Așa a ajuns titlul la Cluj după șase ani! 7 motive pentru care CFR-ul a cucerit a patra „coroană” din istorie
CFR Cluj a cucerit al patrulea titlu din istorie, după ce duminică seara, în Gruia, elevii lui Dan Petrescu au învins Viitorul, scor 1-0 (1-0), prin golul marcat de Djokovic, în minutul 43. La București, FCSB a trecut de Astra, scor 1-0, dar ardelenii și-au menținut avansul luat în fața formației lui Nicolae Dică.
ProSport vă prezintă 7 motive pentru care CFR a făcut careul de ași: 2008, 2010, 2012 și 2018.
1. Principalul atu: Dan Petrescu
CFR și-a gândit întreaga strategie pentru acest campionat în jurul lui Dan Petrescu. A cheltuit cel mai mult pentru un antrenor, plătind 40.000 de euro pe lună celui mai experimentat antrenor din Liga I. A fost cel mai galonat antrenor care a venit în Liga I în ultimii ani. Mai mult, oficialii CFR au luat două decizii importante în favoarea păstrării antrenorului. Nu l-au lăsat să plece la echipa națională și nu au cedat presiunii fanilor, care îi cereau să plece, în mijlocul campionatului.
2. Miza pe experiență, în transferuri
O diferență față de FCSB a fost și că Dan Petrescu a fost lăsat să-și aducă jucătorii pe care i-a dorit. Niciun transfer nu a fost făcut fără OK-ul antrenorului, iar acesta și-a croit echipa după ce își dorea să joace. A urmat modelul de la Urziceni, cu jucători cu mare experiență, chiar dacă erau aflați pe final de carieră. Hoban, Culio, Vinicius, Arlauskus sau Djokovic sunt cei care au fost aduși și au dus greul. Mai mult, CFR a aliniat în ultimul meci o echipă cu 8 jucători din primul 11 care au mai câștigat trofee de-a lungul carierei, jucători uzați în meciuri dificile.
3. Petrescu a mers pe echipa tip
Spre deosebire de FCSB, formula echipei CFR-ului nu s-a schimbat atât de des. Sunt 8 jucători cu peste 25 de meciuri bifate în acest sezon. Manea, Vinicius, Hoban, Deac sau Culio au bifat chiar peste 30 de meciuri. Asta a adus coeziune la echipă și a transformat CFR într-un mecanism cunoscut de toată lumea.
4. Investiții de peste 10 milioane de euro
CFR n-a fost o echipă zgârcită în acest campionat. Chiar dacă a investit mai puțin de 3 milioane de euro în transferuri, clujenii au plătit contracte mari. Au adus jucători cu salarii care ajungeau chiar la 30.000 de euro, cum se întâmplă în cazul lui Balde. Astfel suma lunară a salariilor atingea, se pare, 700.000 de euro. Oficialii din Gruia au plusat și în cazul primelor pentru titlu. Au pus în contractele jucătorilor prime care depășesc 100.000 de euro în cazul în care se cucerea titlul.
5. Fazele fixe – câștigul lui Petrescu
Cornerele, loviturile libere sau chiar auturile au fost faze extrem de importante pentru clujeni, în acest campionat. Petrescu a aminit în mai multe rânduri de faptul că majoritatea golurilor în fotbalul mondial se înscriu din acest gen de faze. CFR a fost salvată de devierile cu capul ale lui Vinicius, Djokovic sau Omrani, venite în urma mingilor aruncate în careu de către Deac.
6. Fără conflicte în presă
CFR a părut, pe durata campionatului, un club mai liniștit decât FCSB. Conflictele, dacă au existat, n-au ieșit în spațiul public. Dan Petrescu n-a fost contestat de jucătorii săi și n-au existat certuri de tipul Dică-Alibec. Asta pentru că Petrescu a primit încredere totală din partea conducerii, chiar și când a decis să-l excludă din lot pe Mincă, după o ieșire în decor a acestuia.
7. Lipsa presiunii
Un punct forte al CFR-ului a fost și faptul că presiunea titlului nu a existat până în ultimele etape. Atât conducătorii cât și Dan Petrescu au spus în mai multe rânduri că obiectivul nu este titlul. Scopul a fost atins. Jucătorii nu au simțit presiunea titlului și, automat, nici amenințarea în cazul în care ar fi ratat obiectivul.