Adevărata dimensiune a investițiilor maghiare în fotbalul din secuime: o sumă uriașă și un criteriu primordial de acces etnic. Unde sunt trimiși juniorii români: „La noi e important ca limba antrenamentului să fie maghiara”
Ungaria a „pompat” în fotbalul din zonele locuite de maghiari în România aproximativ 20 de milioane de euro în ultimii 6 ani, relevă o anchetă publicată de site-ul hotnews.ro. Banii au fost folosiți, potrivit sursei citate, mai ales pentru academii de fotbal. Criteriul apartenenței etnice prevalează în fața valorii jucătorilor – copiii românilor sunt acceptați și ei, dar trimiși la un „centru secundar” -, iar cei mai buni juniori sunt trimiși la Budapesta, la Academia Ferenc Puskas. Proiectul din zona Harghita-Covasna este doar o parte a unui plan amblu al guvernului Orban, care finanțează astfel de academii în toate țările limitrofe Ungariei unde locuiesc minorități maghiare, notează hotnews.ro.
Pe lângă finanțările care se fac în România, sunt susținute proiecte care caută cei mai buni tineri și în Slovacia, Serbia (Voivodina), Ucraina, Slovenia și Croația.
Totul a început în urmă cu 6 ani, în 2013, când Lorinc Meszaros – un fost instalator de gaz, prieten din copilărie al premierului Viktor Orban ajuns în timpul guvernării Fidesz cel mai bogat om din Ungaria în urma afacerilor cu statul – a inițiat primele demersuri în realizarea proiectului. În această perioadă, s-au „pompat” nu mai puțin de 70 de milioane de euro în țările din jur, din care aproximativ 20 de milioane de euro au fost direcționați către România.
11,5 milioane de euro au ajuns la FK Csikszereda, echipă aflată acum în Liga 3. Suma a fost folosită, în mare parte, pentru crearea unei academii puternice, ce poate trimite fotbaliști la centrul principal din Budapesta – Academia Ferenc Puskas. Restul de 6,2 milioane de euro au mers către Sepsi OSK, aflată azi în Liga 1. Costurile de construire a stadionului din Sfântu Gheorghe au fost suportate în totalitate de guvernul maghiar.
„La noi e important ca limba antrenamentului să fie maghiară, deoarece noi ne definim ca un club maghiar. Avem un centru secundar în Transilvania de Sud unde copiii români sunt majoritari”, spune Zoltan Szondy, președintele de la FK Csikszereda (FC Miercurea Ciuc), în dialogul cu reporterul hotnews.ro.
Banii ar proveni de la Asociația Maghiară de Fotbal și de la Fondul Bethlen Gabor, instituții care au pus bazele Academiei de Fotbal din Secuime. Această academie ar aduna, în momentul actual, un număr impresionant de tineri, aproximtiv 4.500 – conform hotnews. Din precizările lui Szondy, „6 copii au mers la Academia Puskas din Ungaria„.
Articolul complet și declarațiile lui Zoltan Szondy, președintele FK Csikszereda, pot fi citite aici.