ANALIZĂ‚ | De ce venirea lui Bergodi la Rapid e o mutare riscantă și ce găsește antrenorul italian la întoarcerea în Giulești: o echipă nepregătită fizic, fără omogenitate și cu mulți fotbaliști accidentați

Cristiano Bergodi este alesul lui Valerii Moraru pentru banca tehnică a Rapidului, în dauna lui Ioan Ovidiu Sabău și Marius Șumudică. Pentru ultimele opt etape ale returului tehnicianul care a mai antrenat în Giulești în 2007 are în față o provocare imensă, aceea de a salva de la retrogradare o echipă aflată în picaj, învinsă în ultimele trei partide din Liga 1, situată la șase puncte în spatele locului care i-ar permite să rămână pe prima scenă a fotbalului românesc și în sezonul viitor.

Bergodi a fost, de-a lungul timpului, una dintre opțiunile pe care patronii din fotbalul românesc le-au luat în calcul în momentul în care s-au gândit la o schimbare pe banca tehnică a echipelor pe care le conduc. Italianul de 50 de ani a luat primul contact cu România în 2005, când ajungea la cârma lui FC Național. Apoi a condus destinele CFR-ului în sezonul 2006-2007, urmând ca în anul următor să câștige SuperCupa României din postura de antrenor al Rapidului. A plecat de pe banca giuleștenilor după dubla manșă din primul tur preliminar al Cupei UEFA, în care a fost eliminat de Nurnberg, după 0-0 în Germania și 2-2 pe teren propriu.

A urmat aventura pe banca Politehnicii Iași, iar cel mai important moment al poveștii dintre Bergodi și fotbalul românesc a avut loc la Steaua. Adus pentru a-l înlocui pe Marius Lăcătuș, a rezistat trei luni pe banca roș-albaștrilor și a fost demis după ce la pauza meciului Steaua – Sheriff Tiraspol, din grupele Europa League, încheiat 0-0, i-a cerut patronului Gigi Becali să părăsească vestiarul în care intrase la pauză pentru a discuta cu jucătorii.


Cristiano Bergodi (foto, alături de Petre Marin) a mai antrenat în România la FC Național (2005-2006), CFR Cluj (2006-2007), Rapid (2007-2008), Politehnica Iași (2008-2009) și Steaua (2009-2010)

După mai bine de cinci ani, fostul fotbalist de la Lazio revine pe banca tehnică a unei echipe din Liga 1. În jumătatea de deceniu în  care Bergodi a mai antrenat în liga a doua italiană, la Modena și Pescara, fotbalul românesc a trecut printr-o transformare importantă, fiind pus la pământ de problemele financiare și scandaluri care au aruncat în spatele gratiilor multe personaje principale din ultimii ani. Antrenorul de 50 de ani face o mutare riscantă, cel puțin la prima vedere. Stimulat financiar de patronul din Giulești, Bergodi acceptă să preia o echipă care în acest sezon a renunțat deja la trei antrenori, Ionel Ganea, Marian Rada și Cristi Pustai, și revine într-un climat cu care nu a mai avut contact de cinci sezoane. Totuși, ce găsește Cristiano Bergodi la Rapid?

Fotbaliști care încă nu sunt puși la punct cu pregătirea fizică

Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat Cristi Pustai la Rapid a fost legată de starea fizică a jucătorilor pe care i-a antrenat. Rapid a format în iarnă o echipă pe fugă, a adus 16 jucători noi, iar mulți dintre ei au venit nepregătiți din punct de vedere fizic. Evident, timpul petrecut în cantonamentele din Turcia și Grecia înaintea startului returului a fost unul mult prea scurt, tehnicianul de 47 de ani nu a apucat să pună la punct un ciclu complet de pregătire, iar fotbaliștii au început returul campionatului cu un handicap imens față de adversari, lucru subliniat în multe rânduri de Daniel Niculae și Daniel Pancu.

În plus, unii dintre jucătorii pe care Pustai s-a bazat au ajuns la echipă cu puțin timp înaintea startului părții secunde a campionatului. Este cazul spaniolului Garai, titular de drept în retur, care a ajuns în Giulești cu doar cinci zile înainte ca Rapidul să joace contra Stelei în Ghencea și să câștige cu 1-0, dar și al lui Ricardo Alves, fotbalist utilizat puțin de Pustai, dar care și-a găsit locul printre titulari la meciul cu Dinamo, pierdut de vișinii cu 2-0.


Spaniolul Aritz Lopez Garai (foto, în duel cu Iorga de la Oțelul) a ajuns la Rapid cu câteva zile înaintea derby-ului cu Steaua, din etapa a 18-a a Ligii 1, câștigat de echipa lui Cristi Pusta, 1-0 în Ghencea.

Una dintre explicațiile pentru starea fizică precară a fotbaliștilor, pe lânga lipsa unei pregătiri adecvate în pauza de iarnă, a fost oferită de unul dintre jucătorii din Grant, care a vorbit despre schimbările petrecute la nivelul staffului medical în iarnă și efectul acestora.

A fost dat afară doctorul care era până atunci (n.r. – Romeo Popescu) și înlocuit cu un altul care vine de două-trei ori pe acolo. Le face transfuzii la jucători cu glucoză și B-uri ca pe vremea lui Ceaușescu. Nu vedeți că jucătorii pică fizic în a doua repriză?


O echipă obosită, care a  scăzut ritmul față de începutul returului și care obosește după minutul 60

Un efect imediat al pregătirii fizice precare e oboseala, care apare în rândul jucătorilor la aproape fiecare partidă. Pe finalurile de meci, Rapid e una dintre cele mai slabe formații din campionat. Fotbaliștii termină energia repede, iar după minutul 60 oboseala și lipsa unei pregătiri fizice adecvate se vâd din plin. În ultimele șase etape, giuleștenii au primit șase goluri după minutul 60, semn că nu reușesc să mențină și în ultima parte a partidelor ritmul pe care-l impun în primele 45 de minute.

Golurile primite de Rapid după minutul 60 în acest retur:

  • Etapa 21: Rapid – Petrolul 1-1, Teixeira (min. 64)
  • Etapa 22: Astra – Rapid 2-0, Budescu  (min. 61)
  • Etapa 25: Rapid – ASA 1-2, Hora (min. 71) și Manolov (min. 78)
  • Etapa 26: Dinamo – Rapid 2-0, Gavrila (min. 61)

Carențele fizice s-au văzut din plin în meciurile cu Universitatea Cluj și Dinamo. De fiecare dată echipa lui Pustai a fost condusă după o prima repriză pe care a dominat-o, dar nu a fost capabilă, nici la Cluj, nici pe Arena Națională, să revină în joc pe final, când toată lumea aștepta o presiune enormă din partea giuleștenilor, care să aducă un gol egalizator.

O altă consecință este numărul mare de accidentări. Edu Oriol a ratat primele meciuri ale returului după ce s-a lovit în Turcia, Pancu a putut fi folosit foarte rar, petrecând mai mult timp pentru a se recupera după accidentări decât pe terenul de joc. Rui Miguel, pe care Pustai a mizat în derby-ul cu Steaua, este accidentat de mai multă vreme, la fel și Mădălin Martin. Săpunaru a ratat meciuri importante după o accidentare la meciul cu Astra, Nicolae Vasile a fost și el nevoit să stea departe de terenul de joc, iar la Cluj, contra Universității, Rapid l-a pierdut și pe Borda, schimbat pentru o problemă la gleznă.


Săpunaru (foto a ratat meciurile cu Oțelul și U Cluj, după ce s-a accidentat în meciul cu Astra, pierdut de echipa sa, scor 0-2.

Un sistem neomogen și jucători care au evoluat prea puțin timp împreună

Bergodi se va confrunta, astfel, cu o problemă pe care nu o poate controla și care-i poate influența decisiv parcursul în ultimele opt etape. Încă de la venirea la Rapid, din perioada de pregătire petrecută în Turcia și Grecia, Pustai a mizat pe un sistem modern, un 4-2-3-1 pe care-l joacă majoritatea echipelor din fotbalul mondial, dar, după un început bun, tactica sa a început să dea rateuri. De ce? Pentru că de la meci la meci a fost nevoit să facă modificări în echipa de start. Dacă în apărare a părut să găsească formula câștigătoare, cu Cmovs și Borda în centru, Săpunaru pe dreapta și Joan Oriol în stânga, accidentările și suspendările l-au pus în dificultate. Rând pe rând, Josl, Nicolae Vasile și Sapina le-au luat locul titularilor cu probleme, iar schimbările dese au dat peste cap o linie de fund care primise doar un gol în primele patru meciuri din retur.

La mijloc, Pustai a ales bine cu cuplul Gecov – Garai, unul dintre cele mai eficiente din Liga 1 de la startul returului și principala armă a echipei. Cehul și spaniolul au fost punctele de echilibru și au jucat în toate cele 810 minute ale celor nouă etape scurse din retur.

Linia ofensivă i-a dat mari bătăi de cap lui Pustai, iar Bergodi va avea o misiune dificilă, aceea de a alege un sistem care să pună în valoare niște fotbaliști ieșiți din formă sau de o valoarea îndoielnică.


7 goluri a marcat Rapid în primele nouă etape ale returului

2 goluri au marcat Săpunaru și Gecov, cei mai eficienți fotbaliști giuleșteni în a doua parte a campionatului


În nouă etape, Pustai a încercat toate variantele posibile pentru a-i face pe oamenii săi ofensivi să marcheze. A început returul cu Benson, atacant care a dezamăgit crunt și nu a reușit să marcheze niciun gol, apoi a apelat la Daniel Niculae, care a evoluat bine, dar nu a fost susținut cu mingi utile. Rămas fără Rui Miguel și Pancu, antrenorul a apelat la toți fotbaliștii de atac din lot. Meulens a jucat mult, dar a oferit puțin, Cerlincă a primit și el șansele sale, Edu Oriol a primit încredere în ultimele etape, dar nu a fost jucătorul care să facă diferența. Coimbra a primit multe minute, dar nu pare mijlocașul ofensiv potrivit pentru Rapid. Ricardo Alves a intrat cu Dinamo, dar n-a adus nimic special.


Cu două goluri marcate, cehul Gecov (foto) e golgheterul Rapidului în retur, la egalitate cu Cristi Săpunaru.

Cum a arătat atacul Rapidului în cele nouă etape din retur

  • Etapa 18, Steaua – Rapid 0-1: Meulens, Pancu, Niculae – Benson
  • Etapa 19, Rapid – Viitorul 0-0: Meulens, Rui Miguel, Niculae – Benson
  • Etapa 20, Gaz Metan – Rapid 0-1: Meulens, Pancu, Coimbra – Benson
  • Etapa 21, Rapid – Petrolul 1-1: Coimbra, Pancu, Josl – Benson
  • Etapa 22, Astra – Rapid 2-0: Coimbra, Cerlincă – Niculae, Benson
  • Etapa 23, Rapid – Oțelul 2-0: Meulens, Coimbra, Edu Oriol – Niculae
  • Etapa 24, U Cluj – Rapid 1-0: Meulens, Coimbra, Edu Oriol – Niculae
  • Etapa 25, Rapid – ASA 1-2: Meulens, Coimbra, Edu Oriol – Niculae
  • Etapa 26, Dinamo – Rapid 2-0: Coimbra, Ricardo Alves – Niculae, Benson


Cu opt fotbaliști ofensivi în lot, Rapid are dificultăți mari în a marca. Bergodi a anunțat la conferința de presă că va face trecerea spre un alt sistem de joc, dar italianul va avea, cu siguranță, probleme mari în a revitaliza o linie de atac ineficientă și anostă.
 

  • Rapid – Chiajna, luni, de la ora 20:30, va fi primul meci din noul mandat al lui Bergodi pe banca giuleștenilor
Publicat: 17 04. 2015, 12:39
Actualizat: 17 04. 2015, 12:40