Alex Pașcanu, dezamăgit de mulți dintre fotbaliștii din Liga 1: „La fiecare contact se tăvălesc și cer fault. Nu e benefic fotbalului” | INTERVIU
Alex Pașcanu a fost unul dintre artizanii succesului naționalei de tineret în vara anului trecut, când naționala Under 21 a jucat semifinala turneului final.
Fotbalistul de 21 de ani e născut la Bogdănești – Vaslui, a emigrat cu familia în Anglia la o vârstă fragedă, dar a ales o destinație surprinzătoare: FC Voluntari, ultima clasată în Liga 1. ProSport a stat de vorbă cu Alex Pașcanu, după ședința de pregătire la două zile după victoria cu Hermannstadt, scor 2-0. Fundașul a ieșit ultimul de la refacere, cum îi stă bine unui profesionist, a luat masa de prânz, apoi a răspuns, calm și calculat, întrebărilor. În afara terenului Alex Pașcanu e un tip emotiv în contrast cu determinarea aratată pe gazon.
Alex Pașcanu: „Antrenorul Mihai Teja m-a dorit foarte mult”
Prosport: De ce ai venit la Voluntari?
Alex Pașcanu: Vreau să joc cât mai mult, ca să prind echipele naționale, tineret și seniori. Asta a fost ideea principală. În plus, antreorul Mihai Teja m-a dorit mult și asta a contat decisiv. Obiectivul meu e să joc bine și să am o prestații bune. Visul meu în 2020 e medalia de aur la Jocurile Olimpice. Dacă nu joci la club, nu poți ajunge la națională.
Chiar crezi că e posibil?
Da. Am încredere în colegi și în staff-ul tehnic. Asta visez noapte de noapte și cred că e un vis realizabil. Nu mai are de ce să ne fie frică. Avem valoare!
Cum e fotbalul românesc față de cel englez?
În România e mult mai mult tactic, acolo era atletic. E un stil diferit, în Liga 1 se aruncă fotbaliștii pe jos, la un simplu duel, se tăvălesc. Nu e benefic. Nu e ca în Anglia unde nu se flueiră deloc astfel de contacte. Trebuie să fiu atent să nu fac penalty, trebuie să te poziționezi bine în teren. Nu prea ajută fotbalul acest stil din România, de asemenea arbitrii fragmentează jocul și nu este bine deloc. Dar, la ultimul meci cu Hermannstadt, jocul a fost lăsat liber de arbitru și a fost un meci frumos.
„Fotbalistul român s-a devalorizat, asta e realitatea”
Ești de acord cu sistemul play-off / playout?
Nu am mai jucat într-un asemenea sistem. Cum suntem noi în situația actuală, FC Voluntari, ne ajută mult. Per total, cred că nu este normal să se înjumătățească punctele. Astea sunt regulile și le respectăm.
După golurile lui Ianis Hagi la Rangers-Braga (3-2) ai postat un mesaj de susținere pe rețelele sociale…
Da. M-am bucurat. Am vorbit cu el după meci, era fericit. Mi-a plăcut modul cum a reacționat echipa la 0-2, a fost incredibil. Bravo lui, e un jucător fabulos! Mă bucur și pentru Cristi Manea, ați văzut cum a jucat? E bine că s-a întors la CFR Cluj, are o altă exprimare în teren.
De ce nu au ajuns jucătorii de la tineret la alte echipe puternice după excelentul turneul final?
Să vă dau un exemplu: Aaron-Wan Bissaka juca la Crystal Palace, iar la Euro și-a dat autogol în meciul cu Franța, iar a doua zi s-a transferat la Manchester United pentru 50 de milioane de euro. Probabil că s-a devalorizat jucătorul român. Sper ca pe viitor să se schimbe această impresie despre fotbalistul român. Contează, bineînțeles, să avem în continuare rezultate și să schimbăm impresia celor care ne transferă.
Ai vorbit cu selecționerul Adrian Mutu pînă acum?
Nu încă. Mi-a plăcut mult ca fotbalist, un adevărat jucător. Din păcate, eu am plecat la vârsta de 5 ani în Anglia, când era la Chelsea, dar atunci nici nu aveam televizor să-l urmăresc. Dar amintirile puternice rămân de la Euro 2008, mai ales meciul cu Italia.
La câți ani ai început fotbalul?
La 5 ani. Când am ajuns în Anglia, părinții m-au dat la diverse sporturi: baschet, înot… Rugby am făcut la școală, mai târziu, dar nu mi-a plăcut foarte mult… Colegii mei erau entuziasmați, eu nu prea. Totuși, rugby-ul e un sport foarte iubit. Am rămas la fotbal, e cel mai frumos
Alex Pașcanu: „Nu am iubită. Nu s-a prins nimic”
Ce modele ai de fundași?
Momentan, Sergio Ramos și Virgil Van Dijk. Sunt doi fotbaliști imenși și mă uit la ei ca să învețî cîte ceva. Tot timpul înveți, chiar și cînd crezi că le știi pe toate.
Cu cine ții în Champions League?
Cu nimeni, urmăresc doar competiția. Dar sunt fascinat de ce joacă Atalanta Bergamo și Leipzig.
Ai timp și pentru iubită sau doar pentru fotbal?
Deocamdată, nu am iubită. Mi-aș dori, recunosc, dar nu s-a prins nimic. (râde)
Alex Pașcanu a fost adus de CFR Cluj în vară, pentru 600.000 de euro, de la Leicester, și câștiga 15.000 de euro pe lună. Acesta a bifat 4 meciuri pentru echipa lui Dan Petrescu. Din iarnă a fost împrumutat 6 luni la FC Voluntari.