Mai mulți foști jucători ai Rapidului s-au trezit cu înștiințări și somații de la ANAF pentru că nu și-ar fi achitat datoriile la stat în perioada în care au activat în Giulești, deși clubul era cel care trebuia să le plătească. Cu toții au avut conturile blocate și au trebuit să scoată sume imense din propriul buzunar, iar acum vor să dea în judecată clubul.
Mai grav este că un jucător, sub protecția anonimatului, a dezvăluit pentru ProSport că i s-ar fi făcut un PFA (n.r. Persoană Fizică Autorizată) pe fals în semnătură și ne-a trimis schimbul de mesaje în acest sens cu fostul președinte, Ovidiu Burcă.
Cu toții au încercat să obțină lămuriri de la fosta conducere, pe vremea când Ovidiu Burcă și Andrei Nicolescu se aflau în organigrama Rapidului, dar și de la actualul președinte Daniel Niculae, care nu a răspuns pe nicio cale. ProSport a încercat să obțină poziții și de la cei doi, însă până la ora publicării acestui material niciunul nu a răspuns apelurilor noastre.
Mai mulți jucători ai Rapidului au trecut prin calvarul somațiilor venite de la ANAF, însă doar Alexandru Duriță și Mihai Stancu au avut curajul să vorbească. Un alt fotbalist a ales să o facă sub protecția anonimatului și a venit cu dezvăluiri halucinante.
ProSport a stat de vorbă cu un al treilea jucător de la Rapid, care a preferat să vorbească cu noi sub protecția anonimatului. Acesta ne-a prezentat mai multe discuții între el și Ovidiu Burcă, președintele din 2018 de la Rapid. Fotbalistul susține că Rapid i-a făcut un PFA cu semnătură în fals, fără ca el să știe ceva de acest lucru.
Fotbalist: „Vin la tine cu o problemă. Am primit de la ANAF înștiințare acum că în perioada 2017-2018 mi s-a făcut un PFA cu sediul pe strada Aviației nr 1, sector 1 București de care eu nu știu. Declarații de venit la fel semnate de alte persoane, nu de către mine și datele mele trecute pe foi și documente de care eu nu am habar. Ce pot să fac în situația asta? Că eu în afară de contract nu am semnat nimic. Din ce reiese aici se vede cum clubul Rapid nu a plătit dările la stat pentru mine”.
Ovidiu Burcă: „Salut! Mai sunt câțiva băieți în aceeași situație. Nu știu să-ți spun exact. Contabila de la vremea respectivă a făcut toate procedurile astea. S-a schimbat între timp firma de contabilitate. Și acționarii… S-au schimbat multe”.
Fotbalist: „Bun, dar de ce s-a făcut PFA în numele meu, cu semnătura mea și toate cele? Eu nu am semnat nimic și nu am fost înștiințat de nimic. E fals în acte clar!”
Ovidiu Burcă: „Eu nu cred că a făcut cineva PFA pe numele tău. E înregistrat contractul ăla de la Rapid pe care l-ai semnat tu. El funcționa cam ca un plan!”
Fotbalist: „Contractul este una, PFA este alta!”
Ovidiu Burcă: „Eu nu cred”.
Fotbalist: „Trebuia specificat faptul că se va înființa un PFA atunci, trebuia să mi se comunice, nu să semneze alte persoane în numele meu pe acele documente”.
Ovidiu Burcă: „Îți repet, nu există așa ceva! Nu a înființat nimeni niciun PFA în numele tău! Că există niște taxe neachitate, asta se poate, sunt mai mulți în situația asta! Tu ai semnat un contract! Ăla e înregistrat, nu a semnat nimeni altcineva în locul tău. Ai toate pârghiile să dai în judecată penal, cum vrei tu!”
Fotbalist: „Cum nu a semnat dacă eu am văzut documentele de PFA cu numele și datele mele în original trimise în *** la Anaf? Eu nu le-am semnat pe acelea. Eu am semnat un contract, nu un PFA. Normal că asta o să fac”
Ovidiu Burcă: „Te rog!”
Fotbalist: Din păcate, oricum am plecat dezamăgit, dar sufletul mi-a rămas tot acolo. Ați ales să rămâneți cu măscărici, nu cu oameni care muncesc și pun suflet. Dar asta este altă poveste. O zi bună în continuare!
Ajuns la 27 de ani, Mihai Stancu, fotbalist cu care Rapid a promovat din Liga 4 în Liga 3, a renunțat la fotbal și s-a dus la muncă în Belgia. Acesta a vorbit cu ProSport despre problemele pe care le-a întâmpinat din cauza faptului că Rapid nu i-a plătit dările la stat.
„La mine problema e că pentru o sumă mică, e mai mare deranjul, dar sunt altii care au avut mii de euro blocate. Eu am avut pentru 1.200 lei. Cu penalitati s-a ajuns la 2.000 lei. Si ce mi-au mai luat ei din cont, puțin câte puțin. Dar când am avut bani în contul personal, 2.000 lei mi s-au oprit de la ANAF.
Așa scrie in contract, că ei trebuiau să achite și au venit vreo 3 ani la rând aceste hârtii de la ANAF. N-am recuperat niciun ban pâna azi. Am fost pasat de la unul la altul și pe urmă am lăsat-o baltă și mi-am plătit eu datoriile ca să scap. Nu am mai încercat să rezolv cu nimeni, mai ales că acum e Nico, care mi-e prieten. Nu am mai încercat să dezgrop morții, cum se spune.
Nu am discutat cu Victor Angelescu pentru că luam legătura cu fata de la birou și spunea «Vorbește cu Burcă». Burcă spunea «Vorbește cu Giulia». Și atât. Nu l-au băgat niciodată pe Victor (n.r. Victor Angelescu) în vorbă. Nici pe Andrei (n.r. Andrei Nicolescu), nici pe nimeni. Doar între ei doi a fost totul. Atât. De la unul la altul ne-au pasat”, a declarat Mihai Stancu.
„Toată această situație m-a tras mai mult în jos, lumea m-a luat mai mult în derâdere. «Cum, măi? Ai jucat la Rapid și după aia te-ai dus în altă parte. Te-ai dus la Slatina și ai luat-o tot înapoi». Viața mea fotbalistică azi e inexistentă. Pentru că am trecut prin aceleași momente, tot așa, cu amânarea banilor la celelalte echipe. Am și eu o familie și am zis că mai bine merg la muncă, unde știu că îmi primesc banii la timp, cum s-a stabilit. Am muncit o perioadă în România, după care am plecat în străinătate. Mi-e mai bine pe plan financiar, dar psihic mă mai macină din când în când. Poate se termina cu pandemia și revin în fotbal” – Mihai Stancu
„Toată această situație m-a tras mai mult în jos, lumea m-a luat mai mult în derâdere. «Cum, măi? Ai jucat la Rapid și după aia te-ai dus în altă parte. Te-ai dus la Slatina și ai luat-o tot înapoi».
Viața mea fotbalistică azi e inexistentă. Pentru că am trecut prin aceleași momente, tot așa, cu amânarea banilor la celelalte echipe. Am și eu o familie și am zis că mai bine merg la muncă, unde știu că îmi primesc banii la timp, cum s-a stabilit. Am muncit o perioadă în România, după care am plecat în străinătate. Mi-e mai bine pe plan financiar, dar psihic mă mai macină din când în când. Poate se termina cu pandemia și revin în fotbal” – Mihai Stancu
Alexandru Duriță s-a despărțit de Rapid în 2019, după ce i-a ajutat pe giuleșteni să promoveze din Liga 4 până în Liga 2. Acesta susține că suma pe care o are el de plată către stat este mult mai mare decât a colegilor săi.
„Conturile au fost blocate, doar că eu unul, personal, mi-am făcut reeșalonarea de plată și mi-am plătit din banii mei. Tot ce câștigam la echipa la care m-am dus, plăteam pe fiecare lună. Nu știu ce nu au plătit, dar cred că asigurările, CAS-ul și CASS-ul. Cu Victor (n.r. Victor Angelescu) nu am vorbit, am vorbit cu Ovidiu Burcă și el m-a sfătuit să îi dau în judecată.
Cu penalizări am ajuns la 164 de milioane de lei vechi. Știu ce am semnat acolo, aveam netul trecut în contract. Dacă aveam brutul, da, era greșeala mea dacă nu plăteam. I-am lăsat un mesaj lui Daniel Niculae acum pe WhatsApp, dar nu am primit niciun răspuns… și pe WhattsApp, și pe mail”, a declarat Alexandru Duriță pentru ProSport.
ProSport a încercat să ia legătura cu Giulia Silvestru, femeia menționată de Ovidiu Burcă. Aceasta n-a vrut să vorbească prea mult și susține că n-a fost contabila clubului în acea perioadă, ci secretară. Aceasta nu mai lucrează pentru formația giuleșteană în prezent.
„Nu am deținut niciodată funcția de contabil în cadrul clubului, ci de secretar. Vă sugerez să discutați cu departamentul juridic al clubului pentru că nu sunt în măsură să fac declarații. Vă mulțumesc pentru înțelegere”, a fost singura reacție a Giuliei Silvestru la întrebările reporterilor ProSport.
Invitat la ProSport Live în luna aprilie a acestui an, Constantin Schumacher, fostul antrenor al Rapidului, s-a plâns de aceleași probleme.
„Trece coronavirusul și îi voi da în judecată pe cei de la Rapid. Mi-a fost blocat cardul bancar de la niște bani pe care Rapidul nu i-a plătit ca taxe pentru stat în perioada în care eu am fost antrenor. 17.000 lei e o sumă destul de mare și ar fi normal să o plătească oficialii clubului la câte am făcut eu pentru Rapid, era obligația lor. Să sperăm că se va rezolva, să treacă pandemia și trebuie să fie totul pus la punct”, a dezvăluit Constantin Schumacher.
Situația de la Rapid a fost prezentată și în ediția din 17 decembrie a ProSport News.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER