Altă tragedie, același scenariu! Serviciul de ambulanță privat, evaluat după decesul unui suporter

Conducerea clubului de fotbal ACS Poli Timișoara evaluează serviciul de ambulanță privat cu care are contract, după ce un suporter în vârstă de 60 de ani aflat în tribune la meciul cu Steaua de pe stadionul „Dan Păltinișanu” a murit, fiindu-i trimisă în prima fază o ambulanță fără medic.

Sorin Drăgoi, președintele clubului de fotbal ACS Poli Timișoara, a declarat, marți, pentru corespondentul MEDIAFAX, că este evaluat serviciul de ambulanță privat contractat, în funcție de raportul referitor la incidentul care a avut loc duminică seara, la meciul cu Steaua de pe stadionul „Dan Păltinișanu”.

„Am înțeles că se face un raport acum, să se vadă care au fost cauzele. S-a declanșat un raport, m-au înștiințat că se verifică ca să se vadă cine, de ce și în ce conjunctură s-a întâmplat, raport pe care l-am cerut să-l primesc și eu. În funcție de concluziile raportului, o să știm ce măsură să luăm și noi. Noi avem un contract în vigoare, prin care ei (serviciul de ambulanță privat – n.r.) răspund de chestia asta, dar dacă se constată că ceva nu-i regulă, știm ce avem de făcut și noi. Normal, se poate merge până la rezilierea contractului, numai să vedem concluziile. Se lucrează la asta și vom fi înștiințați”, a declarat Sorin Drăgoi, președintele clubului de fotbal ACS Poli Timișoara.

Liviu Novanc, în vârstă de 65 ani, a suferit un stop cardiorespirator, duminică, în jurul orei 20.00, imediat după ce a început meciul de fotbal ACS Poli Timișoara – Steaua, desfășurat pe stadionul „Dan Păltinișanu” din Timișoara. Bărbatul se afla în tribune când i s-a făcut rău. Imediat, trei paramedici aflați în timpul liber din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” au intervenit, transportând bărbatul pe brațe până la marginea terenului de fotbal, unde a ajuns și una din cele două ambulanțe private aflate pe stadion, aparținând firmei cu care are contract clubul de fotbal ACS Poli Timișoara pentru a asigura serviciile medicale de urgență.

Între timp, cei trei paramedici aflați în timpul liber au început manevrele de resuscitare a pacientului.

„Aceștia se aflau în tribuna stadionului, în timpul liber, când au aflat că unui alt bărbat din tribună i s-a făcut rău. Fără să ezite, au hotărât să acționeze și au transportat persoana pe marginea terenului, unde au făcut rapid o evaluare primară. În urma evaluării primare s-a constatat faptul că persoana, în vârstă de 65 de ani, a suferit un stop cardiorespirator, cei trei paramedici începând imediat executarea manevrelor de resuscitare, reușind în primă fază, după aproximativ 3 minute, stabilizarea victimei. Manevrele de resuscitare au fost reluate, după ce victima a intrat din nou în stop cardiorespirator, acestea fiind executate până la sosirea unui echipaj SMURD care a preluat victima pentru a fi transportată la cea mai apropiată unitate de primire urgențe”, a informat ISU „Banat”.

Vasile Adrian Oprea, unul din paramedicii care l-au resuscitat pe spectatorul care a făcut stop cardiorespirator, a declarat că paramedicii au fost ajutați și de echipajul medical de pe ambulanțele private. „Îmi amintesc că i-au pus perfuzia”, a declarat Vasile Adrian Oprea.

Între timp, a ajuns și cea de-a doua ambulanță privată, iar echipajele medicale au chemat ajutoare. La stadion a ajuns o ambulanță de tip B2, respectiv doar cu asistent medical, fără medic, din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Timișoara.

„Asistenții de pe ambulanțe pot să facă resuscitări. A fost trimisă o ambulanță de tip B2 cel mai probabil pentru că era cea mai apropiată, dar și pentru că nu era niciun medic disponibil. Avem doar trei echipaje cu medic pe ambulanțele de ATI”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Timișoara, Florin Crișan.

Victima a fost urcată în ambulanță, unde a suferit cel de-al treilea stop cardiorespirator, fiind resuscitată din nou, dar nu a fost încă transportată la spital, ci a fost solicitată și cea de-a patra ambulanță, de data aceasta, cu medic.

„Erau ambulanțele care făceau asistența la meci, care erau acolo pentru jucători, pentru că așa e obligația să asigure asistența pe teren, dar care nu asigură practic și restul stadionului, spectatorii și așa mai departe, ele sunt pentru meci. S-a sunat la 112 pentru pacientul respectiv, s-a precizat că este cu criză epileptică și spectatorii au dus pacientul pe teren la una din ambulanțe. Din dispecerat a fost trimisă o ambulanță cu asistent, care a găsit pacientul în stop cardiorespirator și a solicitat pe stație să fie trimisă o ambulanță cu medic. Colega care a fost de gardă pe mașina de terapie intensivă mi-a spus că a găsit pacientul în ambulanța cu asistent a serviciului de ambulanță cu manevre de resuscitare în curs. Ei au preluat manevrele de resuscitare, după care au adus pacientul resucitat la spital. La spital a mai repetat în urgență de două ori stopul cardiorespirator, după care s-a resuscitat și a ținut o perioadă mai lungă, motiv pentru care s-a și internat pe Reanimare și a decedat luni dimineață”, a declarat medicul Mihai Grecu, șeful UPU-SMURD Timișoara.

Potrivit medicilor de la Spitalul Județean Timișoara, bărbatul a murit în cadrul secției de Anestezie și Terapie Intensivă, unde fusese internat.

Conducerea clubului ACS Poli Timișoara a anunțat că la meciul de duminică, 25 septembrie, ora 18.00, cu ASA Târgu Mureș, va fi ținut un moment de reculegere înaintea startului de joc, în memoria suporterului care a făcut stop cardiorespirator pe stadionul „Dan Păltinișanu”.

Sursa: MEDIAFAX

 

 

Publicat: 20 09. 2016, 12:17
Actualizat: 20 09. 2016, 12:18