Adrian Gîdea, exemplu de campion! N-a jucat la loturile naționale de juniori, dar a debutat în Liga 1 la nici 21 de ani și a cucerit titlul cu CFR. ”Mă gândeam să mă las de fotbal, iar acum trăiesc un moment fantastic”

Campion cu CFR Cluj, atacantul severinean Adrian Mihai Gîdea (21 de ani) a fost la un pas să abandoneze activitatea fotbalistică, în perioada în care era junior.

Neavând în județul natal o echipă de seniori, măcar de Liga 3, la care să facă pasul, Gîdea a fost nevoit să plece la o vârstă fragedă de acasă, iar drumul spre Liga 1 a fost anevoios, presărat cu multe momente dificile. N-a fost niciodată convocat la loturile naționale de juniori, dar a debutat în Liga 1 în meciul CFR Cluj – Universitatea Craiova, scor 0-0, disputat în data de 22 decembrie 2020.

În actualul sezon, a adunat doar 285 minute, deși a bifat nu mai puțin de 21 de jocuri. De-abia în ultima etapă a jucat mai mult de o repriză, în meciul cu FCSB, când a și deschis scorul, în minutul 14.

Adrian Gîdea: ”Golul cu FCSB îl voi ține minte toată viața”

Revenit acasă, la Drobeta – Turnu Severin, unde s-a născut, pe 13 martie 2000, Adrian Gîdea, a fost invitat în studioul televiziunii locale RTS, unde a vorbit despre începutul carierei sale și despre sezonul de debut în Liga 1.

”De accidentări, m-a ferit Dumnezeu, dar au fost multe momente în care mă gândeam să mă las. Prin 2017 am ajuns Centrul de Excelență de la Timișoara, după un trial. Au fost 22 de de copii din toată țară, iar domnii profesori Mihai Calițoiu și Marian Brihac de la CSS Drobeta Turnu Severin m-au trimis și pe mine. A fost greu, fiindcă eram plecat din țară în acel moment, și am ajuns în ultimul moment. Nu eram prea pregătit fizic, dar după acel joc-școală, domnul antrenor Cristian Petcu de la Timișoara mi-a zis că vrea să oprească. Tatăl meu a fost însă cel care m-a covins să rămân! Mi-a zis dacă mai vreau ceva de la fotbal, acesta e ultimul tren, dacă nu, să continui cu școala. Am jucat la Liga 3, dar apoi echipa Centrului de Excelență a fost scoasă din competiție.

Am trebuit să jucăm apoi doar amicale, cu Ripensia, ASU, chiar ACS Poli, care era în Liga 1 pe atunci. Apoi, domnul Petcu mi-a zis că trebuie să dau o probă la CFR Cluj. A doua zi am plecat cu autocarul spre Cluj, am avut un amical cu Ardealul Cluj, cu grupa de U19, am dat și un gol, iar domnul director de la centrul de la CFR, Orlando Borz, mi-a zis că vrea să mă păstreze. Am jucat la echipa a doua, am și marcat, am fost și la câteva antrenamente cu echipa mare. Apoi a venit pandemia și ne-au trimis acasă, fiindcă Liga 3 nu s-a mai reluat.

Antrenorul ne-a dat să facem program individual. Echipa a II-a s-a desființat apoi, iar fiecare și-a găsit alte echipe în zonă. Eu nu voiam să mai joc la Liga 3. Vara trecută am vrut să plec la Viitorul Pandurii Târgu Jiu, dar au fost unele probleme cu transferul, iar până la urmă am revenit la Cluj. M-am antrenat tot cu juniorii, cam o lună, iar într-o zi domnul Dan Petrescu a zis să facem un amical între noi. După 10 minute, domnul Dan Petrescu m-a chemat la margine și m-a întrebat unde am fost până acum. Mi-a zis că de mâine să mă prezint la prima echipă, iar după o săptămână am prins banca de rezerve în meciul cu Poli Iași, din Cupa României, dar nu am jucat. Am pierdut meciul cu 1-0, erau niște tensiuni la echipă, iar domnul Petrescu a plecat a doua zi. Apoi a venit domnul Edi Iordănescu, m-a găsit la echipă și mi-a dat credit în continuare”, a povestit Adrian Gîdea.

”Faptul că ești schimbat după câteva secunde, te poate demoraliza”

Gîdea și-a spus punctul de vedere și despre regulamentul FRF, referitor la juniorul care poate fi schimbat chiar și după câteva secunde, și spune că acest lucru poate demoraliza și mai mult un tânăr jucător. Nu a fost cazul lui. Din contră, a fost mai mult motivat, deși a plâns de multe ori în vestiar, după ce era schimbat.

”Am jucat primul meci de-abia în decembrie, cu Universitatea Craiova. Domnul Iordănescu mi-a zis de la început că mă va schimba după 2-3 minute. În secunda 10 am intrat prin alunecare la Bancu, era să-l accidentez și mă găndeam că voi fi schimbat imediat, dar am jucat 9 minute. Mi-a spus apoi că a fost bine și că voi mai juca. Nu m-a deranjat că jucam câteva minute, deși de multe ori mergeam în vestiar și plângeam. Din contra, faptul că prindeam doar câteva minute m-a motivat să muncesc și mai mult, ca să prind și mai multe minute pe teren. Cred că e mai bine că am jucat în primele minute, nu în ultimele, fiindcă nu mai aveam parte de toate ședințele specifice titularilor, de pregătirea dinainte de startul jocului, de prezentarea la stație.

Sincer, mi-aș dori totuși să se schimbe această regulă cu cel de-al doilea junior, care poate fi schimbat imediat. Ar trebui să fie lăsat măcar 45 de minute pe teren. Eu nu am fost foarte afectat, chiar dacă am plâns, dar poate mulți juniori erau demoralizați după ce erau schimbați după câteva minute și credeau că e vina lor că nu pot juca mai mult.

Cu FCSB, în ultima etapă, am jucat, pentru prima dată, mai mult de o repriză și am marcat în minutul 14. A fost un moment special pentru mine. Golul cu FCSB îl voi ține minte toată viața. Sper debutez în toamnă și în cupele europene și să cuceresc titlul și sezonul viitor cu CFR Cluj”, a spus atacantul severinean.

Pe 9 iunie, Gîdea va reveni la CFR Cluj. ”Avem vacanță și am venit acasă, iar multă lume, chiar foștii mei colegi de la CSS Drobeta Turnu Severin, că întreabă cum e să joci în Liga 1, cum e să dai gol cu Steaua (n.r. – FCSB), sau cum e să devii campion al României. Le spun că trebuie multă muncă, până la epuizare, dar și credință. La final, trăiești un moment fantastic. Pe 9 iunie e reunirea lotului, iar în cantonament am înțeles că mergem în Austria”, a declarat Gîdea.

Adrian Gîdea și-a schimbat idolii din copilărie

Acesta a vorbit și despre idolii săi în fotbal, atât din campionatul intern, cât și din străinătate: ”Când aveam 12-13 ani și am început să înțeleg și mai mult fotbalul, eram fan Messi. Îmi plăcea foarte mult. Apoi, când am mai crescut, mi-a plăcut mai mult Cristiano Ronaldo. Mi-am dat seama că Messi joacă din talent, Ronaldo mai mult din muncă. M-am regăsit mai mult în Ronaldo, mai muncitor, mai ambițios. Țineam cu Real chiar înainte să devin fan Ronaldo.

La Euro voi ține cu Portugalia. Noi nu ne-am calificat, dar vom fi prezenți la Olimpiadă, la Tokio. Avem o generație talentată. Eu nu am fost niciodată la un lot national de juniori, dar nu-mi pierd încredere și poate voi fi și eu convocat la naționala de tineret. Din campionatul intern, când eram copil, îmi plăcea foarte mult de Nicolae Dică. Era perioada lui de glorie, din Cupa UEFA, și toți copiii cred că voiau să fie ca el, să marcheze în Europa.

După ce am crescut și am început să iau contact cu fotbaliștii, mai eles după ce am ajuns la CFR, mentori mi-au devenit Deac, Hoban sau Păun. Coleg de camera sunt cu Adrian Păun, care m-a luat sub aripa lui și m-a ajutat foarte mult cu sfaturi. Mi-a dat și trei perechi de ghete la început. Deac lucrează foarte mult la sală și am urmat și eu exemplul lui. Aveam 64 de kg când am făcut pasul la CFR, iar apoi am muncit mult la sală și am ajuns la 70 kg, am pus foarte multă masă musculară.”

”Maturitatea și experiența grupului au făcut diferența în lupta cu FCSB și Craiova”. Comparație între Petrescu și Iordănescu

Gîdea a explicat și care au fost atuurile echipei sale în lupta pentru promovare: ”Cred că maturitatea și experiența grupului au făcut diferența în lupta cu FCSB și Craiova. După ce am pierdut, de exemplu, cu 3-0, meciul de la FCSB, am rămas uniți. În vestiar, căpitanul nostru Mario Camora ne-a zis că tot noi o scoatem la capăt. Mai mult ne-a unit eșecul cu FCSB. Toți tragem în aceeași direcție. Nimeni nu se pune pe el pe primul plan, nu joacă individual, ci doar pentru echipă. Acesta a fost atuul nostru față de celelalte echipe.”

Severineanul Gîdea spus și care e diferența dintre Dan Petrescu și Edi Iordănescu, cei doi antrenori ai săi din Liga 1: ”Sunt două caractere ușor diferite. Domnul Petrescu era mai la obiect, spunea direct în față ceea ce avea de spus. Domnul Iordănescu avea un stil mai modern, vorbea altfel cu jucătorii, vorbea foarte mult cu noi. Asta mi-a dat multă încredere.”

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Publicat: 02 06. 2021, 08:39
Actualizat: 02 06. 2021, 09:21