olteni.
În continuare trebuie menționat că în sistemul 5-4-1 unicul atacant este izolat și poate face diferența doar prin centrările de calitate venite din benzi. În cazul nostru, Celar, un vârf de 1.92m., trebuia să reia cu capul centrările venite de la Ivanov sau Cosmin Matei, execuții care au lipsit în marea majoritate a timpului. Sau Celar să fie susținut de un mijlocaș ofensiv pentru a-i putea devia mingea.
În concluzie, pentru a folosi un sistem 5-4-1 și pentru a crea densitate trebuie să ai o echipă foarte bine organizată, iar organizarea bună rezultă din repetarea sistemului la antrenament. E nevoie de jucători cu personalitate atunci când echipa are mingea în posesie, pentru a putea ține de balon și pentru ieși cu mingea la picior din propria jumătate, urmând ca apoi aripile să încerce să centreze.
Dinamo ocupă locul 15 din 16 în Liga 1, cu 12 puncte din 25 de meciuri și are o partidă mai mult decât „lanterna roșie” Academica Clinceni, care e la o lungime în spate.