Anunț bombă la Târgoviște! Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru noul stadion. Ce se va întâmpla cu arena „Eugen Popescu”, aflată de aproape 3 ani în reabilitare?
După ani de tergiversări, amânări și promisiuni neonorate, de astăzi, 6 aprilie 2022, este clar că municipiul Târgoviște va avea un stadion nou, cel mai probabil peste cel puțin trei ani, cât va dura construcția arenei de 12.000 de locuri. Este alt stadion, nefiind vorba de reabilitarea de la zero a arenei ”Eugen Popescu”, de lângă Turnul Chindiei.
Stadion nou la Târgoviște, construit cu bani de la Guvern
Guvernul a aprobat astăzi indicatorii tehnico-economici, 65 de milioane de euro fiind suma considerată necesară acestui proiect și care va fi virată prin Compania Națională de Investiții, iar Consiliul Județean Dâmbovița, ca beneficiar, să suporte 5 milioane de euro și să pună la dispoziția constructorului terenul aferent, cu tot cu utilități.
„Așa cum le-am explicat tuturor miniștrilor care au avizat acest proiect, stadionul va fi un complex sportiv județean și regional, având în vedere posibilitatea organizării unei multitudini de evenimente sportive, altele decât cele fotbalistice. Pe stadion se vor putea juca meciuri de rugby de nivel național și mondial, dar se pot organiza și competiții de atletism”, s-a exprimat pe subiect președintele Consiliului Jedețean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.
ProSport a aflat, totuși, că hotărârea de astăzi a Guvernului nu reprezintă în niciun caz ultimul pas înainte de scoaterea la licitație a execuției stadionului de la Târgoviște. Investiția se află pe lista sinteză a CNI, la poziția 298 (!). Ca o comparație, tot pe lista sinteză se află și construcția unui Complex Sportiv la Iași, și asta din 2020! Pe site-ul CNI, la rubrica comunicate de presă, apar doar știri despre contracte de finanțare semnate și, ulterior, date despre licitații și stabilirea executanților lucrărilor.
Constructorul care a ridicat stadioanele Steaua și Rapid, favorit să câștige licitația și pentru noul stadion din Târgoviște
Potrivit proiectului, stadionul va putea găzdui meciuri de fotbal inclusiv din fazele preliminarii ale Ligii Campionilor, dar și meciurile echipei naționale.
Sursele ProSport spun că cele mai mari șanse pentru semnarea contractului le are firma Erbașu, cu profesioniști în domeniu. Erbașu a finalizat, anul trecut, construcția stadioanelor Steaua și Rapid, cele mai noi și mai moderne din România.
- Stadionul ar trebui să fie construit în imediata vecinătate a Șoselei de Centură a Municipiului Târgoviște și vis-a-vis de complexul comercial Dâmbovița Mall, adică în partea de sud a orașului, aproape de ieșirea către București.
Date tehnice ale noului stadion din Târgoviște:
- 12.012 locuri
- 254 locuri VIP
- masa presei cu 92 de locuri
- 68 locuri destinate persoanelor cu dizabilități
- pistă de atletism
- 434 locuri de parcare
- spații pentru alimentație și comerț
- 36 luni pentru execuție
Actualul stadion se află în reabilitare
Chiar cu câteva zile înainte ca Guvernul să aprobe indicatorii tehnico-econimici pentru noua arenă de la Târgoviște, autoritățile locale au anunțat că lucrările de reabilitare la cea veche – începute în vara lui 2019 – vor mai dura cel puțin 4-5 luni, „dacă nu va interveni ceva deosebit”.
Practic, șansele Chindiei de a juca vreun meci pe propriul teren în 2022 sunt în acest moment foarte reduse.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla de acum, HG-ul emis astăzi având natura să schimbe total situația de la Târgoviște. Practic, Primăria Târgoviște ar trebui să continue să investească într-un stadion care, cel mai probabil, va fi gata în primăvara anului 2023, când lucrările la celălalt – la cu totul alte standarde – vor fi în toi.
Între promisiuni, indicatori și HG-uri, realitatea este una cruntă pentru echipa din Târgoviște: din iulie, Chindia trebuie să își caute o nouă gazdă, fiind nevoită să evolueze „în deplasare” și în startul celui de-al patrulea sezon de Liga 1. Asta, evident, dacă echipa târgovișteană va reuși menținerea pe prima scenă.