Ancheta DNA cauzează probleme Petrolului: clubul poate rămâne fără 4,3 milioane de euro

  • Consilierii locali ploieșteni vor vota vineri, cel mai probabil, suspendarea asocierii cu Asociația Comunitară „Lupii Galbeni”, prin care se premiau rezultatele Petrolului.
  • În 2013, Consiliul Local Ploiești se angaja să recompenseze performanțele sportive ale formației Petrolul Ploiești, iar banii urmau să ajungă de la bugetul local la fotbaliști prin intermediul „Asociației Comunitare „Lupii Galbeni 2012”, un ONG condus de frații Capră, sub forma unei finanțări nerambursabile.
  • Inițiativa de suspendare a acestor premieri vine la propunerea a șapte consilieri locali, în contextul anchetei demarcate de către Direcția Națională Anti-Corupție pe acest subiect, fiind vorba, de fapt de o „pauză” în protocolul aprobat în CL Ploiești, pentru 5 ani.

Se blochează din start 1,3 milioane de euro
Dacă în 29 ianuarie, în proiectul de buget, care se va vota vineri, apăreau și 5,4 milioane de lei (echivalentul a 1,3 milioane euro) prevăzuți pentru Asociația Comunitară, ieri, suma respectivă nu se mai afla pe ordinea de zi, urmând să se constituie un „fond de rezervă”, care va fi deblocat doar după ce DNA-ul va încheia controlul început și va da „verde” continuării acestor finanțări.

Interesant este că ancheta ar putea fi una de lungă durată, ceea ce înseamnă că formația prahoveană trebuie să se descurce fără banii din bugetul local o perioadă. Practic, în acest moment, unii dintre jucători riscă să rămână fără banii cuveniți pentru sezonul trecut.  Este însă posibil ca sumele pe care bugetul local trebuia să le acopere să fie plătite de club, tocmai pentru a scăpa de orice litigiu financiar, mai ales că Petrolul este sub „monitorizarea UEFA” timp de trei sezoane (orice litigiu nestins la timp poate duce la menținerea deciziei de excludere din Cupele Europene,  luată de Comisia de FairPlay financiar a UEFA în 20 decembrie 2013).

Acționarul petrolist  Dan Capră a dat însă asigurări că nu vor fi probleme cu plățile, bugetul clubului primind, totuși, o „infuzie de capital” în această iarnă, prin vânzarea jucătorilor Younes Hamza, Ferebory Dore, Alexandru Benga (toți la Botev Plovdiv) și Damien Boudjemaa (Slavia Praga), tranzacții din care s-au încasat, oficial, circa 1,5 milioane de euro!

1.5 milioane de euro a încasat Petrolul în această iarnă, din vânzarea de jucători

Alte trei milioane de euro ar putea fi oprite de ancheta DNA
Conform ultimelor informații, problemele legate de finanțarea din bani publici pot fi invocate, mai ales, pentru perioada 2009-2012, care ar putea constitui un alt „capitol” în investigația DNA-ului. Pentru club, marea problemă este că e imposibil să mai primească bani pe perioada anchetei.

Dacă s-ar respecta contractul de asociere, peste câteva luni s-ar adăuga alte sume, pentru că este puțin probabil ca Petrolul să nu termine în primele 5 clasate, Liga I, performanță pentru care ar trebui să primească alte două milioane de euro, minim. În plus, câștigarea Cupei (echipa este califcată în semifinale) ar mai adăuga încă un milion de euro pe lista „de așteptare”.

 

Publicat: 07 02. 2014, 09:05
Actualizat: 07 02. 2014, 17:32