Analiza sezonului 2011-2012!** Când va mai ajunge titlul în București și de ce a luat CFR al treilea campionat în ultimii cinci ani

Redactor:
Wili Bitescu
Analiza sezonului 2011-2012!** Când va mai ajunge titlul în București și de ce a luat CFR al treilea campionat în ultimii cinci ani
  • Publicat:
  • Actualizat:

Unii dintre cei mai importanți oameni ai ziarului comentează cinci teme despre campionatul care s-a terminat cu victoria CFR-ului. Citiți mai jos ce a ieșit!

1. CFR este campioană pentru că…
2. Titlul va mai ajunge in Capitală….
3. Jucătorul sezonului nu poate fi decât…
4. Surpriza plăcută a sezonului a fost…
5. Dezămăgirea sezonului este…

Lucian LIPOVAN, redactor-șef ProSportTitlul, în Capitală doar din întâmplare
CFR este campioană… pentru că este singura echipă cu o strategie clară, coerentă. Poate contestabilă pe alocuri, dar ce nu e contestabil în Liga lui Mitică? Deocamdată CFR e singurul club care și-a construit un stadion și care, în general, vorbește mai puțin și face mai mult. Iar contestată e mai ales de către cei care sunt contestați de-atâția ani degeaba.

Titlul va mai ajunge în Capitală… doar printr-o întâmplare. CFR are o strategie, Vaslui are bani și ambiție. Steaua e o nebunie permanentă, ridicolul fiind transformat în sublim, de la telefoanele fixe de pe bancă la transferurile aiuritoare a zeci de jucători și antrenori. Rapidul este farmecul eșecului, se împiedică singură permanent. Iar Dinamo e într-o Groapă continuă chiar dacă se mută pe Arena Națională. Sigur că nici rivalele din afara Capitalei nu sunt Manchester City sau Real Madrid, astfel că o surpriză poate veni. Doar că ar fi o surpriză, o întâmplare.

Jucătorul sezonului nu poate fi decât… Wesley. Cea mai ușoară concluzie. Niciun străin n-a fost și probabil nici nu va mai fi prea curând un plus-valoare atât de evident pentru echipa lui, chiar și la costurile pe care le presupune. Pe de altă parte, nu sunt convins că un transfer intern l-ar păstra la același nivel.

Surpriza plăcută a sezonului a fost… Arena Națională, plus stadioanele din Cluj și Ploiești. În contextul întrebării 5, noile stadioane ale României au mai remediat din respectul pentru fotbal, de la spectator la jucător, chiar dacă au mai fost și incidente. Nu e de ajuns pentru a salva sportul, dar e un pas înainte. Important e cum vor profita cei care trebuie să o facă de revenirea spectatorilor. Deocamdată nu se vede niciun semn.

Dezamăgirea sezonului este… organizarea competiției sau, mai exact, nepăsarea față de cum e organizată Liga I. În numele banilor din televizări, vitali, e adevărat, se calcă în picioare orice urmă de respect față de spectatori. În numele intereselor șefilor fotbalului, se calcă în picioare orice regulament. Și, în general, se calcă în picioare tot. Competiția se erodează, iar în timp, mai grav, procesul va deveni ireversibil.

Matei Udrea, senior editor ProSportÎntre dubios și penal
CFR este campioana… unei competiții care a reînviat amintirea Diviziei A din perioada anilor 1990-2000. Este cel mai dubios campionat care s-a jucat în România în ultimii ani.

Titlul va mai ajunge în Capitală… după ani și ani, vorba cântecului. Dinamo, Rapid și Steaua au, teoretic, o mare șansă în acest sezon, dacă reușesc să se califice în grupele Ligii Campionilor atât CFR, cât și Vaslui. Experiența a arătat că nimeni în Liga I nu poate rezista pe două fronturi. Practic, diletantismul conducătorilor din București aproape că garantează un nou titlu pentru provincie.

Jucătorul sezonului nu poate fi decât… brazilianul Wesley. Între el și următorul clasat e o prăpastie mare. Dacă ținem cont că Wesley a venit în România de la anonima Leixoes, înțelegem cât de jos am ajuns.

Surpriza plăcută a sezonului a fost… finalizarea a trei stadioane noi, care nu numai că au mărit cu peste 25 la sută numărul total de spectatori din Liga I, dar oferă, în sfârșit, și condiții decente oamenilor care plătesc pentru meciurile mediocre din Liga I.

Dezamăgirea sezonului este… felul în care foarte mulți jucători, antrenori și conducători cu pretenții au abdicat de la principii și decență, pentru a-și bate joc de suporteri și de competiție.

Costin Ștucan, redactor-șef adjunct ProSportMarea păcăleală
CFR este campioană… pentru că așa trebuia să se întâmple. Pe holurile de la Liga lui Dragomir s-a vorbit încă din toamna trecută că echipa lui Paszkany va fi campioană. Discuțiile n-au încetat nici când Dinamo conducea detașat, iar așteptările s-au confirmat în final. CFR a devenit matematic campioană după un meci cu U Cluj pe care casa de pariuri Bwin l-a blocat în minutul 50, la scorul de 2-0 pentru U. Coincidență sau nu, CFR și-a mai asigurat un titlu după o răsturnare de scor suspectă: 3-2 la Severin cu U Craiova.

Titlul va mai ajunge în Capitală… atunci când pe holurile de la Ligă se va vorbi încă de la începutul sezonului că o echipă din București va deveni campioană. Așteptăm cu interes lunile august și septembrie.

Jucătorul sezonului nu poate fi decât… finanțatorul din Liga I care a pariat cel mai mult în 2011-2012 pe rezultatele echipei sale, iar o ierarhie se face greu. Pe locul 2 vine Wesley

Surpriza plăcută a sezonului a fost… bannerul afișat de galeria lui Dinamo la finala cu Rapid. „Cupe și campionate? O cotă bună le face uitate”. Este cel mai important adevăr rostit în ultimii ani în fotbalul românesc.

Dezamăgirea sezonului este... din nou, fotbalul românesc. S-a mai terminat un an plin de meciuri trucate, supervizat de același Dumitru Dragomir care de 16 ani nu vede nici un blat. Apropo, sezonul s-a închis cu Ceahlăul – Gaz Metan, 2-0, un blat voios.

Iulian Vâlvoiu, șef departament fotbal intern ProSport – Paszkany, jucătorul anului!
CFR este campioana... unei întreceri, Liga I, care o merită din plin. Din păcate pentru voi, suporterii!

Titlul va mai ajunge în Capitală… când vor fi îndeajuns de mulți bani încât să vedem un stadion nou în București. Altul decât Național Arena!

Jucătorul sezonului nu poate fi decât… Arpad Paszkany

Surpriza placută a sezonului a fost… Adrian Scarlatache, fostul fundaș al lui Dinamo, actualmente „Puyol” de Lankaran

Dezamăgirea sezonului este… Răzvan Lucescu. Pentru discurs, pentru rezultate, pentru ideea de Rapid, abandonată undeva pe granița dintre o bară frumoasă și un gol urât.

Alin Buzărin, senior editor ProSport – Cineva acolo sus…
CFR este campioană… pentru că așa a trebuit să fie. Era an par, 2008, 2010, 2012…… Probabil că în 2042 vor câștiga tot ei. Au toate pârghiile, cunosc toate mecanismele, nimic din strategia unui titlu nu le e străin. Buget bine gestionat, relații excelente cu arbitrii și cu șefii lor, transferuri bune,  intrări la LPF și FRF. Plus un dram de sprijin de sus de tot, de unde se dă ora exactă. Îl țineți minte pe clujeanul Emil Boc șutând la poarta selecționerului de atunci, sub ochii lui Mircea Sandu?

Titlul va mai ajunge în Capitală… De trei ani încoace, Vasluiul devansează în clasament toate cluburile bucureștene. Anul trecut prima echipă bucureșteană a ieșit pe 4, iar Vasluiul a terminat pe trei. Acum, Steaua a fost pe 3 fiindcă Vasluiul a ieșit a doua. Probabil că la anul, dacă titlul va merge în Moldova (va fi 2013, an impar!), o echipă din Capitală va lua locul secund. Iar de titlu bucureștenele se vor apropia atunci când vor realiza că numele nu mai contează și că fotbalul înseamnă bani, perseverență, seriozitate. Nu neapărat în ordinea asta.

Jucătorul sezonului nu poate fi decât… Wesley, aproape 500.000 de euro pe an salariu, bani plătiți la zi. Poate atunci când vor crește Bumba sau Stanciu, titlul va putea fi al unui român. Până atunci, pe Wesley îl urmează la o distanță apreciabilă Sânmărtean, Geraldo, Adailton, Cadu. Nimeni sub 300.000 pe an.

Surpriza plăcută a sezonului a fost… Rusescu, Nicușor Stanciu, Bumba, Adi Popa-Chiajna. Resursele nebănuite pe care le are fotbalul nostru. Trebuie doar să udăm grădina, dar uneori nici la asta nu ne pricepem.

Dezamăgirea sezonului este… Oțelul. De fapt nu e dezamăgire, ci e confirmare. O campioană falsă ca un  cântec de flașnetă n-a făcut absolut nimic în Europa, iar în Liga I și-a arătat adevăratele limite. Asta se întâmplă atunci când produsele se contrafac în laboratoarele arbitrajelor favorabile și în tenebrele împrumutului cu puncte albe pentru zile negre.

Florin Caramavrov, redactor-șef adjunct – Liga Bulversantă de Fotbal
CFR este campioană… pentru că este cea mai bine organizată dintre toate formațiile din Liga I, din toate punctele de vedere. Lot valoros și omogen, susținut de o conducere experimentată și trecută prin situații dificile, jucători plătiți bine și la timp, infrastructură peste cea a tuturor cluburilor din Liga I, antrenori normali, și nu aduși de umplutură.

Titlul va mai ajunge în Capitală… atunci când modelul CFR va fi preluat și de Steaua, Dinamo și Rapid. Până atunci, singura favorită rămâne echipa lui Paszkany, iar celelalte doar pretendente eterne. Când Steaua, Dinamo și Rapid se vor gândi la transferuri pentru sezonul viitor cu câteva luni înainte, când vor monitoriza cu lunile fotbaliști pe care să-i aducă pe posturile deficitare, când cele trei nu vor mai transfera haotic, e posibil să le vedem din nou candidate serioase la titlu.

Jucătorul sezonului nu poate fi decât… Wesley, pentru că e golgheterul campionatului și pentru că a arătat în majoritatea meciurilor că atunci când are mingea la picior poate face orice cu ea și poate depăși orice apărare din Liga I.

Surpriza plăcută a sezonului a fost… a fost Hamza de la Petrolul, pentru că a apărut de nicăieri și a înscris 13 goluri într-o jumătate de campionat, unele cu niște execuții absolut fabuloase, pe care nu le vezi la mulți fotbaliști din Liga I.

Dezamăgirea sezonului este… Liga Profesionistă de Fotbal, care a reușit să bulverseze un nou campionat prin modul aberant de conducere, de constrângere și de șantaj.

Tags:
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cum arată acum fosta soție a lui Mihai Neșu. De ce au divorțat cei doi după accidentul fotbalistului
Cum arată acum fosta soție a lui Mihai Neșu. De ce au divorțat cei doi după accidentul fotbalistului
Gigi Becali a făcut anunțul: ce se întâmplă cu jucătorul de 1.700.000 €, ”clientul” patronului de la FCSB: ”Nu, tată”
Gigi Becali a făcut anunțul: ce se întâmplă cu jucătorul de 1.700.000 €, ”clientul” patronului de la FCSB: ”Nu, tată”
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Man și Mihăilă au făcut show, dar Parma a pierdut! Notele primite de internaționalii români după remontada lui Udinese
Man și Mihăilă au făcut show, dar Parma a pierdut! Notele primite de internaționalii români după remontada lui Udinese
Nadia Comăneci, secretele siluetei de invidiat la 63 de ani. Cele trei alimente pe care le evită. „Mănânc deștept”
Nadia Comăneci, secretele siluetei de invidiat la 63 de ani. Cele trei alimente pe care le evită. „Mănânc deștept”
Este ştirea momentului în sport. Vom reveni cu detalii
Este ştirea momentului în sport. Vom reveni cu detalii
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
CALCUL. Profitul obținut astăzi de un român care ar fi cumpărat un lingou de aur în 2019
CALCUL. Profitul obținut astăzi de un român care ar fi cumpărat un lingou de aur în 2019
Veste BOMBĂ! Ce vrea să facă China pe Lună? Are și parteneri!
Veste BOMBĂ! Ce vrea să facă China pe Lună? Are și parteneri!
E complex! Milionarul care construiește un castel în România, ultimele detalii despre proiect! Când vor începe lucrările
E complex! Milionarul care construiește un castel în România, ultimele detalii despre proiect! Când vor începe lucrările
Sonia, soția lui Gigi Mulțescu, dezvăluiri după moartea antrenorului: „L-am sfătuit să nu mai facă al doilea vaccin”
Sonia, soția lui Gigi Mulțescu, dezvăluiri după moartea antrenorului: „L-am sfătuit să nu mai facă al doilea vaccin”
Cutremur de 7 grade în România. Directorul INFP avertizează: E posibil...
Cutremur de 7 grade în România. Directorul INFP avertizează: E posibil...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut infarct
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut infarct
Sony a anunțat PlayStation 5 Pro. PREȚUL și data lansării
Sony a anunțat PlayStation 5 Pro. PREȚUL și data lansării
Academia Naţională de Fotbal a publicat noul calendar educaţional
Academia Naţională de Fotbal a publicat noul calendar educaţional
Cât costă un filtru de particule nou. Este legal să circuli fără DPF?
Cât costă un filtru de particule nou. Este legal să circuli fără DPF?
Ce a putut să facă un român în scara blocului, chiar la ușa apartamentului său. Cineva a pozat totul și a arătat dovada
Ce a putut să facă un român în scara blocului, chiar la ușa apartamentului său. Cineva a pozat totul și…
×