Antrenorul care l-a pregătit de la șapte ani pe Steliano Filip e convins că fostul dinamovist se va impune la Hajduk Split, dar îl și avertizează: „Ar trebui să se maturizeze”
A fost odată ca niciodată o grupă de copii care mânca jar pe terenul de fotbal, generația campioană ”94-”95 de la LPS Banatul Timișoara. „Zmeii” care câștigau an de an titlul național la juniori s-au risipit însă în cele patru zări și doar câțiva au mai rămas în fotbal. La nivel mare, Steliano Filip a ajuns recent la Hajduk Split, iar Deian Boldor a poposit în Serie A, la Hellas Verona, după o scurtă aventură în MLS.
Antrenorul generației „de aur” din fotbalul juvenil timișorean, Cristian Petcu, vede un viitor prolific pentru fostul dinamovist Filip, dar nu uită să îi dea sfaturi părintești.
Tehnicianul care
„În mod normal, ar trebui să facă față. Are o experiență de 5-6 ani la Dinamo, e internațional. Până la urmă a fost și la un Campionat European. Așa ar trebui, să facă față la Hajduk Split”, crede Cristian Petcu despre Filip.
Filip a fost căpitan la Dinamo, dar a și avut numeroase contre cu ultrașii. La Split, patima fanilor e și mai mare, iar fostul său antrenor speră ca experiențele din „Ștefan cel Mare” să nu se repete pentru Steliano Filip. „A avut și la Dinamo mici probleme sau mari probleme. Ar trebui să se maturizeze și sunt convins, iar pe aceasta cale îi urez succes, că o să fie bine”, i-a transmis fostul său antrenor.
Generația pierdută de talente. Doar patru jucători mai sunt activi la nivel profesionist
Din generația lui Filip, doar el și Boldor mai joacă la nivel înalt. Alin Dobrosavlevici a trecut de la prima ligă la a doua, iar acum e în lotul candidatei la promovare Dunărea Călărași. Darius Buia vine după o perioadă de stat pe tușă, iar acum încearcă marea cu degetul la UTA. În rest, ceilalți nu mai sunt jucători profesioniști, iar Petcu recunoaște că procentul e cam dezamăgitor.
„E și Boldor care e la Hellas Verona, în Serie A. Mai e Dobrosavlevici, care acum e la Liga a 2-a. Sunt mai multe aspecte, probleme din cauza cărora nu au ajuns la cel mai înalt nivel. Unele sunt obiective, altele subiective, legate de ei și de factorii colaterali. De exemplu, Darius Buia, care a avut două accidentări majore, astfel, eu zic că era mai sus. Da, se putea mai bine, dar asta a depins de mai mulți factori”, a mai adăugat fostul antrenor al lui Filip.