ANALIZĂ‚ | Cum a ajuns CFR peste FCSB în clasament, deși a investit de 15 ori mai puțin în transferuri. Toate cifrele unui derby cum n-a mai fost de 5 ani și statistica ce-i dă fiori lui Gigi Becali și o face pe CFR „piaza rea” a steliștilor

  • FCSB n-a câștigat niciodată campioantul atunci când s-a luptat cu CFR pentru titlu.
  • Derby-ul campionatului pune față în față două strategii de transferuri diferite, doi finanțatori diferiți și doi antrenori cu diferență mare de experiență.
  • CFR a investit doar 450.000 de euro pe transferuri de jucători, față de cele 6.6 milioane de euro cheltuite de FCSB.
  • Diferența de experiență dintre Dan Petrescu și Nicolae Dică este de 149 de luni de antrenorat.
  • Alibec, Budescu, Deac și Balde pot fi oamenii decisivi într-un derby al adevărului pentru primele candidate la titlu.


Un derby pe care fotbalul românesc nu l-a mai avut la același nivel din 2012 revine în apogeul său, în această seară. CFR și FCSB sunt echipele care au cotrolat, în mare parte, competiția internă în ultimul deceniu. Împreună au cucerit 6 titlul în ultimii 10 ani, dar o luptă directă pentru primul loc nu s-a mai dat din 2012.


Transferuri de 15 ori mai ieftine, la CFR

CFR are parte de cel mai bun start de campionat din istoria recentă, bazându-se pe o campanie de transferuri diferită total de cea a FCSB. Paradoxal, clujenii au plătit de aproape 15 ori mai puțini bani pe transferuri, în această vară, decât marea rivală la titlu. Au sosit 20 de jucători noi în Gruia, dar numai în cazul lui Boli a fost vorba de o sumă de transfer, clujenii achitând 450.000 de euro pentru francezul venit de la Viitorul. Pentru FCSB, în schimb, campania de transferuri a fost mult mai costisitoare. S-au plătit aproape 7 milioane de euro pentru aducerea lui Budescu, Benzar, Nedelcu, Coman, Golofca sau Planic.

Duelul transferurilor: Dan Petrescu vs. Gigi Becali

Și în privința viziunii finanțatorilor despre transferuri lucrurile stau diametral opus. La FCSB majoritatea mutărilor au fost gândite și negociate de către finanțatorul Gigi Becali, Nicole Dică neavând un cuvânt important în realizarea acestor transferuri. La CFR lucrurile au stat invers. Transferurile au fost aprobate în totalitate de Dan Petrescu, care chiar s-a implicat în convingerea unor jucător să semneze cu CFR, cum s-a întâmplat cazul Ibrahima Balde. Finanațatorul Băgăcean nu s-a implicat în transferuri, acestea rămânând în datoria lui Răzvan Zamfir sau Bogdan Mara.

Lideri la salarii

O primă asemănare în privința politicii cluburilor o reprezintă cea a salariilor. CFR și FCSB se deosebesc de restul cluburilor prin faptul că oferă cele mai mari salarii din Liga I. Un exemplu clar este cel al lui Ibrahima Balde, care câștigă aproape 30.000 de euro, lunar, la CFR, cu 10.000 de euro mai mult decât cei mai bine plătiți steliști, adică Alibec, Budescu sau Teixeira.

Golgheterii sunt pe bancă

Salariile mari arată și valoarea jucătorilor din cele două loturi. CFR – FCSB poate fi considerat și un duel al valorilor individuale. Un duel al starurilor din Liga I, rezumat între Niță vs. Arlauskis, Budescu vs. Deac sau Alibec vs. Urko Vera. Paradoxal, golgheterii celor două echipe sunt anunțați rezerve și în această seară. Pericolul poate veni și de pe bancă, acolo unde vor fi Gnohere și Ibrahima Balde. Sunt oamenii cei mai eficienți din cele două loturi. Atacantul FCSB are 4 goluri și o reușită la 149 de minute jucate, în timp ce senegalezul adus de Petrescu este cel mai prolific atacant din campionat, cu un gol la 27 de minute jucate.

Petrescu, 4XDică la salariu și 8XDică la experiență

În privința salariilor celor doi antrenori, CFR cheltuie de aproape 4 ori mai mult decât FCSB. Se pare că salariul lui Dan Petrescu este de 400.000 de euro pe an, în timp ce Dică încasează 8.000 de euro lunar, deci 96.000 de euro anual.
Chiar și așa, salariile celor doi tehinicieni nu exprimă corect diferența de experiență dintre ei. Dacă la leafă vorbim de venituri de 4 ori mai mari pentru Petrescu, în privința experienței „Bursucul” are de 8 ori mai mult timp petrecut pe banca tehnică, în postura de principal, decât Dică. Antrenorul lui FCSB, cu 12 ani mai tânăr decât Dan Petrescu, are 21 de luni de când a început munca de antrenor principal, la CSM Pitești. „SuperDan” a început munca de antrenor în urmă cu 14 ani, mai precis în urmă cu 170 de luni.

FCSB n-a luat niciun titlu, la luptă cu CFR

CFR – FCSB are un istoric care este de partea clujenilor. Trecutul bătăliilor directe la titlu îi dă fiori lui Gigi Becali. Cele două au mai fost în luptă directă pentru campionat, în 3 rânduri. Practic, toate cele 3 titluri ale CFR-ului au fost câștigate într-un duel cu FCSB, până în ultimele etape. „Roș-albaștri” au pierdut de fiecare dată când s-au aflat în duel cu CFR pentru campionat. În 2008 clujenii au luat titlul în ultima rundă, terminând cu un punct diferență în fața FCSB. În 2010 steliștii au luptat cu CFR până spre finalul campionatul, dar au terminat pe 4, la doar 7 puncte în urma lor. La ultimul titlu obținut de clujeni, lupta dintre cele două s-a dus până în penultima etapă, când CFR a câștigat pe terenul Universității Cluj și a luat campionatul, FCSB terminând pe 3, la 5 puncte în spate.

În schimb, steliștii au luat campionatul de 3 în ultimul deceniu, dar niciodată CFR n-a contat în lupta lor pentru titlu. În 2013, 2014 și 2015, când FCSB a luat titlul, CFR a terminat la diferențe mari în spatele „roș-albaștrilor”.

Cifrele derby-ului

  • 27 de milioane de euro este valoarea lotului FCSB
  • 16.8 milioane de euro este suma la care sunt evaluați jucători CFR-ului
  • 6.6 milioane de euro a cheltuit FCSB pe transferuri, în acest sezon
  • 450.000 de euro a costat singurul jucător pe care CFR a plătit o sumă de transfer
  • 30.000 de euro pe lună este salariul lui Dan Petrescu la CFR
  • 8.000 de euro pe lună câștigă Nicolae Dică la FCSB
  • 26.3 ani este media de vârstă a jucătorilor de la FCSB
  • 27.7 ani este media de vârstă a jucătorilor de la CFR
     
Publicat: 21 09. 2017, 14:49
Actualizat: 21 09. 2017, 15:39