ANALIZĂ‚ | 3 avantaje ale Rapidului în lupta pentru evitarea retrogradării și o ecuație pe care profesorul Pustai trebuie să o rezolve

ANALIZĂ‚ | 3 avantaje ale Rapidului în lupta pentru evitarea retrogradării și o ecuație pe care profesorul Pustai trebuie să o rezolve
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Primele patru etape ale returului au adus o metamorfoză evidentă în Giulești. Cu Cristi Pustai pe bancă, echipa care începea a doua parte a campionatului din postura de lanternă roșie și era cotată cu șanse mari la un nou sezon în Liga 2, a acumulat opt puncte și a ajuns aproape de locul care o menține și anul următor în Liga 1, ocupat de CSMS Iași.

Cu un început de drum foarte greu, în care a întâlnit Steaua FCSB, Viitorul, Gaz Metan și Petrolul, legiunea străină a Rapidului cooptată în această iarnă, la care se adaugă vechii idoli ai tribunei, Săpunaru, Pancu și Daniel Niculae, este neînvinsă în patru meciuri. Rapid a marcat de doar trei ori, de fiecare dată prin fotbaliști de profil defensiv, a primit un singur gol în 360 de minute, de la Teixeira, fostul giuleștean, și a strâns opt puncte, suficiente pentru a reda suporterilor speranța pierdută după un tur mai mult decât dezamăgitor.

Cu 19 puncte, Rapid s-a apropiat la două lungimi de CSMS Iași, ocupanta locului 12, cu 21 de puncte, iar opinia generală este că echipa antrenată de Cristi Pustai este una dintre cele mai bune ale returului și are șanse mari de a rămâne pe prima scenă a fotbalului românesc. ProSport a identificat trei motive pentru care elevii lui Cristi Pustai au șanse mari de a evita retrogradarea, dar și o problemă pe care tehnicianul de 47 de ani trebuie s-o rezolve cât mai repede.

Linia defensivă mult peste media Ligii 1: un singur gol primit în 360 de minute

De la o linie de fund în care jucau Savin, Tînc, Mera și Mendy, Rapid a trecut la o apărare mult mai experimentată, formată din fotbaliști care, de-a lungul carierei, au evoluat în campionate puternice, iar rezultatele s-au văzut imediat. Cu Buchta în poartă, decisiv în obținerea celor trei puncte la Mediaș, când s-a opus golului în minutele de prelungire, la o reluare a lui Tahar, și un cuplu de fundași centrali, Cmovs-Borda, sudat în doar o lună, formația lui Cristi Pustai primește foarte greu gol, stă bine la fazele fixe și pierde puține dueluri unu la unu.

Ajutat de pe flancuri de Săpunaru, în dreapta, și Joan Oriol sau Josl, în stânga, responsabili și cu un aport ofensiv însemnat, Buchta a fost învins prima dată în returul Ligii 1 după 334 de minute, în urma unei execuții superbe a lui Teixeira, din afara careului, în meciul pe care Rapid l-a terminat la egalitate cu Petrolul, scor 1-1.


Cu fundași care au trecut pe la Porto, Levski Sofia, Athletic Bilbao sau Villarreal, experimentați și cu o valoare individuală peste cea cu care a obișnuit campionatul românesc, echipa din Giulești are în linia defensivă un atu important în fața contracandidatelor pentru evitarea retrogradării.

Cuplul Gecov – Garai, unul dintre cele mai eficiente din Liga 1

Perechea de mijlocași centrali formată din cehul Gecov și ibericul Garai este punctul de echilibru al echipei. În afara golurilor decisive marcate de fostul fotbalist de la Fulham, cu Steaua FCSB și Gaz Metan Mediaș, închizătorii Rapidului sunt diferiți, ca joc, de tiparul clasic al mijlocașului central din Liga 1. Foarte bun recuperator, Gecov are o capacitate de efort ieșită din comun. Câștigă multe mingi, face legătura între apărare și lina ofensivă și, cel mai important, e în stare să apară la finalizare, așa cum a dovedit-o în meciurile cu Steaua FCSB și Gaz Metan Mediaș.


Gecov (foto) și Garai au fost pe teren în toate cele 360 de minute ale returului și formează un cuplu solid, experimentat și stabil, lucru care nu se întâmplă la multe dintre adversarele directe ale giuleștenilor în lupta pentru evitarea retrogradării.

La 34 de ani, spaniolul Aritz Garai, format de Athletic Bilbao, are o educație tactică impresionantă, care-i permite să intuiască jocul adversarilor. Nu acoperă terenul așa cum o face Gecov, dar experiența îl ajută să închidă bine culoarele pe faza defensivă și să coordoneze atacurile în faza lor incipientă.


INFO Buchta (Cehia) – Săpunaru, Cmovs (Cehia), Borda (Spania). Joan Oriol (Spania) – Gecov (Cehia), Garai (Spania) – Meuens (Olanda), Pancu, Daniel Niculae – Benson (Olanda) e echipa tip a lui Pustai, în care-și fac loc trei români, trei cehi, trei spanioli și doi olandezi.



Atmosfera impresionantă din Giulești și relația fani-jucători

O altă diferență între Rapid și echipele cu care se luptă pentru rămânerea în Liga 1 apare la nivelul suporterilor. Dacă Ceahlăul, CFR Cluj sau Gaz Metan strâng cu greu o mie de spectatori la meciurile de acasă, tribunele Giuleștiului au fost la înâlțime în acest retur. Prezenți în număr mic alături de echipă în prima parte a campionatului, fanii rapidiști au răspuns prezent în număr mare noului proiect al patronului Valerii Moraru.

Cu 8.000 de oameni în tribune, atât cât poate suporta în acest moment stadionul Valentin Stănescu, atmosfera este una rar întâlnită în România, iar importanța suporterilor s-a văzut din plin la meciul cu Viitorul, când echipa lui Pustai, rămasă în nouă oameni încă din minutul 45, încurajată frenetic de fani, a obținut un rezultat de egalitate nesperat.

Relația foarte bună dintre galerie și unii dintre jucători, printre care Săpunaru, Pancu și Daniel Niculae, simboluri ale Giuleștiului în trecut, s-a transformat, datorită rezultatelor bune, într-o legătură strânsă între fani și străinii aduși de Rapid, adoptați de galerie încă de la prezentarea oficială a lotului. De altfel, mulți dintre fotbaliștii veniți în această iarnă în Grant s-au delarați uimiți de atmosfera creată de fani, amănunt important în sânul unei echipe care are în față o misiune dificilă.


„Publicul este incredibil. Am văzut mulți suporteri în cariera mea, multe galerii în Polonia, în India, în Cehia, dar aceștia au ceva ieșit din comun, sunt fenomenali”,

Tomas Josl, despre suporterii rapidiști.



Totuși, chiar dacă are la dispoziție un lot valoros și un prim 11 competitiv, antrenorul Cristi Pustai are de rezolvat o problemă destul de evidentă. Cele trei goluri ale echipei sale au fost marcate de Gecov și Săpunaru, iar Benson, atacantul titular în debutul returului a dezamăgit.

Puternic și combativ, atacantul olandez s-a descurcat bine în perioada de pregătire, dar în meciurile oficiale a fost ineficient. Ținut pe teren 345 de minute din cele 360 ale returului, vârful care a mai trecut pe la Vitesse, RKC Waalwijk și Șerif Tiraspol nu a marcat niciun gol și a ajuns de prea puține ori în poziție de finalizare.


Lipsa eficienței nouarului, dar și absența unor alternative pentru acest post s-ar putea dovedi, în timp, o variabilă decisivă în calculele profesorului Pustai.

În sistemul preferat de Pustai, 4-2-3-1, e loc pentru un singur vârf. Antrenorul de 47 de ani i-a oferit încredere atacantului olandez în primele patru meciuri, dar nici celelalte opțiuni din lot nu-l ajută prea mult. Singurul atacant veritabil, în afara lui Benson, este Daniel Niculae, fotbalist pe care Pustai l-a folosit în primele două meciuri în banda stângă a liniei ofensive.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de familie. A stat în comă 2 săptămâni și...
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de familie. A stat în comă…
Patru nume pot pleca de la FCSB
Patru nume pot pleca de la FCSB
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Becali l-a transferat, soţia l-a îmbrăcat. Noul jucător de la FCSB are o parteneră de viaţă mai cunoscută ca el:
Becali l-a transferat, soţia l-a îmbrăcat. Noul jucător de la FCSB are o parteneră de viaţă mai cunoscută ca el:…
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
Ronald Gavril face dezvăluiri intime din relaţia cu Anamaria Prodan. Ăsta este marele secret al impresarei!
Ronald Gavril face dezvăluiri intime din relaţia cu Anamaria Prodan. Ăsta este marele secret al impresarei!
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi:
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se vor duce la cer"
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am copilărit cu el
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am copilărit cu el
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
×