ANALIZĂ‚ pe posturi. Steaua are o tripletă ca a Barcelonei din anii de glorie. Cu toate acestea suferă în fața porții. Cum va arăta campioana în retur
- Steaua a pus punct pregătirii în străinătate. Roș-albaștrii vor reveni în această noapte la București din al doilea stagiu de pregătire efectuat în Spania.
Mai sunt 8 zile până la primul joc oficial cu Concordia Chiajna și campioana României se simte pregătită să atace titlul cu numărul 25. Dintre echipele românești prezente în această perioadă la pregătire în Spania, Steaua a părut formația cea mai solidă din toate punctele de vedere, iar rezultatele mai puțin bune înregistrate în cele două stagii de pregătire pot fi puse pe seama testelor, unele chiar ciudate, făcute de staff-ul tehnic.
În ultima perioadă, cea cuprinsă între 26 ianuarie și 5 februarie, roș-albaștrii au făcut două jocuri bune, cel cu Dinamo Kiev, terminat 0-0 și cel cu Korona Kielce, scor 3-1. Dar pentru o mai bună analiză a celor întâmplate ar fi bine să aruncăm o privire asupra fiecărui post din echipa Stelei, să vedem care sunt titularii și eventualele soluții pentru a-i suplini.
PORTAR
Ciprian Tătărușanu e favorit să rămână în continuare titular, deși s-a văzut că Reghecampf se poate baza oricând pe Niță. Faptul că el nu declară oficial dacă s-a înțeles cu Fiorentina sau cu vreo altă echipă îl avantajează pentru că nu-și atrage o presiune în plus asupra lui. Bogatinov, în schimb, nu va avea prea multe șanse să joace până la vară. Steaua ar fi putut foarte bine să ia un român care să fie al treilea portar al echipei. Dar probabil au fost alte interese.
FUNDAȘ DREAPTA
Varela a fost titular pe acest post în ultimele partide și pare favorit să fie folosit aici. Din păcate nu ajută cu nimic echipa pe faza ofensivă și o soluție mai bună în acest sens ar fi Gabi Matei, care alături de Stanciu a reprezentat revelația cantonamentelor din Spania. Georgievski rămâne și el o soluție. E postul care are cea mai mare concurență. Râpă nu va avea nici în acest an șansa de a juca. Ba chiar i s-a descoperit un alt job, cel de fundaș central. O soluție de compromis care nu e demnă de o echipă precum Steaua.
FUNDAȘI CENTRALI
Szukala și Gardoș, fără discuție. Ei chiar nu mai au nevoie de nicio caracterizare. Și-au făcut bine datoria în aceste amicale.
FUNDAȘ STÂNGA
Ca și în tur, postul poate fi punctul nevralgic al Stelei. Deși Latovlevici e cel mai bun fundaș stânga din Liga 1, el nu mai e același jucător de acum un an. Ar fi bine ca Steaua să-l lase să plece. Problema e că nici Pârvulescu nu reușește să-i facă concurență.
MIJLOCAȘ DREAPTA
Adi Popa rămâne „jupân” pe acest post, chiar dacă înainte ca el să vină la Steaua, Chipciu juca foarte bine aici. Ambiția, determinarea nu-l lasă pe „Popică” să dea din mână ceea ce deja are. Dar, atenție la Grădinaru. Copilul are forță și talent.
MIJLOCAȘI CENTRALI
Din cauza plecării lui Bourceanu, Steaua va juca de cele mai multe ori în sistemul 4-1-4-1. Căpitanul Pintilii va fi în fața fundașilor și Nicușor Stanciu va juca mai avansat. Ultimul a fost unul dintre cei mai buni steliști aici în Spania. Cu Elfsborg a jucat chiar și închizător și tot s-a descurcat. Are travaliu, pasează bine și gândește bine acțiunile de atac și face OK și faza defensivă. El „filtrează” acum cele mai multe mingi. Deși Prepeliță nu a jucat deloc rău în Spania și a fost cel mai constat jucător al lui Reghecampf, probabil că el a avea același statut de „primă rezervă”. Răduț nu va prinde echipa decât foarte rar.
MIJLOCAȘ STÂNGA
Cristi Tănase își va păstra locul în bandă, deși a fost de multe ori mutat în centru, unde a dovedit că nu se simte în largul lui. După plecarea lui Bourceanu, planul initial al staff-ului tehnic era să-l mute definitiv pe „Dodel” în mijloc, dar nu i-a ieșit. E interesant că de multe ori, în meci, face schimb de locuri cu Chipciu, prietenul său și din afara gazonului. Și apropos de mișcările în teren… Steaua e campioană și la acest capitol. Jucătorii se suplinesc foarte bine și se mișcă într-un bloc compact. Rar lasă spații adversarului. Tactic, ei pot face oricând un meci perfect.
AL DOILEA ATACANT
Keșeru nu a reușit să se adapteze la jocul Stelei. Va pleca cu statut de rezervă în campionat și depinde numai de el să nu rămână țintuit acolo. Slab mai în toate meciurile. Pare mai degrabă străin la Steaua, deși e român. În aceste condițiii e clar că lui Chipciu îi va reveni sarcina de a-l susține pe Piovaccari. Combinațiile triunghiului Stanciu-Chipciu-Tănase pot demola orice apărare din Liga 1. Și acesta ar putea punctul forte al Stelei în acest an, exact cum la Barcelona era în anii trecuți tripleta Xavi-Iniesta-Messi. Păstrând proporțiile și… salariile.
VÂRF
Rămâne postul pe care nici Piovacari și nici Kapetanos nu au dat randament în meciurile de pregătire. Totuși, italianul se zbate mai mult decât grecul. De asta va fi și titular. Problema lor comună e că nu mai ajung pase prea multe la ei și acest lucru va fi o problemă pentru Steaua. În pregătiri au fost patru meciuri la rând în care Steaua n-a marcat! Fanii ar trebui să nu se aștepte la prea multe goluri în acest retur. Important e să fie unul mai mult decât adversarul. La pariuri, dacă mizați pe victoria Stelei, luați Handicap X.
CUM AR PUTEA ARĂ‚TA STEAUA ÎN RETUR: Tătărușanu – Varela, Gardoș, Szukala, Latovlevici – Pintilii – Adi Popa, Stanciu, Chipciu, Tănase – Piovaccari
6 goluri a marcat Steaua în cele 10 partide disputate în perioada de pregătire. Puțin, foarte puțin
13 goluri a încasat Steaua în meciurile de pregătire din Spania
Meciurile și marcatorii Stelei din perioada de pregătire:
- Steaua – FC Nurnberg 1-5 Gol: Ionuț Neagu din lovitură liberă
- Steaua – Werder Bremen 0-0
- Steaua – Union Berlin 1-1 Gol: Piovaccari
- Steaua – FC Luzern 0-1
- Steaua – FC Baku 0-2
- Steaua – Dinamo Kiev 0-0
- Steaua – IFK Goteborg 0-0
- Steaua – Lokomotiv Plovdiv 1-2 Gol: Chipciu
- Steaua – Korona Kielce 3-1 Goluri: Gardoș, Piovaccari și Stanciu
- Steaua – Elfsborg 0-0