Aruncați în stradă

 

Jucători abandonați prin gări sau lăsați să-și caute singuri echipe la finalul perioadei de pregătire. Juniori medaliați cu bronz nevoiți acum să-și pună ghetele în cui. Așa au ales echipele clujene să-și trateze tinerele talente.

Sabău, Cociș, Tiberiu Bălan, Florescu și mai nou Onicaș. Sunt jucătorii exponențiali pe care “U” i-a oferit în ultimele două decenii fotbalului mare. Urmașii lor din pepiniera “șepcilor roșii” nu vor avea însă această șansă, fiindcă, urmând exemplul “dușmanului” din Gruia, “U” are de gând să desființeze echipa a doua. „Sunt șanse mari să renunțăm și noi la echipa a doua. Nu știu încă”, a dezvăluit noul acționar majoritar al lui „U”, Florian Walter. Mai grav este însă felul în care au fost tratați tinerii jucători ai celor două cluburi. Atât cei de la “U” II, cât și cei de la CFR II au aflat din presă că echipele lor au sucombat. “Am fost cu alți doi colegi la reunire, dar nu era nimeni. Alții au aflat din ziare că echipa s-a desființat și ne-au anunțat și pe noi. De la club nimeni nu a suflat o vorbă”, povestește Paul Dârjan, fost jucător la CFR II. Șase puști ai lui “U”, Matiș, Botiș, Kalman, Șerban, Vădana și Costaș, au fost și mai ghinioniști, trăind un episod jenant în gara Brașov, unde au fost abandonați pur și simplu de conducere după ce antrenorul Palilla a decis să renunțe la serviciile lor. Mai mult, șefii le-au luat și hainele cu însemnele clubului, Costaș fiind nevoită să călătorească spre casă îmbrăcat în pijama.

Se lasă de fotbal

În condițiile în care echipele secunde vor fi desființate, majoritatea jucătorilor se gândesc să renunțe la fotbal. Printre ei se numără și juniorii A de la CFR Cluj, care au câștigat de curând finala mică a campionatului național. Niciunul nu a fost reținut în lotul echipei mari și nici nu și-au găsit alte echipe. „Am fost în probe la Minerul Lupeni, dar mi-au zis că n-am experiență. Chiar și la Sănătatea trebuie să dai probe. Oricum, decât să joc pe 5-10 milioane în Liga a III-a mai bine fac o facultate”, este de părere Paul Dârjan, completat de fostul său coleg, Gabriel Sucală: „Am fost la Lupeni în probe, dar nu pot trăi cu 1500 de lei pe lună. Mă gândesc să renunț la fotbal”.

În tabăra lui „U” II situația este similară. „Mă voi orienta spre studii. În fotbal nu mai am viitor”, crede Marian Fărcaș. Coechipierul său, Horațiu Rafa, nu și-a găsit nici el echipă și s-a reorientat. „Unde să ne mai găsim acum? Nu ne ia nimeni la finalul pregătirilor. Eu voi merge la fotbalul în sală, pentru că altfel nu am nicio șansă”, a spus Rafa.

„Nu vă dați copiii la fotbal!”

Dezamăgirea provocată de desființarea echipei i-a făcut pe unii jucători să regrete că au ales fotbalul. „Dacă nu ești extraordinar de talentat sau nu ai pile, nu poți ajunge în prima echipă. Nu ai nicio șansă. I-aș spune oricărui părinte să nu-și dea copilul la fotbal”, spune Horațiu Rafa, care câștiga 100 de lei lunar la “U” II. “După ce că erau mici, salariile se plăteau cu întârziere. Plus că ne trăgeau tot felul de taxe. Eu mai am de primit salariul pe septembrie 2008”, adaugă Dănuț Dobocan, alt jucător de la “U” II.

 

„Am renuțat la echipa a doua pentru că în Liga a III-a nivelul era scăzut și jucătorii nu puteau crește. Preferăm să-i împrumutăm pe cei mai buni”
Iuliu Mureșan, președinte CFR

„Eu nu pot decât să-i încurajez pe băieți să continue fotbalul. Ar fi păcat să renunțe. Nu știu de ce s-a luat această decizie”
George Ciorceri, antrenor CFR II

„Ar fi regretabil să se renunțe la echipa a doua. Mulți jucători talentați ar rămâne pe drumuri și nu vor putea crește ca lumea”
Marius Predatu, antrenor „U” II

 

CIFRE

 


100
de lei era salariul mediu al unui jucător de la CFR II sau „U” II

8
titluri a câștigat „U” Cluj în campionatele de juniori

3
titluri la tineret are “U” Cluj la campionatele de tineret-rezerve

 

Publicat: 24 07. 2009, 12:30
Actualizat: 24 07. 2009, 15:10