În cei nouă ani de luptă împotriva corupției din fotbal, cele 23 de cazuri instrumentate de procurorii DNA au reprezentat tot atâtea explozii mediatice care au stârnit interes în rândul opiniei publice, fiind intens promovate. Cel mai recent caz inițiat de procurorii Anticorupție, care i-a determinat pe suporteri să creadă că lucrurile merg într-o direcție normală, cazul „Avram-Țerbea”, a fost o adevărată bombă în mass-media românească. Conform unor date statistice furnizate de Mediafax Monitorizare, Direcția Națională Anticorupție este subiectul principal în presa centrală, în perioada 16-23 septembrie, în 51 de articole. Cazul „Avram-Țerbea” a izbucnit sâmbătă, 24 septembrie, săptămâna următoare DNA fiind vedetă în presa centrală din România. Cuvântul-cheie DNA a rezultat pentru perioada 24 septembrie – 1 octombrie în nu mai puțin de 115 articole din presa scrisă. Vizibilitatea DNA în presa centrală a cunoscut o creștere cu 225 de procente.
Radio: de la cinci știri la 85! Și posturile de radio au făcut din acțiunile DNA un subiect de maximă importanță. Astfel, în perioada menționată, numărul de materiale despre instituția condusă de Daniel Morar a crescut fabulos. De la cele cinci știri care făceau referire la activitatea DNA în săptămâna 16-23 septembrie s-a ajuns la un număr de 85 în săptămâna următoare încătușării celor doi oameni din fotbal. Vizibilitatea Direcției Naționale Anticorupție a crescut cu 1.700 de procente.
TV: creștere 1.300 la sută Reflectarea activității DNA în știrile de televiziune a cunoscut și ea un boom odată cu arestarea lui Vasile Avram și a lui Sorin Țerbea. În perioada premergătoare izbucnirii cazului de corupție amintit, conform datelor furnizate de Mediafax Monitorizare, DNA a fost sursa principală pentru 27 de știri de televiziune. Săptămâna următoare, saltul a fost făcut până la 360 de știri la toate televiziunile românești. Creștere 1.300 la sută.
Online: „Doar” 340 la sută În online, situația a fost asemănătoare, adică Direcția Națională Anticorupție și-a consolidat imaginea într-un mod vizibil. În cele șapte zile monitorizate de dinaintea arestării fostului președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, pe site-urile de știri din România cuvântul-cheie DNA apare de 637 de ori. Vizibilitatea DNA prin intermediul materialelor informative publicate pe site-urile de știri din România a ajuns ulterior la 2.159 de citări, echivalentul unei creșteri de 340 de procente.
Concluzia: Multă imagine, niciun condamnat Chiar dacă vizibilitatea activității procurorilor în lupta pe care o duc împotriva corupției din fotbal este una foarte bună, rezultatele, reprezentate de condamnările definitive ale celor anchetați, întârzie însă să apară. În niciunul dintre cele 23 de cazuri de corupție instrumentate de DNA în lumea fotbalului nu a fost formulată deocamdată, în cei nouă ani, vreo sentință definitivă. Deocamdată nu există niciun vinovat.
23 cazuri de corupție a instrumentat DNA în ultimii 9 ani. Deși au fost sute de persoane audiate, niciuna nu a fost condamnată până acum
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER