Anghel Iordănescu a împlinit 70 de ani! 5 momente decisive din cariera „Generalului”: cel mai mare regret, o viață pentru Steaua, lupta FCSB-CSA, naționala și lumea politică

Anghel Iordanescu, antrenorul nationalei Romaniei, in timpul intonarii imnului
Vezi galeria foto - 46 poze

Anghel Iordănescu a împlinit astăzi, 4 mai, vârsta de 70 de ani. ProSport vă prezintă 5 momente importante din cariera de jucător și de antrenor a celui poreclit „Tata Puiu”.

De numele lui Anghel Iordănescu se leagă cele mai mari performanțe ale fotbalului românesc. Ca jucător a făcut parte din echipa Stelei, câștigătoare a Cupei Campionilor în 1986. Iordănescu a intrat ca rezervă în finala de la Sevilla, deși avea 36 de ani și nu mai jucase de multă vreme, dând siguranță coechipierilor săi mai tineri.

O viață pentru Steaua

La 8 ani pășea pentru prima dată în Ghencea, iar zece ani mai târziu, în 1968, debuta în Divizia A pentru Steaua, echipă pentru care avea să joace timp de 20 de ani. De departe, cea mai importantă performanță în tricoul roș-albastru a bifat-o în 1986, când a jucat și a câștigat Cupa Campionilor Europeni, la Sevilla. În cele 14 sezoane petrecute la cea mai galonată echipă din România, „Generalul” a înscris 156 de goluri în 317 meciuri în Divizia A, devenind cel mai bun marcator din istoria clubului.

Ca antrenor și-a început cariera tot la Steaua, în 1985, când a fost secundul lui Emeric Ienei, un an mai târziu devenea „principal” și-și trecea în cont primul mare trofeu: Supercupa Europei. Apoi, între 1987 și 1989 a continuat să fie „principal” în Ghencea. Viața avea să-l aducă înapoi la Steaua în 1992, când a stat doar un sezon, aceasta fiind ultima aventură la formația militară.

România, cele mai mari performanțe cu Iordănescu

Anghel Iordănescu a reușit să aibă rezultate foarte bune și la naționala României: locul 5 în SUA 1994, plus câte două prezențe la Mondiale și la EURO, reușind să adune peste 100 de meciuri ca selecționer.

A ajuns pentru prima dată la cârma《tricolorilor》în septembrie 1993 și a condus naționala până în iulie 1998, perioadă în care prima reprezentativă a cunoscut cea mai importantă performanță din istorie, la nivel de seniori: calificarea în „sferturile” Mondialului din 1994, din SUA.

Performanțele sale l-au făcut pe Dan Petrescu să declare: „Pentru mine, cel mai bun antrenor român a fost Anghel Iordănescu”.

  • 21 de goluri a înscris Anghel Iordănescu pentru naționala României

Anghel Iordanescu

Cel mai mare regret: Rapid

„Tata Puiu” avea să semneze cu Rapid București în 2000, dar n-a rezistat decât câteva luni să-l aibă patron pe George Copos. Pe 21 octombrie 2000 a fost demis, după o remiză cu Ceahlăul Piatra Neamț, scor 1-1. Chiar Iordănescu declara câțiva ani mai târziu că a fost greșeala vieții lui să meargă la Rapid.

„Dacă am făcut o greşeală în cariera mea sportivă, atunci aceea a fost că am acceptat să merg la Rapid. Cred că greşeala a fost că m-am dus acolo, când toată activitatea mea a fost legată de Steaua şi naţională. Nu cred că trebuia să mă duc acolo”, spunea în urmă cu câțiva ani Anghel Iordănescu.

George Copos,Anghel Iordanescu,Simona Marinescu

Lupta dintre CSA și FCSB

Deși a scris istorie pentru CSA Steaua, Anghel Iordănescu nu s-a poziționat niciodată de partea Armatei în scandalul cu FCSB. E adevărat că nici echipa lui Gigi Becali nu-i place foarte tare. De fiecare dată a încercat să fie echilibrat.

Totuși, de curând a declarat că FCSB va putea juca pe noul stadion Ghencea, deși acest lucru nu e deloc pe placul fanilor CSA Steaua.

„Stadionul este construit din bani publici, deci practic va putea juca orice echipă. Va juca Steaua, va juca echipa națională, va putea juca și FCSB-ul lui Gigi Becali, dacă plătește. Dacă va juca echipa națională, este clar că trebuie să plătească și echipa națională”, a declarat Anghel Iordănescu pentru AntenaSport.

La începutul acestui an își anunța prezența la meciurile roș-albaștrilor din Liga 4, dar și la partidele lui FCSB: „CSA Steaua rămâne clubul la care m-am format, unde am evoluat în cea mai mare parte a carierei și unde am obținut cele mai mari performanțe. Acum nu am legături, nici măcar cu prietenii mei Oprița sau Miu. Cu Iovan și Lăcătuș doar tangențial, când ne mai întâlnim. Cu siguranță mă veți vedea la meciurile lor, voi merge la toate când începe campionatul. Merg și la cele ale Voluntariului, da, și la meciurile celor de la FCSB”.

Anghel Iordanescu in cadrul evenimentului Templul fotbalului-Istoria continua, desfasurat la stadionul Ghencea-Steaua din Bucuresti, 28 august 2018

Fotbalist, antrenor și politician

Anghel Iordănescu a intrat în politică în 2004, când a candidat pe listele PSD la Senatul României, în județul Ilfov. Ulterior, a fost numit președinte al organizației PSD Ilfov, iar în 2008 a fost ales pentru un mandat parțial de senator. În ianuarie 2009 și-a anunțat demisia din PSD, devenind senator independent, iar în octombrie 2009 s-a înscris în UNPR. La alegerile locale din 2012 a candidat la funcția de primar general al Capitalei, dar n-a avut noroc și a obținut doar 1,5% din voturile alegătorilor.

Publicat: 04 05. 2020, 00:27
Actualizat: 04 05. 2020, 10:12