Cea de-a 145-a înfruntare all-time dintre cele mai titrate echipe ale campionatului aduce cu sine și o premieră: cei doi antrenori și buni prieteni se vor înfrunta pentru prima oară într-un derby! Dacă pe vremuri s-au întâlnit de foarte multe ori ca jucători ai celor două echipe, abia duminică, de la 20:30, se vor duela și ca antrenori. Având ani buni de experiență pe banca tehnică, Ioan Andone și Marius Lăcătuș își vor măsura forțele în partida care contează cel mai mult: Dinamo – Steaua!
ProSport vă prezintă în continuare plusurile și minusurile fiecăruia dintre ei, cum ar încerca să se surprindă unul pe celălalt.
Ioan Andone
Experiență mai mare, ca tehnician
A dovedit asta inclusiv în meciuri grele, precum derby-uri sau întâlniri cu echipe bune din Europa, unde a câștigat dueluri inclusiv cu Everton (5-1) sau Șahtior (2-0 și 2-1).
Simte bine jucătorii Andone reușește mereu să-i indentifice în meciurile importante pe acei jucători care schimbă în bine soarta meciurilor. Exemple: cu Șahtior – Marica, Zicu, cu Everton, Liviu Ganea, recent, cu Rapid.
Se enervează prea repede Andone poate intra extrem de rapid în conflict cu șefii, jucătorii, mass-media sau diverși oficiali. Acest lucru a dăunat de multe ori rezultatelor sale.
Probleme cu apărarea Organizarea defensivă i-a dat în general bătăi de cap la echipele pe unde a lucrat, dar în special la Dinamo. O spune acest lucru media de goluri primite a „câinilor”, aflată momentan la cota 2,1 pe meci!
Nu are o formulăde joc fixă În acest sezon, Ioan Andone a efectuat extrem de multe schimbări tactice la echipă. Sistemele de joc au fost și ele multe. 4-4-2, 4-1-4-1 sau 4-2-3-1. Acest lucru a afectat rezultatele echipei.
Marius Lăcătuș
E nr. 1 în a-și motiva jucătorii Unii nu văd în Lăcătuș un foarte mare antrenor. Chiar Becali s-a îndoit în trecut de capacitățile lui. Însă nimeni nu poate contesta un lucru: Lăcătuș își motivează ca nimeni altul jucătorii înainte de meci! „Sunt mulți tehnicieni care vorbesc de agresivitate, de răutatea pozitivă pe care trebuie să o ai pe teren. Lăcătuș chiar o impune, culmea, fără a fi fiară cu jucătorii, așa cum poate se așteaptă patronul. Te face să-ți dorești să rupi gazonul în două încă dinainte de a începe jocul. OK, poate nu e tacticianul desăvârșit, dar e numărul 1 în a-și motiva fotbaliștii”, a spus unul dintre foștii săi jucători.
Nu e as în defensivă, dar pregătește bine atacul Se vede faptul că Lăcătuș a fost atacant, o extremă veritabilă. Și ca antrenor îi place jocul ofensiv, chiar să-l desfășoare pe flancuri. Nu întâmplător Steaua își creează acum mai multe ocazii. În schimb, nu e un expert în organizarea defensivei și nu pune accent pe micile detalii.
Face antrenamente inteligente Se spune că îți dai seama despre un tehnician după antrenamentele pe care le face. Iar Lăcătuș le face foarte bine. Ba chiar inteligent, după modul în care le gândește. Ședințele sunt bine dozate, planificate gradual, astfel încât, la ora jocului, fiecare fotbalist să fie în cea mai bună formă.
Preferă experiența, nu riscă pe mâna tinerilor Sunt două categorii de fotbaliști care îi plac lui Lăcătuș: cei maturi, care au deja știința jocului bine implementată și dau dovadă de disciplină tactică și calități tehnice, și cei care, deși nu au „creierul” celor menționați mai sus, măcar compensează prin efort și determinare. Nu-i plac fițoșii, jucătorii care abuzează de „floricele”. Preferă experiența, nu riscă pe mâna tinerilor.
E căpos de ambițios! De ce s-a întors pentru a treia oară Lăcătuș ca antrenor la Steaua după ce în trecut fusese umilit de patron? Cei care îl cunosc știu răspunsul la întrebare: ambiția de a reuși! „A luat atâtea titluri ca jucător cu Steaua, dar niciunul ca antrenor. Dacă va reuși asta, atunci va fi pe deplin realizat. Asta e motivația sa. Și la Vaslui a mers tot pentru acest lucru. Chiar a crezut că poate câștiga ceva, măcar Cupa României. Dar a ieșit pe locul doi. A fost dezamăgit și de-aia a plecat în Spania”, a spus un apropiat al „Fiarei”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER