De la medicamentația jucătorilor și până la transferuri sau plafonul salarial, între Steaua și Dinamo este o discrepanță imensă
Declarația lui Negoiță de la finalul derby-ului poate fi o explicație pentru acestă situație: „În timp ce Steaua a încasat 10 milioane de euro din cupele europene în acest an, Dinamo a plătit datorii de 10 milioane de euro”
Dinamo a fost surclasată clar pe teren în derby-ul de vineri cu Steaua (0-2). Pe teren, totul a părut o luptă între șoarece și pisică, iar concluzia tuturor a fost clară: cei din Ghencea au un lot mult mai valoros decât cei din „Ștefan cel Mare”. Dar este oare doar acesta singurul criteriu care desparte cele două rivale?
ProSport a încercat să facă o retrospectivă a elementelor care au provocat contextul actual, unul total defavorabil dinamoviștilor, iar concluziile vin din strategii, investiții, dar și simple evenimente care au avut loc în ultimul timp.
Reghe a găsit baza și a completat cu ai lui Primul punct care trebuie atins, e, așa cum am spus și când am început să analizăm, calitatea jucătorilor pe care cei doi antrenori, Reghecampf și Țălnar trebuie să-i antreneze. În vară, stelistul a preluat o trupă excelentă din punct de vedere valoric, dar neconfirmată de performanțe. În plus, a avut și cereri pentru achiziții pe care patronul le-a executat imediat. Mihai Pintilii în intersezon, iar Szukala și Adi Popa după ce a început campionatul. A mai fost și Rocha, dar în viziunea multora, brazilianul a dezamăgit. În rest, jucătorii importanți ai acestui sezon, așa cum au fost Rusescu, Chiricheș, Chipciu, Bourceanu, Tătărușanu sau chiar Tănase aveau de ceva vreme cartea de muncă în Ghencea. Astfel, chiar dacă în ultimii ani Gigi Becali a adus duzine de jucători la Steaua, mulți pe sume importante, selecția naturală a fost cea care a conturat actualul lot al roș-albaștrilor. Apoi, în iarnă, Reghecampf a mai avut două pretenții: Iancu și un fundaș dreapta. Primul a fost transferat încă din decembrie 2012, Râpă a ajuns și el, chiar dacă destul de târziu, iar bonusul, dacă poate fi numit așa, a fost reprezentat de Tatu.
…Lui Țălnar i s-au adus Dandea și Tudose În contrabalanță, la capitolul lot, dinamoviștii au început slăbuț și au terminat catastrofal. Cu un lot subțire, cumva dezechilibrat la o analiză pe compartimente, „câinii” s-au chinuit în tur. Paradoxal e că în perioada de pauză din iarnă, atunci când se prevesteau întăriri, roș-albii i-au pierdut pe Țucudean, Pulhac, Issa Ba, Galchev, Alvarez și Koulibaly, iar în locul lor, antrenorul a cerut, dar i-a primit doar pe Dandea și Tudose. Meritoriu pentru el, Țălnar a reușit minuni în retur, a pierdut doar cu Steaua, Petrolul și Pandurii, dar chiar și așa n-a reușit să-și convingă șefii.
Organizare: Unii cu charterul, alții cu autocarul! Odată cu venirea lui Reghecampf, Steaua a devenit o emblemă a fotbalului organizat, bine gândit, cel puțin pentru România. Antrenorul roș-albaștrilor, alături de colaboratorii săi, a avut în primul rând capacitatea să dezvolte un plan pe termen mediu care, odată aplicat conștiincios, a adus performanțele actuale, dar a avut parte și de susținerea conducerii. O comparație concludentă poate fi făcută între deplasarea lui Dinamo și a Stelei la Bistrița, petrecute la câteva zile distanță. Roș-albaștrii, campioni matematic la data disputării meciului, au ajuns în Ardeal cu un charter, la bordul căruia s-au îmbarcat chiar și jucătorii de bază care au stat în tribună: „Câinii”, care au disputat meciul cu formația lui Nae Manea înaintea Stelei, au ajuns în Ardeal cu o cursă de linie, iar staff-ul tehnic și cel medical, excepția fiind Țălnar, au mers la Bistrița după un drum de peste 10 ore cu autocarul!
Nepregăți fizic sau financiar? Într-una din declarațiile oferite la finalul meciului, Negoiță încerca să-i găsească un defect lui Cornel Țălnar: echipa e slab pregătită fizic. Dar aici intervine o altă discuție, una care în culise nu reprezintă un subiect tabu. În timp ce Steaua a avut încă din vară condițiile cele mai bune, Gigi Becali plătind câteva sute de mii de euro pe sezon pentru medicamentația fotbaliștilor antrenați de Reghecampf, Țălnar trebuie să se descurce cu jucători îndopați cu magneziu cu arome de banane sau căpșuni, tot ce primesc roș-albii din partea staff-ului medical pentru a susține efortul.
Negoiță a dat, Gigi a luat La finalul meciului cu Steaua, Ionuț Negoiță a avut o declarație care poate fi una dintre explicațiile analizei noastre: „În timp ce Steaua a încasat 10 milioane de euro din cupele europene în acest an, Dinamo a plătit datorii de 10 milioane de euro”. Pentru a primi licența, șeful de la RIN a fost nevoit să plătească datorii către stat, jucători, angajați și terți în valoare de 7,2 milioane de euro. Moștenirea nu i-a aparținut fiind a vechii societăți, dar acționarul majoritar și-a însușit acest lucru în momentul în care a dorit să preia Dinamo. În antiteză cu situația din „Groapă”, în urma parcursului bun al Stelei din Europa, Gigi Becali a luat aproape 10 milioane de euro!.
Vom face șase – șapte transferuri, nu toți vor fi titulari, ne putem lupta de la egal cu Steaua, cât de cât. Și la ei a durat vreo trei – patru ani această reconstrucție, au cumpărat foarte mult Ionuț Negoiță, finanțator Dinamo
Acum considerăm că suntem la zero și construim din temelii o echipă Constantin Anghelache, președinte executiv Dinamo
22.6 milioane valorează lotul lui Dinamo conform transfermarkt.de, de aproape două ori mai puțin decât al Stelei, care e cotat la 43,4 milioane de euro
8.000 de euro este media salarială lunară la Steaua, în timp ce la DInamo este de doar 4.000
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER