România va avea din nou reprezentante în grupele competițiilor europenei după un an negru în care toate echipele din Liga 1 au fost eliminate în preliminarii, iar coeficientul de țară a avut mult de suferit.
Cu 2,250 puncte au contribuit formațiile din Liga 1 la coeficientul de țară, în sezonul 2015-2016, iar contraperformanța poate avea efecte imediate.
România a început acest sezon pe locul 15 în clasamentul coeficienților, dar a pierdut deja o poziție, ceea ce înseamnă că riscăm să rămânem fără al doilea loc în preliminariile Champions League (vicecampioana joacă pe ruta non-campioanelor). Iar șansele de a reveni în TOP 15 (locul 15 e ultimul care asigură două echipe în Champions League) par mici în acest moment.
Misiune aproape imposibilă
Astra și Steaua sunt nevoite să strângă cât mai multe puncte în grupele Europa League, totalul urmând să fie împărțit la 5 (numărul echipelor aliniate de România la startul preliminariilor).
Până în acest moment, România a strâns doar 0,900 puncte, adică cel mai mic coeficient dintre primele 30 de țări din clasamentul UEFA. Situația se poate îmbunătăți ca urmare a evoluțiilor din faza grupelor, însă pentru a spera la un salt în clasamentul coeficienților, Steaua și Astra ar trebui să obțină cel puțin un total de 3 puncte, ceea ce înseamnă peste șapte victorii în acest sezon al cupelor europene*.
Cum arată acum clasamentul coeficienților UEFA
*echipe rămase în competiții/echipe înscrise la începutul sezonului
România e astfel în pericol de a pierde și locul 16, Austria fiind foarte aproape în clasamentul coeficienților UEFA (doar 0,100 puncte) și având trei formații calificate în grupele Europa League. În plus, Austria a început sezonul cu doar patru echipe în cupele europene, iar punctele strânse se vor împărți doar la 4, față de 5 în cazul României.
Ținta pe Croația
Realist, România are șanse infime să prindă locul 15, care teoretic* ar asigura două echipe în preliminariile Champions League și trei în Europa League și în sezonul 2018/2019 (* nu e încă clar dacă formatul actual va fi păstrat și din noul ciclu al cupelor europene, ce va debuta din 2018 și pentru care UEFA a anunțat deja schimbări importante).
Pe lângă pericolul reprezentat de Austria, România ar avea probleme mari în a depăși țările aflate acum deasupra ei în clasament. Olanda și Grecia par intangibile, în condițiile în care au deja un avans confortabil, plus un număr superior de echipe în grupele celor două competiții. Există însă șanse teoretice să depășim Croația, în condițiile în care ex-iugoslavii mai au o singură echipă în competiții – Dinamo Zagreb, dar în Champions League, într-o grupă cu Juventus, Olympique Lyon și Sevilla, în care e greu de crezut că echipa lui Mățel va strânge foarte multe puncte.
Grupă Astra Europa League
Grupa E Viktoria Plzen AS Roma Astra Austria Viena
Meciuri Astra în grupele Europa League (Grupa E)
Grupă Steaua Europa League
Grupa L Villarreal Steaua Zurich Osmanlispor
Meciuri Steaua în grupele Europa League (Grupa L)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER