ANALIZĂ‚ | Ce propune Dinamo pentru noul sezon. Experiență pe bancă, tinerețe în teren, lot echilibrat și ultima mare problemă care pare rezolvată VIDEO ProSport LIVE

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 2 poze

Finalul sezonului 2014-2015 nu i-a surprins pe suporterii dinamoviști, deja obișnuiți cu clasări modeste, rezultate slabe și înfrângeri dureroase în fața marii rivale. La startul unei noi campanii, Ionuț Negoiță anunța un nou proiect „New Dinamo„, termen pe care l-a lansat odată cu preluarea clubului și care i-a adus critici și ironii atât din partea rivalilor, cât și a suporterilor și legendelor clubului care a scris istorie în fotbalul românesc.

  • Fostul atacant dinamovist Claudiu Vaișcovici a comentat joi situația de la Dinamo în direct la ProSport LIVE (Urmărește intervenția în playerul video)

Cu Mircea Rednic pe banca tehnică și Dinu Gheorghe președinte, oameni care, în timp, și-au construit în fotbalul românesc o imagine de garanți ai performanței indiferent de locul în care au activat, Dinamo propune 11 nume noi pentru primul sezon de Liga 1, unul cu play-off și play-out. De data aceasta, pentru prima dată de la venirea lui Negoiță, revoluția anunțată de acționarul dinamovist pare să se consolideze pe baze reale, sub conducerea cuplului „Vamă”-Rednic.

ProSport a analizat lotul echipei din Ștefan cel Mare, a urmărit atent evoluția noilor transferuri în primul meci al campionatului, egalul de la Târgu Mureș, 0-0 cu ASA, și a tras concluziile: după multă vreme, Negoiță e îndreptățit să spere că țelul său – o echipă valoroasă, formată din jucători tineri – va fi realizat. Argumentele? Dinamo a transferat cu cap în această vară, și-a acoperit posturile pe care avea probleme, tinerețea unui lot cu media de vârstă de nici 23 de ani, lipsit de presiunea performanțelor imediate,  și un mix interesant între experiența de pe banca tehnică și entuziasmul dat de tinerețea din teren. Marea problemă? Desigur, lipsa unui atacant, minus evidențiat în dese rânduri de antrenorul Mircea Rednic.

PORTAR

După sezoane bune în care poarta câinilor a fost unul dintre punctele slabe ale echipei, situația pare că s-a schimbat. Marc, Naumovski și Farnolle au fost înlocuiți rapid cu Vyautas Cerniauskas (26 de ani), Iustin Popescu (21 de ani) și Gabriel Abraham (24 de ani). Lituanianul de 26 de ani, care a mai petrecut patru ani în România, la Vaslui, e un goalkeeper consacrat, cu evoluții bune în România. Evident, cel mai experimentat dintre cei trei portari ai lui Mircea Rednic va fi prima opțiune a antrenorului dinamovist, fapt dovedit încă de la meciul cu ASA, în care lituanianul a intrat pe teren nerefăcut complet după o accidentare, dar, chiar și așa, a impresionat, terminând meciul fără gol primit și cu șase parade. Abraham, adus de la Oțelul, și Popescu, promovat de la Dinamo II, sunt soluțiile de rezervă.


Vyautas Cerniauskas (foto) se anunță unul dintre cele mai bune transferuri ale lui Dinamo din această vară.


FUNDAȘI

44 de goluri a primit Dinamo în sezonul trecut, care a fost terminat pe locul șapte. Mai multe chiar decât Gaz Metan (34), U Cluj (41) și Rapid (42), formații care au luat drumul ligii secunde. La meciul cu ASA, din prima etapă, apărarea lui Dinamo a arătat complet schimbată. Cu Feussi, unul dintre cei mai constanți fotbaliști ai campionatului trecut, titular incontestabil în flancul drept, cu tânărul Laurențiu Corbu ca variantă de rezervă, cu Fai, Steliano Filip și Orlin Starokin, adus de curând de la Lokomotv Sofia, pe stânga, Dinamo are, cel puțin pe hârtie, benzile defensivei acoperite.


Adus de Dinamo de la Ceahlăul pe vremea lui Mihai Teja, Andrei Marc se poate transforma în conducătorul defensivei.
 

În centru, Dinamo a renunțat la Bunoza și Machado, fundașii din returul trecut. În schimb, Andrei Marc pare să fie punctul fix în axul central imaginat de Mircea Rednic. Pentru al doilea post, la Târgu Mureș a fost preferat Miha Mevlja, sloven de 25 de ani adus din Israel, iar postul este asigurat de prezența lui Nedelcearu și a lui Mihai Popescu, fotbalistul de 22 de ani care și-a terminat împrumutul la ACS Berceni.



