Astra, Dinamo, Petrolul și Steaua sunt echipele care nu au pierdut puncte în primele două etape ale Ligii I, dar și formațiile care au cele mai bune ofensive din România la ora actuală. ProSport a stat de vorbă cu Sorin Cîrțu pentru a caracteriza fiecare ofensivă și pentru a determina care este cea mai bună în acest moment
Startul de sezon al Ligii I a adus două victorii în primele două etape pentru patru formații. Coincidență sau nu, Astra, Dinamo, Petrolul și Steaua sunt echipele care au cel mai bun atac în acest debut de sezon, fiecare marcând cel puțin 10 goluri în partidele disputate în campionat, Cupa Ligii și în cupele europene. Care este, însă, cel mai bun atac din România la ora actuală?
După împrumutul nereușit la Brugge, Fatai a revenit în România cu poftă de joc, reușind 6 goluri în 5 meciuri
ASTRA (15 goluri în 5 meciuri – 3 goluri / meci)
Echipa lui Isăilă s-a transformat după revenirea lui Kehinde Fatai, în urma sfârșitului împrumutului de la Club Brugge. Nigerianul, care are șanse mari să primească cetățenia română înainte de meciul cu Grecia din preliminariile Euro 2016, care va avea loc pe 7 septembrie. Însă Fatai nu ar fi avut șase goluri în primele patru meciuri dacă nu ar fi fost susținut în spate de tripleta Enache-Budescu-William, una dintre cele mai în formă din Liga I în acest moment.
În cele cinci meciuri jucate până acum, Astra a marcat 15 goluri, pentru o medie de 3 goluri pe meci. Iar 10 goluri au fost marcate de Fatai, Budescu și Enache. „N-aș putea să vă spun că Astra are un atac mai bun decât celelalte echipe. Pot să vorbesc însă de jucători: Fatai mi se pare ușor inegal în exprimare, nu este constant. Are ceva calități, mi se pare un jucător bun”, l-a caracterizat Sorin Cîrțu pe vârful nigerian. Un vârf nigerian care, pe lângă cele șase goluri marcate în acest sezon, a ratat numeroase șanse bune, irosind ocazii chiar și singur cu portarul în cel puțin trei partide.
Surpriza plăcută a giurgiuvenilor în acest sezon a fost explozia mijlocașului dreapta Gabriel Enache (23 de ani). Dacă anul trecut, Enache a reușit patru goluri și trei pase decisive în 33 de meciuri, în acest sezon Enache are deja două reușite și trei assisturi în doar 444 minute jucate, reușind să marcheze inclusiv în Supercupa contra Stelei, câștigată de Astra cu 2-1, după lovituri de departajare.
ASTRA – 15 goluri in 5 meciuri (3 goluri / meci)
Petrolul are nevoie de evoluții cât mai bune ale lui Mutu și Albin
PETROLUL – 13 goluri în 6 meciuri (2,16 goluri / meci)
Echipa lui Răzvan Lucescu a alternat meciurile excelente în ofensivă, cum a fost cel cu Botoșani, cu cele relativ „tăcute”, precum egalul cu Plzen (1-1), din partida tur a „dublei” din turul III preliminar al Europa League sau cel cu FC Brașov (1-0), din prima etapă a Ligii I. Fluctuațiile derivă din tactica prudentă pe care o adoptă Răzvan Lucescu în meciurile importante, în care preferă o organizare excelentă a echipei în dauna unei ofensive descătușate. Golgheterul echipei este atacantul israelian de origine nigeriană, Toto Tamuz, care a reușit trei goluri în cele 375 de minute.
Însă și Albin sau Mutu sunt jucători extrem de importanți în angrenajul echipei prahovene. Chiar dacă la capitolul minusuri poate fi trecut faptul că cei doi nu se retrag la fel de mult precum o face Filipe Teixeira, cei doi reprezintă nucleul creativ al ploieștenilor, dovadă golul secund al Petrolului în meciul cu Botoșani, o fază creată exclusiv de Mutu și Albin.
Ce părere are, însă, Cîrțu despre ofensiva Petrolului? „Îmi place mult Tamuz, e un jucător bun pentru campionatul României. Are viteză și forță, se desprinde excelent din marcaj și e foarte greu de ținut. Important e, însă, cum se descurcă în meciurile europene. L-am văzut destul de ezitant în a-și utiliza piciorul stâng, șutează doar cu dreptul”, spune antrenorul de 58 de ani. „Cât despre Mutu și Albin, ce pot spune? Pe Mutu îl știm cu toții, știm ce poate, dar nu mai e jucătorul de la Parma sau Fiorentina. Albin e mai mult un volant, știe foarte bine ce face, e foarte tehnic”, conchide Cîrțu.
PETROLUL – 13 goluri în 6 meciuri (2,2 goluri / meci)
Revenit după o accidentare, Adi Popa se află într-o formă excelentă pentru Steaua
STEAUA – 16 goluri în 8 meciuri (2 goluri / meci)
Printre echipele care au avut un start lansat în campionat se numără și campioana ultimilor doi ani, Steaua. Echipa din Ghencea a marcat 14 goluri în cele 7 meciuri jucate, pentru o medie de două goluri pe meci, chiar dacă antrenorul Costel Gâlcă a schimbat de fiecare dată „11”-le de start. Astfel, golurile s-au repartizat, în mare parte, uniform, Popa fiind golgheterul echipei „roș-albastre”, cu două goluri. Totuși, cel mai bine s-a mișcat Alex Chipciu, care a fost folosit fie mijlocaș de bandă, fie atacant, reușind două goluri și patru assisturi în 433 de minute jucate.
„La Steaua, definitorie pare experiența pe care o au jucătorii. Evoluează de mult timp împreună, au multe meciuri în cupele europene, iar asta contează foarte mult. Cel mai mult îmi place Chipciu, un jucător care poate juca aproape pe orice post în ofensivă, iar eu am apreciat întotdeauna un jucător mobil din punct de vedere tactic. E rapid, are ambele picioare și poate să acumuleze încă mult, din ce am văzut”, a caracterizat Cîrțu jocul Stelei.
Lazăr a fost căpitanul lui Dinamo în victoria cu „U” Cluj de luni, scor 3-2
DINAMO – 10 goluri în 3 meciuri (3,33 goluri / meci)
Marea surpriză a acestui start de sezon a fost Dinamo, care a marcat la foc automat. 10 goluri în trei meciuri, pentru cea mai bună medie de goluri a unei echipe din România, 3,3 goluri pe meci. Evoluții foarte bune a avut polonezul Bilinski, cu patru goluri în trei meciuri, însă Lazăr, care a purtat banderola de căpitan în victoria cu „U” Cluj, scor 3-2, și Cosmin Matei au impresionat și ei în acest timp.
„Nu știu dacă ei pot ține acest ritm tot sezonul. Sunt o echipă tânără, care a resimțit ceva modificări în ultima vreme. Apreciez ce fac acolo, pentru că e o abordare realistă: și-au făcut niște calcule și au văzut cum pot ține echipa pe linia de plutire. E foarte greu să progresezi doar în campionatul românesc, jucătorii trebuie să joace și în Europa, dar, cum Dinamo e în insolvență, e imposibil acest lucru. Repet, nu cred că pot ține ritmul ăsta tot sezonul”, a concluzionat Cîrțu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER