Etapa a noua a programat derby-ul Rapid–Dinamo (0-3), dar meciul etapei a fost Steaua-Astra (0-0), dacă luăm în considerare că partida jucată în Ghencea le-a adus față în față pe campiona și vicecampioana României, echipele cu cele mai valoroase loturi și totodată cele care s-au luptat pentru ultimele trei trofee acordate în fotbalul românesc.
Steaua a ratat victoria și șansa de a se distanța la șase puncte de echipa lui Isăilă. Giurgiuvenii au venit în Ghencea cu o lot plin de probleme de ordin fizic ca urmare a faptului că nu toți jucătorii au efectuat o pregătire de vară completă. În plus prima parte a sezonului, cu patru competiții oficiale, a fost „dusă” de echipa din Giurgiu cu un număr redus de jucători. Tocmai din acest raționament tactica ofensivă pregătită de Isăilă pentru meciul cu Steaua a fost valabilă doar în prima repriză, când Astra a avut patru șanse de marca în primele 35 de minute, în timp ce parte secundă a adus doar o ocazie de gol pentru Astra.
Sânmărtean, periculos, mutat și anulat!
Jocul Stelei nu a funcționat așa cum s-au obișnuit fanii roș-albaștrilor, iar toți ochii se îndreaptă spre cel care putea să desfacă apărarea Astrei, Lucian Sânmărtean. În lipsa lui Adi Popa, menajat pentru meciul din Europa League cu Dinamo Kiev, Gâlcă l-a distribuit pe Sânmărtean pe postul de mijlocaș dreapta, poziție pe care a jucat în primele 30 de minute ale meciului. În această jumătate de oră, mijlocașul în vârstă de 34 de ani a evoluat excelent. Pe harta distribuției paselor lui Sânmărtean, se vede că pasele date de acesta din zona lateral dreaptă au fost singurele sale contribuții în treimea de teren ofensivă. Așa au apărut și două ocazii de gol create de pasele lui Sânmărtean pentru Varela (7) și Keșeru (17).
11 pase bune (91%) și una greșită (9%) a avut Lucian Sânmărtean în prima jumătate de oră a meciului. Din două pase au ieșit două ocazii de gol
În minutul 30, Gâlcă a decis să schimbe un detaliu tactic. Veteranul Stelei a făcut schimb de locuri cu Chipciu și a revenit pe postul de mijlocaș lateral stânga în linia de trei din spatele lui Keșeru. Contribuția lui Sânmărtean în ultimele 15 minute din prima parte poate fi vizualizată în imaginea din stânga: harta paselor sale în acea zonă este precum hărțile lumii de acum o mie de ani, aproape albă.
La pauză, Gâlcă a vrut să corecteze eroarea din minutul 30 și a decis ca repriza a doua să fie începută de Sânmărtean tot în banda dreaptă a mijlocului echipei sale. Ajuns la 34 de ani, Sânmărtean n-a mai avut însă același randament și a început să greșească pase: cinci din poziția de mijlocaș dreapta. În minutul 71, Gâlcă a făcut o mutare ofensivă: l-a introdus pe Iancu în locul lui Breeveld, Sânmărtean luându-i locul mijlocașului surinamez. Ultimele 20 de minute ale meciului, petrecute în centrul terenului au reprezentat o perioadă în care Sânmărtean a preferat să dea în majoritatea cazurilor pase de siguranță la cel mai apropiat coechipier. Pe hartă, jocul lui Sânmărtean la mijlocul terenului pare consistent, însă mijlocașul nu a mai reușit să se apropie foarte mult de careul lui Silviu Lung Jr. După prima jumătate de oră în care a fost cu adevărat periculos, Sânmărtean nu a mai produs nicio ocazie de gol din momentul în care a fost trecut de Gâlcă în banda stângă.
Meci bun sau prost, Sânmărtean driblează!
Chiar dacă Sânmărtean nu a avut prea multe reușite după un început bun, iar jocul său nu a oferit prea multe soluții ofensive, mijlocașul central a arătat încă o dată că este poate cel mai tehnic jucător din Liga 1. În cele 90 de minute pe care le-a petrecut pe teren, Sânmărtean a reușit 12 driblinguri, un număr cu mult peste media campionatului.
ANALIZĂ‚ SÂNMĂ‚RTEAN ÎN PRIMA REPRIZĂ‚
25 de pase a dat Sânmărtean în prima repriză: 23 au fost reușite (92%), două au fost nereușite (8%)
ANALIZĂ‚ SÂNMĂ‚RTEAN ÎN A DOUA REPRIZĂ‚
26 de pase a dat Sânmărtean în repriza a doua: 17 au fost reușite (65,4%), iar 9 au fost greșite (34,6%)
ANALIZĂ‚ SÂNMĂ‚RTEAN ÎN STEAUA – ASTRA 0-0
Laban l-a anihilat!
Un motiv pentru care Sânmărtean a avut o evoluție mai ștearsă este și datorită tacticii pregătită de Isăilă. Antrenorul Astrei l-a desemnat pe Vincent Laban să fie foarte atent la mijlocașul de creație al Stelei. Drept urmare, „închizătorul” giurgiuvenilor a reușit nouă intercepții și a blocat două șuturi pe durata celor 90 de minute pe care le-a petrecut pe teren. Mijlocașul cipriot, născut în Franța, nu a contat foarte mult pe fază ofensivă, singurele momente când a apărut în preajma porții lui Arlauskis, fiind cornerele, pe care le-a executat greșit.
ANALIZĂ‚ LABAN ÎN PRIMA REPRIZĂ‚
ANALIZĂ‚ LABAN ÎN A DOUA REPRIZĂ‚
ANALIZĂ‚ LABAN ÎN STEAUA – ASTRA 0-0
Știați că ProSport are pagină de Facebook destinată echipei Steaua?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER