Oficialii echipelor Steaua și Oțelul sunt convinși că FRF nu va da undă verde formației de pe Bega pentru a evolua și din sezonul viitor în Liga I. Problemele alb-violeților se trag de la un artificiu juridic decis de societatea care administrează echipa de fotbal.
„Proiectilul” a fost lansat de Marius Stan, președintele liderului declarând că Poli nu e un adversar pe care gălățenii să-l mai ia în seamă, iar ulterior confirmarea a venit și de la Gigi Becali. „Sută la sută am scăpat de Timișoara! Puteți să o considerați ca și retrogradată, pentru că nu va lua licența și va fi retrogradată”, a explicat finanțatorul Stelei. Argumentul lui Becali este acela că, pentru a scăpa de datorii în valoare de aproape 8 milioane de euro, șefii lui Poli au făcut o divizare a societăților, lucru nepermis de regulamentele UEFA.
Decizia a apărut în Monitorul Oficial
Pe 15 martie, acționarii SC FC Timișoara SA au decis divizarea societății, urmând ca partea desprinsă din patrimoniu să fie alipită unei noi societăți comerciale înființate în acest scop, BKP & Faber SA (decizie publicată în Monitorul Oficial nr. 1127 din 31 martie). Marian Iancu recunoaște operațiunea juridică, însă spune că nu-și face griji. „Ei au citit într-un Monitor Oficial că s-au divizat societățile, dar n-au continuat să citească mai departe. Lăsați-i pe Mariusică și pe Gigi Becali să creadă că vom fi retrogradați. Să doarmă ei liniștiți cu gândul acesta și noi să ne vedem de treabă. Meseria asta e mai grea decât brânza de oaie sau decât a împărți banii din transferuri cu șefii de la combinat”, a contraatacat bossul lui Poli.
UEFA: „Pierd calitatea de membri”
De ce ar fi divizarea o problemă? Regulamentul UEFA de licențiere, intrat în vigoare la data de 1 iunie 2010, spune: „Calitatea de membru a unui club trebuie să aibă o durată, în momentul începerii sezonului pentru care se acordă licența, de cel puțin trei ani consecutivi. Orice modificare a formei juridice a clubului sau a societății comerciale survenită în această perioadă se va considera drept o întrerupere a calității de membru”. Mai simplu: „Dacă în perioada 1 iulie 2008 – 30 iunie 2010 ai făcut, de pildă, o divizare, nu mai poți să soliciți licența pentru 2011-2012!”, explică Viorel Duru, șeful departamentului de licențiere din cadrul FRF.
Varianta optimistă: rămân în Liga I, dar adio Europa!
Situația bănățenilor este similară cu cea a craiovenilor, care au procedat și ei la divizarea societății în 2009. Oltenii au primit în sezonul următor licența, după un scandal teribil, dar ulterior UEFA a amendat Federația Română de Fotbal pentru că a acceptat dosarul. „UEFA este acum cu ochii pe noi. O mare parte din amenda de atunci a fost amânată, dar poate fi reactivată oricând, dacă mai greșim”, a declarat Viorel Duru pentru ProSport. Cum din acest an s-a introdus procedura de licență și în Liga a II-a, cu aceleași principii ale integrității, Timișoara și Craiova ar trebui să ajungă direct în Liga a III-a dacă nu primesc licența la primul eșalon.
Pentru timișoreni există și o variantă optimistă: ar putea rămâne în Liga I, dar sigur nu vor juca în cupele europene. „Echipele calificate în Europa trebuie să depună un dosar de licențiere la UEFA, mult mai riguros”, explică o sursă din FRF.
Dosarele de licențiere au fost depuse până pe 31 aprilie, urmând ca verdictul final să fie dat pe 31 mai.
„Noi vom face toate demersurile pentru a vedea dacă Poli Timișoara are sau nu dreptul la licență. FC Timișoara participă în noua societate cu 50 de miliarde de lei vechi la capitalul social. Sunt curios de unde” Gigi Becali, patron Steaua
„Nu avem nicio datorie, pe niciuna dintre societăți! Toate actele sunt depuse la dosarul de licențiere! Mai mult, avem și de recuperat TVA-ul din banii pe care i-am plătit către stat, aproape 300.000 de euro” Marian Iancu, președinte Poli Timișoara „Gigi spune prostii, habar n-are de licențiere. Este vorba despre o divizare parțială, perfect legală. Singura diferență e că în anul următor va trebui să prezinte la licențiere un buget consolidat” Adrian Mititelu, patron U Craiova
„Sunt sută la sută convins că Timișoara nu va primi licența și va fi retrogradată” Marius Stan, președinte Oțelul
Monitorul Oficial nr. 1127 din 31 martie certifică divizarea societății FC Timișoara SA
ȚSKA și-a pierdut locul de Ligă
Un caz similar celui care se prefigurează și pentru Poli Timișoara s-a petrecut în urmă cu trei ani în Bulgaria. Campioana ȚSKA Sofia, echipa la care evolua în acel moment și mijlocașul Florentin Petre, a fost la un pas să fie retrogradată în Liga a III-a din cauza datoriilor către statul bulgar. Sofioții au reușit să îndeplinească pe ultima sută de metri criteriile cerute de federație, dar au pierdut dreptul de a evolua în Liga Campionilor în favoarea echipei de pe locul doi, Levski Sofia. În Ungaria, tot din cauza datoriilor către stat, Ferencvaros a fost retrogradată cu trei zile înainte de începerea sezonului.
FC BRAȘOV / Cristescu, out cu Mediaș!
Probleme pentru Antonio Conceicao în vederea partidei cu Gaz Metan. După două eșecuri consecutive, tehnicianul lusitan se confruntă și cu o pierdere importantă. Marian Cristescu (foto), cel mai bun om al „stegarilor” din acest retur, va absenta în partida cu formația lui Cristi Pustai, din cauza cumulului de cartonașe galbene.
„U” CLUJ Walter va sta pe bancă la derby-ul cu CFR!
„U” Cluj a trecut peste amărăciunea remizei de sâmbătă cu Gaz Metan, 2-2, și e deja cu gândul la derby-ul cu CFR, care se va juca joi seara în Gruia, de la ora 20:30. „E un meci foarte important pentru toți cei din club, antrenori, jucători, conducători și suporteri, pe care îl vom trăi la tensiune maximă. Nu ne va fi ușor, fiindcă sunt multe orgolii în joc. Să nu uităm că, totuși, CFR este campioana României. Voi sta în continuare pe banca de rezerve, pentru a le ridica moralul jucătorilor”, a declarat patronul lui „U”, Florian Walter.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER