Astra câștigă Supercupa României după 1-1 (6-4 după loviturile de departajare) cu Steaua. Este al doilea trofeu din istoria clubului
- Supercupa României a fost câștigată la loviturile de departajare de către Astra, scor 4-6. Singurul jucător al Stelei care a ratat a fost Lucian Filip
Steaua avea de luat o revanșă în fața Astrei, după ce în ultimul meci al sezonului trecut, finala Cupei României, giurgiuvenii le-au suflat trofeul, la loviturile de departajare. Era, practic, cam singura miză pentru formația campioană, într-un meci de Supercupă deloc interesant nici măcar pentru fanii Stelei, care nu au venit în număr mare să-și arate sprijinul pentru Gâlcă. Tehnicianul stelist avea nevoie de acest trofeu pentru a inspira încredere nu numai jucătorilor, cât și celor din conducere.
Dar Steaua n-a început bine meciul cu Astra. Gâlcă le-a cerut posesie jucătorilor săi, dar distanțele dintre fotbaliștii în albastru și roșu erau totuși mari. Mingea ajungea ușor în picioarele adversarilor și culoarul favorit al acestora de a ajunge spre poarta lui Arlauskis era flancul stâng al Stelei, unde Tănase nu se apăra, iar Latovlevici arăta o condiție fizică sub ceea ce etalase în sezoanele precedente. Noroc cu Varela, care reușea să dubleze excelent și să blocheze la timp adversarul periculos. Astfel că Astra a amenințat poarta campioanei de două ori, în minutele 10 și 11, Enache și Bukari fiind opriți providențial de Arlauskis, respectiv de Varela.
Steaua și-a revenit după o jumătate de oră de la începutul meciului. În minutul 32, Iancu a centrat pe jos în fața porții și Chipciu, care voia să joace tot atacant, deși Gâlcă îl postase mijlocaș dreapta, a înțepat mingea care cu greu a fost respinsă de Lung. Cinci minute mai târziu, Iancu a luat o acțiune pe cont propriu, a șutat din unghi la colțul scurt și, din nou, portarul Astrei a respins, de această dată cu piciorul. Lung a mai fost pus la o încercare, în minutul 38, de o minge trimisă periculos cu capul de Varela, iar toate aceste ocazii ale Stelei amenințau ceea ce avea să urmeze. Adică, deschiderea scorului când toată lumea se pregătea să întâmpine pauza. În prelungirile primei reprize, Tănase a pasat ca un maestru spre Chipciu, care bine poziționat în careu a șutat la colțul lung, fără speranțe pentru Lung. Un gol care pica așa cum nu se poate mai bine pentru steliști.
Astra a egalat pentru că Steaua a făcut pasul înapoi
În repriza a doua, Isăilă și-a arătat nemulțumirea vizavi de aspectul jocului. I-a scos pe atacanții Bukari și Cristescu și i-a aruncat în luptă, încă din minutul 46, pe Fatai și William. Însă tot Steaua și-a creat prima ocazie. Chipciu și-a schimbat ghetele la pauză, dar a fost la fel de periculos. În minutul 57, șutul său din afara careului mare a trecut puțin pe lângă vinclul porții adverse. Motoarele Stelei erau deja încinse, echipa campioană avea o viteză în plus față de Astra și a reușit, așa cum le place lui Ilie Dumitrescu și lui Gâlcă să spună, să-și subordoneze adversarul. Chipciu a ratat din nou, minutul 66, de această dată dintr-o minge oferită pe tavă de către Iancu. Ambii jucători steliști au arătat o mare poftă de joc, în timp ce Budescu, de exemplu… cineva ar fi trebuit să-i dea un scaun. A stat tot meciul.
Steaua n-a ținut însă același ritm până la final. A dat înapoi, iar Astra a taxat acest lucru. Enache a egalat în minutul 75, la o fază în care apărarea lui Gâlcă încercase capcana ofsaidului. Intrat în locul lui Iancu, Keșeru și-a trecut în cont o ocazie bună, în minutul 83, când a șutat cu stângul de la 25 de metri și l-a întins zdravăn pe Lung.
Fiecare echipă și-a creat câte o ocazie în prelungiri
Pe finalul celor 90 de minute, nicio echipă n-a mai forțat, astfel că s-a intrat în prelungiri, așa cum se întâmplase și la finala Cupei României. Fatai a ratat o bună ocazie în minutul 99, când șutul său din 7 metri a fost deviat în corner de Varela. Dar și Chipciu l-a bubuit cu o minge șutată puternic din 10 metri pe Lung, la capătul unui contraatac excelent reușit de formația campioană, în minutul 103. Timpul s-a scurs totuși anevoios. Spectatorii sperau totuși să fie cineva care să pună capăt chinului de meci și să nu mai urmeze loviturile de departajare. Dar cum de ce îți este frică, nu scapi, câștigătoarea Supercupei s-a decis la punctul de pedeapsă. La fel ca și în finala Cupei României, a câștigat Astra, scor 4-6, după ce Filip a fost singurul care a ratat de la punctul cu var. Gâlcă a ratat astfel șansa de a câștiga primul trofeu cu Steaua, în postura de antrenor al acestei echipe. Dar greul pentru el, de abia acum urmează.
Cronică scrisă de Florin Marian
STEAUA – ASTRA 1-1 (4-6 după lov. de departajare)
Marcatori: Chipciu (45)/ Enache (75)
STEAUA: Arlauskis – Râpă, Szukala, Varela, Latovlevici – Prepeliță, Filip – Chipciu, Stanciu (78 Pîrvulescu), Tănase cpt.- Iancu (73 Keșeru)
Antrenor: Constantin Gâlcă
ASTRA: S. Lung – Yahaya, Găman, Ben Youssef, Morais – Laban, Seto – Enache, M. Cristescu (46 Fatai), Budescu cpt. – Bukari (46 William)
Antrenor: Daniel Isăilă
Cartonașe galbene: Szukala (25), Prepeliță (25), Keșeru (120)/ Ben Youssef (61), Morais (69), Laban (80), Seto (113)
Arbitru Alexandru Tudor, Asistenți: M. Grigoriu și Al. Cerei, Adiționali: R. Dumitru și M. Bârsan
Stadion: Național Arena Spectatori: 10.000
Budescu marchează și duce Supercupa României la Giurgiu! Este al doilea trofeu din istoria clubului, al doilea meci consecutiv câștigat de giurgiuveni în fața Stelei după loviturile de departajare! Lucian Filip a fost singurul fotbalist care a ratat execuția.
LAtovlevici înscrie și se face 5-4 pentru Astra.
Laban înscrie fără probleme și duce Astra aproape de trofeu. 5-3 pentru Astra.
Astra are avantajul unui gol. Pîrvulescu înscrie și se face 4-3 pentru Astra Giurgiu.
Junior Morais face 4-2 cu un șut excelent, bară gol, în stânga portarului.
Filip trage prost și Lung parează. Astra are avantaj!
Se face 3-2 pentru Astra. A înscris Seto cu un șut pe centrul porții.
Înscrie și Claudiu Keșeru. Este 2-2 după prima serie de lovituri de departajare!
Marchează Valerică Găman! 2-1 pentru Astra Giurgiu!
23:37 La finalul a 120 de minute în care cele două echipe s-au chinuit să arate a grupuri ce includ fotbaliști, se va trece la lovituri de departajare. Sau, așa cum s-ar menționa în comentariul TVR, la „loteria penalty-urilor”.
23:28 Steaua suferă în prelungiri. Culmea, în condițiile în care campioana ultimelor două sezoane și-a dominat în trecut adversarele la capitolul fizic, acum Astra Giurgiu pare să fie echipa mai proaspătă.
23:17 Se încheie prima repriză de prelungiri. După ocazia lui Fatai, Steaua a replicat prin Chipciu, mijlocaș care a șutat în forță de la marginea careului și l-a forțat pe Lung să respingă în corner.
23:12 Ocazie uriașă pentru Fatai, atacantul a scăpat spre poarta lui Arlauskis pe partea stângă a atacului Astrei, însă șutul lui, blocat de Varela, a trecut puțin peste poarta Stelei. Gâlcă e din ce în ce mai neliniștit!
23:04 A început prima repriză de prelungiri!
22:30 GOOOOL Astra! Enache face 1-1 după o fază în care Prepeliță a stat prost în teren și l-a scos din ofsaid pe atacantul giurgiuvenilor.
22:10 Două schimbări la pauză pentru Astra Giurgiu. Intră Fatai și William în locul cuplului Bukari – Cristescu, zero în prima repriză. Costel Gâlcă păstrează același „11” cu care a început Supercupa.
22:00 În pauza meciului pe gazonul Național Arena și-au făcut apariția 300 de sportivi de la Federația Română de Karate. Aplaudați de cei 10.000 de spectatori de pe stadion, karatiștii au fost apreciați în special de către ultrașii Stelei.
21:47 GOOOOOL Steaua! În minutul 45 avem parte de deschiderea scorului. Pe fondul unei presiuni prelungite, Alexandru Chipciu deschide scorul cu un șut în cross din interiorul careului, lateral dreapta. Chipciu a primit o pasă excelentă, cu exteriorul, de la Cristi Tănase.
21:43 Meciul s-a mai înviorat și Steaua parcă a preluat inițiativa, cel puțin în ceea ce privește fazele de poartă. Au fost câteva minute bune în care campioana a ratat mai multe ocazii la poarta lui Silviu Lung junior.
21:33 Ocazie mare și în dreptul Stelei. Filip a scăpat singur lateral stânga, a centrat în careu până la Stanciu, fotbalist care a șutat din prima, puțin pe lângă.
21:20 Fanii Stelei de la Peluza Sud au afișat un banner critic la adresa noii invenții în ceea ce privește competițiile interne: „Cupa Ligii, invenție falsă preluată din străinătate/ Noi susținem competiția fără istorie trucată„. Meciul este prost în continuare, se vede faptul că cele două echipe nu mai au exercițiul partidelor oficiale.
21:11 După primele minute se pare că vom avea un meci cel puțin la fel de urât precum semifinala de mondial dintre Olanda și Argentina. Dar fără Messi sau Robben, ci cu Tănase și Bukari. Enache ratează o ocazie mare sau, mai exact, Arlauskis apără șutul anemic al mijlocașului Astrei.
21:03 Meciul a început. Ca amănunt interesant, partida se joacă cu o minge Puma, sponsor tehnic al giurgiuvenilor. Poate părea insignifiant, însă fotbaliștii țin cont de acest aspect.
20:50 Mai sunt circa 10 minute până la startul meciului și în tribunele Național Arena nu sunt nici măcar 10.000 de spectatori.
20:30 Steaua a păstrat tradiția de pe vremea lui Thomas Neubert în ceea ce privește încălzirea. Fotbaliștii campioanei au ieșit pe teren cu numai 30 de minute înaintea primului fluier al lui Alexandru Tudor. Cei ai Astrei au ieșit acum circa 15 minute și au fost fluierați copios de cei 2000 de spectatori prezenți în tribune la acea oră. Avem și foaia de joc:
20:23 Prezența lui Lucian Filip în primul „11” al Stelei nu îl surprinde pe Edi Iordănescu. „E un jucător care începuse să confirme înainte de accidentare, avea evoluții constant bune. E important să își recapete forma fizică, un fotbalist tânăr care poate să devină o piesă importantă în angrenajul echipei„, a spus fostul antrenor al Stelei.
19:47 La Național Arena este distribuit gratuit un supliment ProSport dedicat exclusiv meciului din Supercupă, ziar savurat de cei prezenți la această oră.
19:43 Au sosit, ceva mai devreme, cele două echipe. Dacă la Astra Giurgiu intrarea în stadion s-a făcut fără evenimente deosebite, Steaua a fost aplaudată de câțiva fani ajunși deja la Național Arena. În imagine, înalt și lat, este unul dintre băieții din gașca lui Buze, om care se ocupă, pare-se, de securitatea jucătorilor Stelei.
Echipa Stelei, anunțată de Sport.ro: Arlauskis – Râpă, Szukala, Varela, Latovlevici – Filip, Prepeliță – Chipciu, Stanciu, Tânase – Iancu
19:35 Din nou statistici de la FRF, de data asta legate de câștigătoarele de până acum în Supercupa României.
- 6 trofee Steaua București- (3 înfrângeri)
- 4 trofee Rapid– (2 înfrângeri)
- 2 trofee Dinamo– (4 înfrângeri)
- 2 trofee CFR Cluj Napoca- (o înfrângere)
- 1 trofeu Oțelul Galați
19:32 Vremea instabilă din București i-a făcut pe organizatori să își ia măsuri de siguranță. În aceste momente s-au încheiat probleme cu acoperișul de pe Național Arena, unul care va fi tras în situația în care va începe ploaia.
19:24 Reporterii ProSport au ajuns la Național Arena, un stadion slab populat deocamdată. Fanii Stelei au la dispoziție magazine mobile din care pot cumpăra diverse produse în culorile echipei.
19:20 Se pare că Gâlcă va folosi consacratul 4-2-3-1 în meciul de diseară. „Este și curiozitatea mea de ce Costel Gâlcă a schimbat sistemul, pentru că începuse în pregătire cu 4-3-3„, a spus Edi Iordănescu, fost antrenor al Stelei, la Sport.ro.
19:10 Chiar dacă Astra Giurgiu a învins Steaua în finala Cupei României, fotbaliștii campioanei sunt departe de a vedea echipa antrenată de Daniel Isăilă drept o rivală. „Nu ne gândim la revanșă, vrem să câștigăm trofeul. Nu văd o așa mare rivalitate între Steaua și Astra„, a spus Alexandru Chipciu pentru Sport.ro înaintea meciului.
18:30 Supercupa României își va consuma în această seară cea de-a 16-a ediție. Statisticianul Federației Române de Fotbal ne arată cum s-au încheiat până acum celelalte 15 meciuri.
- 1994: Steaua– Gloria Bistrița 1-0. Marcator, „gol de aur”, M. Popa, min. 108.
- 1995: Steaua– Petrolul 2-0. Marcatori: D. Militaru și Vlădoiu.
- 1998: Steaua– Rapid 4-0. Marcatori: D. Șerban, Roșu (2) și Ilie Dumitrescu.
- 1999: Rapid– Steaua 5-0. Marcatori: Sergiu Radu (3) și Măldărășanu (2).
- 2001: Steaua– Dinamo 2-1. Marcatori: Trică (2) – Claudiu Niculescu.
- 2002: Dinamo- Rapid 1-2. Marcatori: Vlad Munteanu – Fl. Bratu și Perjă.
- 2003: Rapid– Dinamo 1-0. Marcator, „gol de aur”, Robert Niță, min. 93.
- 2005: Steaua- Dinamo 2-3. Marcatori: Dică, V. Iacob- Fl. Bratu, Bălțoi și Claudiu Niculescu.
- 2006: Steaua– Rapid 1-0. Marcator Oprița min. 90.
- 2007: Dinamo- Rapid 1-1, 5-6. după lov.dep. Marcatori: Dănciulescu- Burdujan.
- 2009: Unirea Urziceni- CFR Cluj 1-1, 2-3 după lov.dep. Marcatori: Frunză- Cadu.
- 2010: CFR Cluj– Unirea Urziceni 2-2, 2-0 după lov.dep. Marcatori: Kivuvu, Deac- Kivuvu (autogol), L. Marinescu.
- 2011: Oțelul Galați– Steaua 1-0. Marcator L. Buș.
- 2012: CFR Cluj – Dinamo 2-2, 2-4 după lov.dep. Marcatori: Valente, Kapetanos- Țucudean (2).
- 2013: Steaua– Petrolul 3-0. Marcatori: Nikolic, Szukala și Pintilii.
18:15 Lukasz Szukala este unul dintre cei mai activi steliști în social media, fotbalist cu cont de Facebook verificat. Polonezul a postat o imagine de la Național Arena din această dimineață.
18:13 Laurențiu Reghecampf, fostul antrenor al Stelei, trimite niște săgeți spre cei care se ocupă acum de fosta lui echipă. „Noi nu am avut contracandidate! Cert este că Astra a reușit în ultima perioadă să facă o echipă foarte puternică… Abia acum este o contracandidată pentru Steaua„, a spus antrenorul lui Al Hilal pentru ProSport. Întregul interviu îl puteți citi mai jos.
17:40 Pentru că Astra a câștigat finala Cupei României la penalty-uri împotriva Stelei, iată o statistică oferită de FRF înaintea Supercupei: Din cele 15 Supercupe, șase au avut nevoie de prelungiri, pentru ca de patru ori să se ajungă la loviturile de departajare.
Finala se joacă azi. Titlul cărții lui Ioan Chirilă pare cel mai potrivit pentru partida din această seară, o reeditare a ultimului act al Cupei României disputat în urmă cu două luni, tot pe Național Arena. Atunci, formația antrenată de Daniel Isăilă a reușit să se impună la penalty-uri și să strice visul steliștilor de a alătura titlului cu numărul 26 a 22-a cupă din istorie. Azi, de la ora 21:00 (ProTV), Steaua antrenată de Costel Gâlcă are o nouă șansă de a-și îmbunătăți palmaresul și să câștige a șaptea Supercupă. Statistica e de partea formației din Ghencea, pentru că, din cele 15 ediții disputate până acum, 10 au fost câștigate de echipa campioană și doar cinci de deținătoarea Cupei.
Favoriți și la casele de pariuri
Și bookmakerii acordă Stelei prima șansă în partida din această seară. Cele mai multe case de pariuri oferă o cotă de 1.60 pentru o victorie a jucătorilor lui Gâlcă, în timp ce un eventual succes al giurgiuvenilor are cota 2.30. La fel au stat însă lucrurile și înainte de finala Cupei României.
La capitolul lucrurilor inedite legate de Supercupă intră și inițiativa FRF. La pauza meciului, conform site-ului oficial al Federației, 220 de copii practicanți de karate vor face o demonstrație pe gazonul de pe Național Arena.