ANALIZĂ‚ | Dezastru total. Câți juniori crescuți în propria curte au promovat echipele din Liga 1 în 2014. Cum stau la acest capitol Steaua, Dinamo și Rapid
România se află printre ultimele țări din Europa într-un clasament al jucătorilor crescuți în propria curte și promovați în 2014 la echipele de seniori. Analiza a fost făcută de cei de la CIES Football Obervatory. Cluburile din Liga 1 au o medie de 0,67 jucători crescuți în propriile pepiniere și debutați în 2014 la echipele de seniori, printre cele mai mici din Europa. Este vorba despre juniori care și-au început carierele la cluburile la care au fost promovați, deci nu transferați și mai apoi aduși la prima echipă.
Unul dintre cele mai consistente argumente pentru criza pe care o traversează cluburile românești este absența centrelor de juniori. Echipele din România nu insistă pe identificarea, creșterea și promovarea tinerilor jucători și preferă, în schimb, transferuri din străinătate de o calitate de cele mai multe ori îndoielnică. Țara noastră are o singură academie de fotbal, născută din ambiția lui Hagi, și doar câteva alte centre unde se pune accentul pe creșterea juniorilor. O astfel de situație ne-a dus la coada Europei.
Viitorul, cei mai mulți juniori promovați în 2014
În mod logic, la clubul cu singura academie din România au debutat în 2014 cei mai mulți juniori, 6 la număr. Gică Hagi a promovat anul trecut la seniori tot atâția juniori cât toate celelate echipe din Liga 1 la un loc! Locul secund este ocupat de Oțelul Galați, cu 3 jucători promovați în anul 2014, iar Steaua, CFR Cluj și CS U Craiova figurează cu câte un junior adus la echipa mare de la propriile echipe de juniori. În rest, celelalte cluburi nu au niciun junior adus la echipa mare.
Echipe care de-a lungul deceniilor au fost adevărate motoare ale fotbalului intern, producând pe bandă rulantă vedete – unele, de talie internațională – au dispărut complet. Dinamo, Petrolul, U Cluj și Brașov n-au promovat anul trecut nici măcar un singur fotbalist de la propriile centre de copii și juniori.
S-a ajuns astfel la o medie de 0,67 juniori promovați în anul 2014. Totuși, este cea mai mare medie din ultimii 5 ani și a doua ca număr din ultimii 6. Cel mai bun an a fost 2009, sezon în care media de juniori promovați a fost de 0,83.
Sursa: football-observatory.com
Ciudatul caz al Germaniei
Imediat după eșecul de la EURO 2000, când au fost eliminați din grupa cu România și Portugalia, nemții au demarat un program pe termen mediu și lung pentru dezvoltarea fotbalului. Cluburile din primele două ligi au fost obligate să aibă academii, fiind o condiție de licențiere. De atunci și până în 2014, cluburile din 1.Bundesliga și 2.Bundesliga au investit nu mai puțin de 700 de milioane de dolari în dezoltarea de academii, găsirea de talente, instruirea și promovarea lor. Germania a fost astfel împânzită de centre de juniori, iar rezultatele s-au văzut peste numai câțiva ani: locul 3 la CM 2006, și CM 2010, locul 2 la Euro 2008 și titlul mondial la CM 2014.
Cu toate acestea, Germania se află în partea inferioară a clasamentului cu cei mai mulți juniori promovați în anul 2014, cu o medie de 0,72. Clubul care a avut cea mai mare încredere în tinerii de la academie a fost Hamburg, cu 4 juniori aduși la seniori, în timp ce campioana Bayern Munchen a promovat un singur jucător.
Sursa: football-observatory.com
Cel mai bun an pentru Germania din acest punct de vedere a fost 2010, când media a fost de un jucător promovat/club.
Sursa: football-observatory.com
Anglia, Rusia și Turcia – cele mai nerăbdătoare cu juniorii
În coada acestui clasament se află țări cu un fotbal mult mai dezvoltat față de cel românesc, dar care preferă să cumpere jucători străini pe bani mulți decât să aibă răbdare cu propriile talente. Este și un motiv pentru care cele 3 țări nu mai reprezintă adevărate forțe în fotbalul mondial.
Anul 2014 a fost cel mai prost pentru juniorii englezi din ultimii 6. Cluburile din Premier League au promovat la echipele mari doar 3 juniori care și-au început carierele la respectivele echipe. Manchester United, Southampton și Newcastle sunt singurele echipe care au promovat juniori, câte unul de fiecare. În schimb, numai în iarna care a trecut, cluburile din Premier League – cel mai bogat campionat din lume – au cheltuit în jur de 172 de milioane de euro pe transferuri de jucători.
Sursa: football-observatory.com
Finlanda, Slovacia și Cehia domină clasamentul
Soluția pentru țările care nu dispun de prea mulți bani pentru transferuri este creșterea și promovarea juniorilor. Finlanda este lideră la acest capitol, cu o medie de 3,33 de juniori promovați pe club în anul 2014. FC Honka este de departe echipa care le-a oferit cele mai multe șanse puștilor de la echipele de juniori, cu nu mai puțin de 13 jucători promovați anul trecut. Pe locul 3 se află Slovacia, cu o medie de 2,33 de juniori chemați la seniori, iar podiumul este compeltat de Cehia, cu 2,06 juniori.
Sursa: football-observatory.com
Studiul s-a bazat pe datele culese de la echipele de primă ligă din 31 de state din Europa.