Asta e cea mai TARE întâlnire Dinamo – Steaua: „Ne-au bătut ospătarii într-un bar!”** O poveste savuroasă zisă de Cornel Dinu
Cornel Dinu, care a evoluat în peste 50 de derby-uri cu Steaua, a povestit că unul dintre cele mai interesante „jocuri” s-au disputat într-un local din București, împotriva unei echipe de ospătari.
„În afara ciocnirilor dintre noi, era o prietenie fantastică. Cel mai interesant joc dintre noi a fost după un derby de pe «23 august», care a continuat în incinta Barului Atlantic, unde au poposit trei jucători de la Steaua, trei de la Dinamo și am făcut o selecționată care a jucat cu ospătarii. Asistența era formată din Gheorghe Dinică, Ion Băieșu, Vasile Vasilache, Petre Bărbulescu, o cu totul altă lume decât haosul degradant din ziua de astăzi. Meciul a fost mai interesant decât derbyul de pe «23 august» și vă spun cu toată sinceritatea că ne-au bătut ospătarii”, a povestit Cornel Dinu.
Fostul internațional a evocat modul în care fotbaliștii din perioada în care evolua la Dinamo își petreceau timpul liber: „În momentele libere, care erau foarte puține, frecventam aceleași locuri de destindere. Dar nu era nu știu ce combinație de energizant cu whisky, nu era muzica la maxim astfel încât să te duci direct la balamuc. Existau spectacole de umor, localuri în care ne întâlneam cu protipendada de scriitori, de avocați, de muzicieni ai socității românești. Și erau jucători de la Dinamo și Steaua sub un principiu stabilit de Ștefan Covaci, care într-un moment de restriște își lua o bucată de parizer și o sticlă de vin și rămânea în casă. Când avea bani își învăța elevii să se ducă la Capșa, la Athene, la Berlin sau la Cina. Și avea un singur principiu – «acolo există portar, dacă ați intrat voi primii nu mai intru eu, dacă am intrat eu, nu mai intrați voi». În perioada aceea s-a trăit bine în România, mult mai bine decât astăzi”.
Oficialul dinamovist consideră că întotdeauna au existat imixtiuni ale policului în istoria ambelor echipe. „E vorba de o întâlnire de tradiție. Mă gândeam acum câteva nopți, când am revăzut pasaje din aceste dispute dintre Dinamo și Steaua, că foarte rar s-a întâmplat să fie o diferență atât de mare de puncte, adică 11. Dar de fiecare dată acestu lucru nu a contat chiar dacă s-a întâmplat foarte rar. Fotbalul este o oglindă a ceea ce se întâmplă în socitatea noastră, așa aceste derbiuri au reprezentat imaginea felului în care a fost condusă societatea și a ambițiilor. Este cunoscută rivalitatea dintre tovarășele de acțiune, Marta Drăghici, soția fostului ministru de interne, și cealaltă mare «eroină a istoriei», Elena Ceaușescu.
Pentru felul în care se amestecau în viața acestor echipe, Gheorghiu Dej a intervenit și le-a interzis acestor figuri nefaste ale istoriei noastre să mai vină pe stadionul ANEF, Republicii, făcut de Regele Carol al II-lea. Întotdeauna au fost imixtiuni ale politicului în istoria acestor echipe. Au fost și momente de fair-play, de prietenie între cele două echipe, acum însă e o anumită izolare pentru că e cu totul o altă generație. Și nu întâmplător cea care are de suferit este spiritualitatea, pentru că materia e deja vândută. Această confurntare se connfundă cu istoria trăirii societății românești”, a povestit Dinu.
Cornel Dinu spune că ideea de bază a creării marilor echipe Dinamo și Steaua de dinainte de Revoluție a fost una bună, nu însă și modul în care s-a acționat. „Aceste echipe au captat mereu interesul publicului, au fost întâlniri palpitante în foarte mare propoprție. Eu am trăit o perioadă frumoasă a acestor derbiuri, mai puțin după 1985. Mă bucur că nu am prins acele timpuri la Dinamo sau la Steaua. Ideea de bază, de a crea două echipe care să se lupte cu marile puteri occidentale era de apreciat, și s-a concretizat cu ajungerea acestor două echipe în fazele finale, dar felul în care s-a realizat acest lucru este discutabil. Eu am prins perioada de dezgheț de după1966 până în 1982 când începuse o aciune care a dus la unele nemulțumiri. Eram mult mai prieteni”, a mai spus Dinu.