„Țepele” Europei! Românii care pleacă din Liga 1 eșuează în proporție de 87%. Câți bani s-au încasat în ultimii 5 ani din transferuri ratate + Cine sunt singurii care au reușit

Romania's forward George Puscas (C) celebrates with Romania's midfielder Ianis Hagi (R) after Puscas scored a penalty during the semi-final match of the U21 European Football Championships between Germany and Romania on June 27, 2019 at the Renato Dall'Ara stadium in Bologna., Image: 452018712, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Isabella BONOTTO / AFP / Profimedia
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ianis Hagi pleacă de la Genk, la Glasgow Rangers, sub formă de împrumut. Știrea ultimei săptămâni nu are cum să bucure, cu toată istoria lui Rangers și celebritatea lui Steven Gerrard. Cedarea lui Ianis arată faptul că a eșuat în a se impune la Genk, echipa care îl transfera cu mult entuziasm, în vară.

Alarmant! Românii sunt „țepele” Europei. Fotbaliștii care pleacă din Liga 1 eșuează în proporție de 87%. Câți bani s-au încasat în ultimii 5 ani din transferuri ratate și singurii jucători care au reușit

După 6 luni, belgienii îi caută alt drum lui Ianis Hagi, convinși de faptul că nu va ajunge titular la Genk, în acest sezon. Eșecul mijlocașului nu este un caz singular, din păcate. Asemenea cazuri tind să devină regulă. Nu vorbim doar de problema lui Ianis Hagi, ci de o problemă general valabilă, a fotbalistului român care ajunge în fotbalul mare, unde eșuează lamentabil, de cele mai multe ori.

S-au încasat peste 35 de milioane de euro

Am analizat transferurile jucătorilor români din Liga 1, în primele 10 campionate ale Europei, conform clasamentului UEFA, în ultimii 5 ani. S-au făcut 15 astfel de mutări în tot acest timp. Transferurile au adus sume importante cluburilor din România. Judecând după valorile de pe transfermarkt.de, au intrat în bugetul echipelor de la noi peste 35 de milioane de euro. Majoritatea acestor bani au fost trecuți la pierderi de cluburile unde au ajuns fotbaliștii români, care s-au dovedit a fi transferuri ratate. Liga 1 tinde să devină o piață de care țările civilizate să fugă, pentru că exemplele din trecut nu sunt în favoarea cluburilor din România, iar această realitate ar trebui să-i preocupe pe antrenori, oficiali, federali, agenți de jucători și, în primul rând, pe fotbaliști.

Eșec și la 18 ani, dar și la 27. De la Viitorul, FCSB, Craiova sau Dinamo

Statistica spune că doar două transferuri din 15 au fost reușite, dinspre Liga 1, spre primele 10 campionate ale Europei, în ultimii 5 ani. Pare că nu contează niciun criteriu. Au eșuat jucători foarte tineri sau cu experiență în Liga 1, indiferent de echipa de la care au plecat și indiferent de campionatul unde s-au transferat. Chiar dacă nu vorbim de transferuri la echipe mari, ci mai degrabă de echipe obscure, majoritatea nu au făcut față. Liga 1 pare să crească jucători care nu se pot adapta într-un mediu competitiv.

Ianis, 48 de minute la Fiorentina

Începem cu transferurile care s-au realizat în 2015 și 2016 în top 10 campionate din Europa. În august 2015, Mihai Roman pleca de la Pandurii, la Nijmegen, în Olanda. Fiind un transfer care a surprins plăcut la acea vreme, românul a deziluzionat din prima. A fost folosit în special pe finalul meciurilor, în 14 partide și a marcat un singurul gol. A fost cedat după un an, Nijmegen asumându-și pierderea de 350.000 de euro.

În vara lui 2016, Liga 1 dădea 3 „lovituri” pe piața transferurilor. Ianis Hagi era vândut de Viitorul, la Fiorentina, pentru 2 milioane de euro. S-a dovedit o mutare greșită a italienilor. Ianis a jucat doar 48 de minute, în două meciuri și a fost răscumpărat de Viitorul.

Stanciu și Chipciu, dezamăgiri pentru Anderlecht

Și FCSB făcea niște mutări extrem de avantajoase, în 2016. Nicolae Stanciu era vândut pentru o sumă record, la Anderlecht: 9,7 milioane de euro! Belgienii s-au bazat din start pe el, devenind om de bază. Așteptările erau însă uriașe de la cel mai scump transfer al Belgiei, iar realizările lui Stanciu n-au fost pe măsură. Considerat de presă o afacere ratată, mijlocașul român a început să piardă echipa după un an și a fost vândut în pierdere la Sparta Praga, cu 3,7 milioane de euro.

Stanciu ajungea la Anderlecht alături de Alexandru Chipciu. 3 milioane de euro au plătit belgienii pe el, dar după doi ani l-au împrumutat la Sparta Praga, apoi l-au rechemat și nu s-au mai bazat niciun minut pe el. A ajuns liber de contract la CFR.

Ivan, 2% din minute la FC Krasnodar

În 2017 românii continuau să mai aibă căutare, iar Craiova, Dinamo sau FCSB făceau afaceri bune. Oltenii îl vindeau atunci pe Andrei Ivan, „perla” Craiovei, pentru 3 milioane de euro. Destinația era FC Krasnodar, în Rusia. Doar că esticii aveau să regrete mutarea. Andrei Ivan a jucat în acel sezon doar 82 de minute pentru noua sa echipă, adică 2% din minutele pe care le putea juca! A fost împrumutat după un an la Rapid Viena, dar nici austriecii nu au dorit să-l păstreze, iar Ivan s-a întors la Craiova, pe jumătate din banii pe care plecase.

Rotariu și Toșca, cedați după 6 luni

În ianuarie 2017, Dinamo îl vindea pe Dorin Rotariu, în Belgia, la Club Brugge. Erau perspective mărețe pentru nepotul lui Iosif Rotariu. A început cu 7 meciuri consecutive jucate, două dintre ele ca titular. Apoi n-a mai evoluat până pe finalul sezonului. A rămas cu 12 partide pentru Club Brugge, pentru că belgienii au căutat să scape de el, după 6 luni. A fost împrumutat la Mouscron, apoi la AZ Alkmaar și vândut doi ani mai târziu, la Astana, pentru 1,5 milioane de euro. Rotariu eșuase în „Țările de Jos” și pleca într-un campionat necunoscut.

Nici jucătorul vândut de FCSB în 2017 nu avea să reușească. Alin Toșca pleca în ianuarie 2017 în La Liga, la Betis. A jucat în primele 5 luni, apoi a intrat în dizgrație. A fost împrumutat la Benevento, în Serie A, apoi la PAOK, chemat de Răzvan Lucescu. A fost transferat de Marius Șumudică la Gaziantep, după ce și-a reziliat contractul cu Betis.

Cristia Ganea, două meciuri la Bilbao

Anul 2018 avea să aducă alte două transferuri ratate pentru echipele ce s-au încumetat să cumpere din Liga 1. Cristi Ganea a fost achiziționat de Athletic Bilbao, un club unde ajung doar bascii și unde fundașul transformat de Hagi din mijlocaș a ajuns datorită copilăriei sale petrecută în Țara Bascilor. 1 milion de euro a plătit clubul din Bilbao celor de la Viitorul, dar Ganea a dezamăgit profund. A jucat doar două meciuri în tricoul noii echipe, iar după 6 luni a fost împrumutat la Numancia, în liga secundă spaniolă. Acolo a jucat, dar s-a întors la Viitorul în această iarnă.

Un transfer ciudat în 2018 a fost cel al lui Valentin Screciu, de la Craiova, la Genk. 2 milioane de euro au plătit belgienii pentru fotbalistul care la 18 ani promitea să ajungă mare. După un an și jumătate, Screciu încă așteaptă să debuteze la Genk.

Băluță, cedat după un meci. Benzar, împrumutat după 6 jocuri

2019 a venit cu alte trei mutări din Liga 1, către campionate din primele 10 la nivel continental. O mutare de răsunet a fost trecerea lui Tudor Băluță, de la Viitorul, la Brighton, în Premier League. Visul mijlocașului nu s-a conturat însă. A jucat un singur meci, în Cupa Ligii și a fost împrumutat fără a avea șansa să debuteze în Premier League. Băluță a ajuns după 6 luni la o echipă modestă din Olanda, ADO Den Haag.

Și Romario Benzar a prins un campionat mare, în 2019. S-a transferat la Lecce, primind cel mai mare salariu al echipei din Serie A: 1 milion de euro. Benzar a dezamăgit însă foarte repede. A jucat în doar 4 meciuri, 3 dintre ele fiind în prima lună de după transfer. Apoi, italienii nu l-au mai luat în considerare și a fost împrumutat la Perugia, în Serie B.

În fine, Denis Drăguș a ajuns și el în vara lui 2019 la Standard Liege, pentru 1,8 milioane de euro. A ajuns să joace extrem de puțin. Doar 13 minute pe durata a 3 partide!

Marin și Nedelcearu, singurii care s-au impus. Doar pe Marin s-a scos profit

Răzvan Marin și Ionuț Nedelcearu sunt singurii jucători care nu au eșuat din primul sezon, după plecarea din Liga 1, în ultimii 5 ani. Vorbim despre transferul de la Viitorul la Standard Liege, pentru Răzvan Marin. Cumpărat cu 4,8 milioane de euro în ianuarie 2017, acesta s-a impus de la primele meciuri în Belgia și a ajuns să fie transferat la Ajax, pentru 12 milioane de euro. Chiar dacă în Olanda trece și el prin experiența neadaptării la cerințe, Răzvan Marin este singurul jucător plecat din Liga 1 în ultimii 5 ani cu care clubul ce l-a transferat a ieșit în profit.

Un alt caz fericit îl reprezintă Ionuț Nedelcearu. Acesta a plecat în februarie 2018 de la Dinamo și a semant cu UFA, într-un transfer de 600.000 de euro. De atunci este titular la UFA, evoluând integralist în peste 80% din jocurile echipei și primind oferte în această iarnă.

Transferurile din Liga 1, spre campionatele puternice, în ultimii 5 ani:

Anul 2015:

Mihai Roman: Pandurii – Nijmegen (350.000 euro) – Nu a confirmat. A fost folosit doar în 14 partide și a marcat un gol

Anul 2016:

Nicolae Stanciu: FCSB – Anderlecht (9,7 milioane euro) – Nu a confirmat. A fost vândut cu 3,7 milioane, la Sparta Praga

Alexandru Chipciu: FCSB – Anderlecht (3 milioane euro euro) – Nu a confirmat. A fost împrumutat la Sparta Praga după 2 ani, apoi cedat gratis la CFR

Ianis Hagi: Viitorul – Fiorentina (2 milioane euro) – Nu a confirmat. A jucat doar 48 de minute și a fost răscumpărat de Viitorul

Anul 2017:

Răzvan Marin: Viitorul – Standard Liege (4,8 milioane euro) – A confirmat. După 104 partide la Standard a fost transferat de Ajax, cu 12 milioande e euro

Dorin Rotariu: Dinamo – Club Brugge (2,2 milioane euro) – Nu a confirmat. Împrumutat după 6 luni la Mouscron, apoi la AZ Alkmaar și vândut după 2 ani la Astana pentru 1,5 milioane de euro

Alin Toșca: FCSB – Betis (1 milion euro) – Nu a confirmat. Împrumutat după un an la Benevento, apoi PAOK, apoi plecat liber la Gaziantep

Andrei Ivan: CS U Craiova – FC Krasnodar (3 milioane euro) – Nu a confirmat. Împrumutat după un an la Rapid Viena, apoi răscumpărat de U Craiova

Anul 2018:

Ionuț Nedelcearu: Dinamo – UFA (600.000 euro) – A confirmat. Integralist în peste 80 la sută din partide

Cristi Ganea: Viitorul – Athletic Bilbao (1 milion euro) – Nu a confirmat. A jucat doar două meciuri și a fost împrumutat după 6 luni la Numancia. S-a întors în această iarnă la Viitorul.

Valentin Screciu: CS U Craiova – Genk (2 milioane euro) – Nu a confirmat. N-a jucat niciun minut pentru Genk

Anul 2019:

Romario Benzar: FCSB – Lecce (2 milioane euro) – Nu a confrimat. A jucat în doar 4 meciuri și a fost împrumutat la Perugia

Denis Drăguș: Viitorul – Standard (1,8 milioane euro) – Nu a confirmat. A jucat doar 13 minute în acest sezon

Tudor Băluță: Viitorul – Brighton (3,5 milioane euro) – Nu a confirmat A jucat un singur meci, în Cupa Ligii și a fost împrumutat după 6 luni la ADO Den Haag.

Ianis Hagi: Viitorul – Genk (4 milioane euro) – Nu a confirmat. A jucat doar 25% din minutele pe care putea să le joace.

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește și el
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește și el
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×