Arde banderola la Steaua!

Steaua nu are căpitan pentru că jucătorii se feresc de această responsabilitate, iar situația pare cel puțin ciudată, în condițiile celui mai galonat club din țară, care mereu a avut jucători cu personalitate.

Istoria căpitanilor Stelei începe cu regretatul Alexandru Apolzan, liderul marii echipe CCA, din anii 50. De la Apolzan, banderola a trecut la Ion Voinescu, portarul nebun, care plonja aproape inconștient la picioarele atacanților. Apoi a venit rândul lui Gheorghe Constantin. „Profesorul”, un atacant rafinat. Plecarea lui Constantin a trimis banderola pe brațul lui Carol Creiniceanu și apoi pe al lui Lajos Sătmăreanu, doi dintre cei mai apreciați steliști din istorie, jucători disciplinați care puneau osul la bătaie.

Liță Dumitru s-a impus imediat

După ce a fost luat cu „japca” de la Rapid, lui Liță Dumitru i s-a încredințat și banderola, în semn de apreciere. Când a plecat la Timișoara, Liță i-a pasat banderola lui Anghel Iordănescu. Viitorul general a părăsit și el Steaua după doi ani, și de atunci a început era Tudorel Stoica, el neavând însă șansa de a ridica deasupra capului cel mai important trofeu din palmaresul Stelei, CCE, în 1986, fiind suspendat, și așa a apărut în istorie „Căpitanul de la Sevilla”, Ștefan Iovan. „Moțăței“ a devenit titularul banderolei, după ce Tudorel a plecat în Franța, în 1989.În primul campionat de după Revoluție, căpitanii Stelei au fost Iovan, până s-a transferat în Anglia, și Dan Petrescu. În 1991, „Bursucul“ a plecat și el, iar la Steaua a rămas din vechea gardă numai Ilie Dumitrescu, devenit automat căpitan.

Mirel Rădoi, cel mai tânăr căpitan

Peste trei ani, după CM 1994, Ilie a ales Tottenham, însă în Ghencea revenise Lăcătuș. „Fiara“ a preluat banderola și n-a mai lăsat-o până la finele lui 1999, când la echipă a venit antrenor Pițurcă. Piți a mizat inițial pe Belodedici, apoi pe Marius Baciu, iar în 2002 a pus banderola pe brațul lui Mirel Rădoi, în ciuda faptului că acesta abia împlinise 21 de ani. Rădoi a fost căpitanul Stelei șase ani, însă plecarea sa pare că a creat și un vid de putere. Toți se feresc de banderolă, lucru pe care cei din generațiile trecute nu îl înțeleg.

Piți: „Rădoi , stofă de căpitan”

Selecționerul Pițurcă spune că normal ar fi ca Lăcătuș să numească noul căpitan. „Dacă simți că unul are stofă, e bine să îi dai încredere. Așa am făcut eu cu Rădoi. Am văzut de la început că e un luptător și pe teren nu dădea niciun centimetru înapoi, deși era foarte tânăr”, a afirmat Piți, care a remarcat și el că Sorin Ghionea are o voce puternică la echipă. “E genul care se poate impune și prin atitudine, pentru că are inteligență și în joc”, a mai afirmat Pițurcă.

Își pasează unul altuia banderola

În amicale, Petre Marin și Sorin Ghionea au fost, prin rotație, căpitani, dar fiecare spune că celălalt ar trebui să poarte banderola. „Cred că cel mai îndreptățit pentru a fi căpitan este Petre Marin”, a spus Ghionea, în asentimentul lui Mirel Rădoi. „Când Mirel era accidentat, Ghionea era căpitan, așa că el trebuie să preia banderola”, susține însă Marin.

Ce spun foștii căpitani ai Stelei

"Pe vremea noastră era țelul suprem să devii căpitan. De obicei, căpitanul de echipă era și cel mai bun jucător și nimeni nu avea curaj să-l conteste." – Ion Voinescu

"Cum să spună Rădoi, care a plecat, cine să rămână în locul lui? Nu vechimea trebuie să fie criteriul, ci valoarea și autoritatea" – Gheorghe Constantin

"Rădoi a fost bun căpitan, dar în ultimul timp nu prea mai era bun coleg. Nu trebuie uitat că mulți jucători au plecat chiar din cauza lui Mirel" – Liță Dumitru


"Nu știu ce e în capul lor de se feresc să fie căpitani. Banderola este o mare onoare la orice echipă, cu atât mai mult la Steaua"
– Ștefan Iovan

"E regretabil ce se întâmplă acum. Cred că până la urmă căpitanul va fi ales de Becali, nu de jucători" – Tudorel Stoica

 

Publicat: 22 01. 2009, 08:35
Actualizat: 22 01. 2009, 08:43