MIJLOCAȘI

Chiar dacă în singurul meci oficial a pierdut în multe rânduri categoric lupta la mijlocul terenului, linia mediană poate reprezenta cel mai bun compartiment al echipei Dinamo. Aici, pentru postul de închizător, pe lângă Ionuț Șerban și Ionuț Nedelcearu, Dinamo mai poate conta pe aportul lui Alioșa Vojnovic (29 de ani), croat venit de la NK Osijek, care a demonstrat în duelul cu ASA Târgu Mureș că-și poate asuma rolul de lider al unei echipe tinere. Mai mult, pe cele două posturi din fața apărării pot evolua la fel de ușor Bogdan Gavrilă, folosit în banda dreaptă în ultima vreme, Ricky van Haaren (24 de ani), mijlocaș central olandez transferat de la ADO Den Haag, dar și Andrei Târcoveanu (18 ani), un alt produs al academiei lui Dinamo promovat la echipa mare.


Polivalent și cu experiență, Alioșa Vojnovic (foto, centru) e unul dintre punctele de echilibru ale echipei.

În ceea ce privește flancurile și rolul de playmaker în sistemul 4-2-3-1 impus de Mircea Rednic, Dinamo se bazează pe o serie de fotbaliști tineri, cu potențial, care, pe fondul încrederii și al unor rezultate bune la începutul campionatului, s-ar putea transforma rapid în certitudini. Dorin Rotariu (19 ani), Patrick Petre (18 ani), Bogdan Gavrilă (23 de ani), Cosmin Matei (23 de ani) și Vali Lazăr (25 de ani), cu toții fotbaliști rapizi, cu tehnică bună și execuții pe măsură, capabili să scoată cu ușurință adversari din joc, reprezintă partea cu imaginație a echipei. Din nou, posturi bine acoperite, având în vedere că Van Haaren și Alexe pot ocupa, la nevoie, unul dintre cele trei locuri din spatele unicului vârf.


ATACANȚI

În mod cert, cea mai mare problemă a lui Mircea Rednic și DInu Gheorghe este postul de atacant, pentru care cei doi au căutat înfrigurați soluții. În acest moment, prin aducerea francezului de culoare Harlem Eddy Gnohere (27 de ani), Dinamo probabil că a ajuns la o soluție mulțumitoare. Trecut în carieră, în ultimii ani, prin campionatul Belgiei, la echipe de mâna a doua, Gnohere și-a făcut însă onest treaba, fiind titular și reușind, mai ales, să înscrie constant. În ultimul sezon, la Mons, francezul a jucat 24 de partide și a marcat de 11 ori.
În afara nou-sositului care este un veritabil vârf de careu, Dinamo se poate baza pe trei soluții: Marius Alexe (25 de ani), al cărui viitor în Ștefan cel Mare este incert, Fabian Himchinschi (21 de ani), adus de la CSM Râmnicu Vâlcea, și Robert Moldoveanu (16 ani), cel mai tânăr component al lotului, promovat de curând de la echipa a doua. Meciul cu ASA a scos în evidență problemele lui Rednic pe acest post, pe care a fost nevoit să-l folosească titular pe Alexe, mai degrabă un mijlocaș ofensiv decât un număr nouă autentic, și nevoia urgentă de un marcator, rol îndeplinit sezonul trecut de polonezul Kamil Bilinski. Prin aducerea lui Gnohere, această problemă pare, momentan, închisă.


Cu un obiectiv clar, acela de a prinde un loc de play-off la finalul sezonului regulat, dar și de a câștiga un trofeu – Cupa României sau Cupa Ligii -, Dinamo pornește la drum cu o echipă tânără, complet schimbată față de cea din sezonul trecut, cu cea mai mică medie de vârstă din campionat (22,4 ani), dar experiența lui Mircea Rednic în postura de antrenor, expertiza incontestabilă a lui Dinu Gheorghe în cea de director general, un lot echilibrat și un context favorabil, cu un sistem nou, neobișnuit pentru Liga 1, ar putea transforma Dinamo în surpriza plăcută a stagiunii 2015-2016, pe care „câinii” au început-o cu o evoluție decentă, care le-a adus un egal, 0-0 cu vicecampioana sezonului trecut.

Publicat: 16 07. 2015, 13:32
Actualizat: 16 07. 2015, 16:57