Analiză – Dinamo nu a căutat victoria, a obținut exact ce și-a propus. Stoican a contracarat sistemul folosit de Reghecampf cu prețul sacrificării ofensivei

Analiză - Dinamo nu a căutat victoria, a obținut exact ce și-a propus. Stoican a contracarat sistemul folosit de Reghecampf cu prețul sacrificării ofensivei
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Flavius Stoican și-a luat toate măsurile necesare neutralizării punctelor cheie din sistemul tactic folosit de Reghecampf
  • Alexandru Chipciu, vârful fals al Stelei, a fost marcat atât de fundașii centrali ai lui Dinamo, cât și de mijlocașii defensivi
  • Adi Popa i-a dat peste cap sistemul tactic lui Reghecampf, motiv pentru care a fost schimbat la pauză
  • Pressingul avansat în zona lui Pintilii, făcut de Stoican cu trei fotbaliști, a făcut ca Steaua să nu poată începe construcția din propria jumătate

Punctul obținut de Dinamo în Ghencea, după 1-1 cu Steaua, a fost privit drept o victorie de fanii, conducătorii și jucătorii celor din „Ștefan cel Mare”. Rezultatul a fost pus pe seama aroganței steliștilor sau pe seama dorinței de afirmare a puștilor din lotul lui Dinamo, prea puțini fiind cei care au subliniat adevăratul „vinovat” pentru prestația oaspeților: Flavius Stoican. Antrenorul lui Dinamo are marele merit de a-și fi adaptat jocul tactic în funcție de ceea ce Steaua arătase în primele trei meciuri oficiale din 2014 și a reușit, ajutat și de disciplina tactică a elevilor săi, să neutralizeze complet sistemul cu vârf fals folosit de Reghecampf. În același timp, antrenorul Stelei se face vinovat, de data aceasta fără ghilimele, de faptul că nu a fost capabil să modifice din mers un sistem care avea evidente carențe și a așteptat până la pauză pentru a scoate de pe teren „mâinile moarte”.

După primele două meciuri din 2014, cel în care Laurențiu Reghecampf a trimis pe teren în premieră sistemul cu vârful fals, ProSport a publicat o serie de articole în care a fost analizată noua viziune tactică a antrenorului. În două dintre acestea (articole pe care le puteți citi mai jos) au fost explicate motivele pentru care Steaua nu are jucătorii potriviți acestui sistem, dar și modalitățile prin care un antrenor poate neutraliza exprimarea fotbalistică a campioanei.

Ce a reușit Flavius Stoican? Și-a construit tactica pe distrugere!

În contextul în care toate discuțiile premergătoare meciului o dădeau pe Steaua drept favorită certă, Flavius Stoican a gândit o desfășurare tactică specială: renunțarea la pretențiile ofensive în schimbul unei organizări menite să blocheze construcția Stelei în punctele esențiale pentru funcționarea sistemului cu vârf fals. Așa cum s-a putut observa clar în timpul partidei, steliștii au acuzat probleme la construcție, iar prima repriză a echipei lui Reghecampf a fost un eșec complet din punct de vedere tactic, dovada fiind dată de cele două schimbări (inclusiv schimbarea sistemului) operate de antrenorul campioanei după pauză.

1. Matei și Rotariu nu au „existat” ofensiv în mod deliberat. Miza lor a fost pressingul la Pintilii

Lipsa de inițiativă ofensivă a lui Matei și a lui Rotariu a fost, de fapt, o consecință a respectării sarcinilor impuse de Stoican. Cele două „extreme” au făcut un presing avansat, alături de Țucudean, metodă prin care construcția Stelei a fost stopată încă din fașă. Antrenorul lui Dinamo a urmat cu strictețe una dintre regulile nescrise pentru contracararea sistemului cu vârf fals: presingul și marcajul la Mihai Pintilii! Motivul este simplu: Pintilii nu se avântă în ofensivă atunci când Steaua are posesia, ci se retrage între cei doi fundași centrali pentru a completa linia văduvită de urcările în atac ale fundașilor de bandă. Presat, Pintilii nu a mai putut livra pasele scurte către Stanciu și Sânmărtean, adică începutul acțiunilor ofensive ale campioanei. Marcajul strâns și pressingul la Pintilii a însemnat că Stanciu și Sânmărtean au coborât mai mult și au pierdut mai mult timp recepționând baloane. Consecința firească a fost întârzierea dezvoltării atacurilor Stelei, uzarea „creativilor” Stanciu și Sânmărtean, chiar și țintuirea în defensivă a celor doi fundași de bandă.

2. Marcajul la Chipciu, pasat inteligent între fundașii centrali și mijlocașii defensivi

Flavius Stoican a învățat din greșelile făcute de Ionuț Chirilă (Concordia Chiajna) și de Mihai Teja („U” Cluj) în ceea ce privește marcajul la cel mai mobil om din „11”-le lui Laurențiu Reghecampf. Vârful fals al Stelei, Alexandru Chipciu, a reușit jocuri bune în primele trei meciuri după ce a profitat de ineditul cu care s-au confruntat fundașii centrali adverși. Mai exact, apărătorii au făcut greșeala să iasă din dispozitiv urmărindu-l pe Chipciu, iar pe culoarele astfel formate au venit pasele pentru mijlocașii de bandă ai Stelei. 

Dinamoviștii s-au pregătit temeinic pentru neutralizarea lui Chipciu. Vârful fals al Stelei a fost marcat în zonă, mai mult, responsabilitatea aceasta revenindu-le în funcție de poziția lui Chipciu atât fundașilor centrali, cât și mijlocașilor defensivi. Poate că și din acest motiv Steven Thicot și Mansaly Boubacar au reușit să fie nominalizați drept cei mai buni fotbaliști ai lui Dinamo în meciul cu Steaua. Impotența fotbalistică a lui Chipciu a făcut ca problemele Stelei să se agraveze pe fază ofensivă.

3. Ofensivul Varela a destabilizat apărarea și l-a ținut în apărare pe Latovlevici

Ieșirile dese ale lui Varela în ofensivă au fost analizate și contracarate de Stoican. Antrenorului lui Dinamo a speculat lipsa de viteză a fundașului dreapta al Stelei, motiv pentru care campioana a fost deseori prinsă descoperită în bandă. Problemele cauzate de Varela în dreapta au declanșat altele, în lanț: Gardoș și Szukala au fost nevoiți să strângă în dreapta, iar avântul ofensiv al lui Latovlevici, altădată de succes, a fost anulat. Lato s-a văzut nevoit să coboare des pentru a completa linia de fundași, ba chiar s-a comportat precum un central în momentul în care au venit centrări de pe partea ce trebuia să fie acoperită de Varela.


4. Adi Popa, corigent la tactică: a trimis centrări într-un careu gol

În timp ce coechipierii săi se străduiau să respecte indicațiile lui Reghecampf în fața unui adversar bine pregătit, Adi Popa a părut să fie singurul care nu își cunoaște sarcinile de joc. „Adi Popa a centrat greșit în multe situații în care nu trebuia să apeleze la asta. Avea și alte variante„, a spus Reghecampf după meci subliniind astfel o eroare tactică făcută de mijlocașul dreapta: Sistemul cu vârf fals are drept una dintre consecințe provocarea situațiilor în care mijlocașii de bandă au spațiu de manervă ca urmare a dezechilibrului provocat în centru chiar de către vârful fals. Totuși, aceștia au ca unică variantă pătrunderea în diagonală spre poartă, centrare fiind o soluție proastă tocmai din pricina lipsei de coechipieri din careul advers.

În acest context, Popa a abuzat de centrări în primele 45 de minute, majoritatea acestora fiind complet greșite, din pricina lipsei unui atacant clasic care să atace balonul. Totuși, Laurențiu Reghecampf nu a avut inspirația să modifice încă din prima repriză un sistem de joc care nu dădea rezultate și a preferat să aștepte până la pauză pentru a-i schimba pe Adi Popa și pe Varela și pentru a reveni la 4-2-3-1, cu Piovaccari în atac.


Dinamo nu merita victoria, a obținut exact ce și-a propus

Blocarea Stelei a fost pusă bine în practică de Dinamo, însă într-o astfel de situație un rezultat de egalitate este maximum din ceea ce se poate obține. Opinia generală a antrenorilor este aceea că un sistem cu vârf fals (folosit de o echipă cu jucători mai valoroși decât ai adversarei) nu poate fi contracarat fără sacrificarea intențiilor ofensive. Pressingul avansat, marcajul temporar făcut de fundași și de mijlocași, dar și specularea spațiilor lăsate de urcările fundașilor adverși sunt mișcări menite să destabilizeze sistemul cu vârf fals, însă nu lasă loc și de inteții ofensive. Pe stadionul din Ghencea s-au întâlnit o echipă preocupată de ofensivă și una preocupată de defensivă, motiv pentru care doar egalarea târzie a Stelei a lăsat impresia că Dinamo ar fi meritat victoria.

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
Două cuvinte! Cum l-au numit englezii pe Radu Drăgușin, după ce a jucat 95 de minute în Manchester City – Tottenham 0-4
Două cuvinte! Cum l-au numit englezii pe Radu Drăgușin, după ce a jucat 95 de minute în Manchester City –…
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Un fost elev al lui Dan Petrescu l-a pus la punct pe ”Bursuc”, după CFR - Rapid! Discursul antrenorului, de neînţeles: ”E rupt de realitate”
Un fost elev al lui Dan Petrescu l-a pus la punct pe ”Bursuc”, după CFR - Rapid! Discursul antrenorului, de…
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Avem cifrele de la ora 12.00, surpriză TOTALĂ, doar unele sondaje au anticipat această finală
EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Avem cifrele de la ora 12.00, surpriză TOTALĂ, doar unele sondaje au anticipat această finală
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am copilărit cu el
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am copilărit cu el
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și harta pentru Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5 și Sectorul 6
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și harta pentru Sectorul 1, Sectorul…
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
×