„Am văzut cum se poate distruge viața unor oameni!”** Inculpații în dosarul transferurilor de jucători și-au susținut nevinovăția la finalul procesului
Toți cei opt inculpați în dosarul transferurilor și-au susținut nevinovăția, marți, în fața instanței, la finalul procesului, principalul acționar al FC Rapid, George Copos, afirmând că se poate considera vinovat doar pentru faptul că a fost un idiot care a investit zeci de milioane de euro în club.
„Am văzut astăzi aici cum se poate distruge viața unor oameni, printre care și a mea. Eu, ca om de afaceri care plătesc un milion de euro la bugetul statului, nu sunt vinovat pentru nicio faptă incriminată de procuror. Sunt vinovat că am fost un idiot care a investit zeci de milioane de euro în Rapid, club care poate de mâine nici nu va mai exista, dar în rest nu sunt vinovat de nicio infracțiune”, a spus Copos la finalul procesului.
Fostul impresar Ioan Becali a spus că se va preda de bună voie dacă se va dovedi că și-a însușit bani din transferurile care au făcut obiectul dosarului. „Mă simt nevinovat. Dacă mi se aduce o singură dovadă că într-un cont de-al meu a fost virat vreun ban in aceste transferurir incriminate, atunci eu, Ioan Becali, vin și mă predau singur.”
Președintele clubului Gloria Bistrița, Jean Pădureanu, a cerut instanței să-l achite și să i se ridice sechestrul pus pe apartament, singurul său bun. „Conduc clubul Gloria Bistrița de 48 de ani, toate transferurile din această perioadă s-au făcut sub semnătura mea. Niciodată nu am adus vreun prejudiciu clubului. Mă consider nevinovat și vă rog să fiu achitat și să se ridice sechestrul de pe apartamentul meu, singul bun pe care îl posed„, a afirmat Pădureanu.
Fostul impresar Gică Popescu a declarat că nu înțelege de ce a fost acuzat în acest dosar și că nu și-ar fi putut permite să-și păteze imaginea la care ține foarte mult, făcând ceva ilegal: „Mă consider total nevinovat și consider că după trei ani de zile de proces nici acum nu știu de ce sunt acuzat. Am ținut mereu la imaginea mea și niciodată nu aș fi putut fi capabil de o faptă penală, prin care să șterg cu buretele o muncă de 20 de ani pe terenul de fotbal.”
La rândul său, președintele executiv al FC Dinamo, Cristi Borcea, a spus că a apărat doar interesele clubului său, ceea ce a reușit cu succes: „Sunt total nevinovat, am apărat doar interesle clubului Dinamo și făcut-o cu succes și cu un profit considerabil.”
Instanța Tribunalului București a anunțat că se va pronunța peste două săptămâni în dosarul transferurilor de jucători, după ce marți a finalizat dezbaterile, la mai mult de trei ani de la începerea procesului. Concluziile părților implicate și ultimul cuvânt al inculpaților s-au încheiat în jurul orei 23.30.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu, Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.
În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999 – 2005.
Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid București la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oțelul Galați la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrița la VfB.Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo București (împrumutat la FC Argeș Dacia Pitești) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo București la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo București la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistrița la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid București la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo București la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 și Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo București, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.