AUDIO | Propunere jignitoare de siglă pentru Steaua la emisiunea unui celebru moderator britanic: „Să pună o poză mare cu un penis”. Cum comentează Duckadam

Joia trecută, în emisiunea lui James Richardson, unul dintre cei mai cunoscuți moderatori de emisiuni din Anglia, a avut loc un moment pe care protagoniștii l-au considerat amuzant, dar care riscă să producă indignare printre fanii echipei Steaua București.

Football Weekly este un show de radio găzduit de publicația britanică The Guardian în zilele de luni și joi. Pe 11 decembrie, cu câteva ore înainte de ultimul meci al Stelei din grupa J de Europa League, cu Dinamo Kiev, unul dintre subiectele propuse de moderatorul Richardson – un tip cunoscut pentru umorul său și pentru jocurile de cuvinte cu multe sensuri – a fost conflictul dintre cel cunoscut club din România și Ministerul Apărării.

Cine e James Richardson

James Richardson a devenit cunoscut după ce a prezentat cunoscuta emisiune Football Italia de pe canalul Channel 4, între 1992 și 2002. Jurnalistul intervia jucători și antrenori din Serie A în mod regulat, profitând de faptul că vorbește limba italiană la perfecție. Scrie pentru FourFourTwo și The Guardian, iar vocea lui poate fi auzită pe comentariul jocului ProEvolution Soccer. Prezintă emisiunea Sunday Night Football de la BT Sports, iar în 2011 a fost votat de cititorii FHM „cea mai importantă autoritate în fotbal din Marea Britanie”.

După jumătate de oră, el le-a prezentat cazul pe scurt invitaților săi, ziariștilor The Guardian, Gregg Bakowski și Barry Glendenning, și scriitorului Iain McIntosh: „Steaua va putea folosi astăzi numele și sigla după ce armata i-a dat voie să le folosească. Indiciile sunt însă că Gigi Becali, care acum se află după gratii, va trebui să scoată niște bani pentru drepturile intelectuale”.

Ce a urmat? Un dialog purtat la început serios s-a transformat, încet-încet, în bășcălie. Totul a culminat cu propunerea lui Gregg Bakowski de a pune pe tricourile Stelei „o poză mare cu un penis”.

James Richardson: E interesant, nu? Ce părere aveți?
Iain McIntosh: Nu-mi prea pasă.

James Richardson: E Steaua București! Dacă nu își iau numele și sigla, cum o să-și spună?
Iain McIntosh: Dacă cineva reușește să-i producă necazuri lui Becali, pentru mine e o persoană bună. (N.red. – Becali) E un personaj dezgustător.

James Richardson: Dar cum rămâne cu fanii? Nu te gândești la ei nicio secundă.
Iain McIntosh (se preface afectat): Ai dreptate, ai dreptate. Îmi pare rău. Nu era o prioritate pentru mine. Sper ca fiecare să capete ce dorește din povestea asta.

James Richardson: E o posibilitate incitantă de a alege un nou nume și culori.
Gregg Bakowski: Și un simbol
Iain McIntosh: Un simbol, da.

Bakowski: Fanii nu trebuie să-i spună Steaua. Să înceteze să-i mai spună așa…  Pot pune o poză uriașă cu un penis pe tricou (Hohote de râs în studio)
Richardson: La asta nu m-am așteptat! Cum ar fi?


Gregg Bakowski, fost Roughley, apare deseori în emisiunea Football Weekly

McIntosh: Becali este înspăimântător atunci când vine vorba de penisuri.
Richardson: De ce este așa?

McIntosh: Nu-i place ca două persoane cu penis să fie împreună. Este foarte împotrivă. E o exclusivitate cu penisuri.
Richardson: Serios? Mă întreb de ce se simte amenințat…

McIntosh: Cine știe!? Cine ar putea să speculeze?! (hohote de râs teribile în studio)
Richardson: Hmmmm.

ASCULTĂ‚ AICI MOMENTUL PROPUNERII JIGNITOARE

Cine este Gregg Bakowski, cel care a propus tricourile cu „penis” pentru Steaua? Editor la The Guardian, este prezentat pe site în două fraze: „A avut cândva rolul de a-l ține pe Damien Duff într-un meci împotriva naționalei sub 15 a Irlandei. L-a făcut pe Duff să fie atât de bun încât a fost transferat imediat de Blackburn Rovers”.


Scriitorul Iain McIntosh ține cu Southend, dar merge la meciuri pe Stamford Bridge, White Hart Lane, Emirates Stadium și Upton Park

Bakowski și-a schimbat acum câțiva ani numele. Născut Roughley, el s-a căsătorit cu Anna Bakowski, de origine poloneză, și i-a preluat numele. Nunta lor a fost ținută la Centrul cultural polonez din Hammersmith, o suburbie a Londrei, iar luna de miere și-au petrecut-o în Japonia. Schimbarea sa de nume este un subiect de ironii pe site-uri din Marea Britanie, astfel că Bakowski, fost Roughley, scrie pe pagina sa de Twitter, în finalul prezentării: „Și, da, mi-am schimbat numele”.


Anunțul nunții lui Gregg Roughley cu Anna Bakowski

Jurnaliștii de la The Guardian au dezvoltat o adevărată pasiune pentru George Becali, finanțatorul Stelei. De-a lungul ultimilor ani, declarațiile și acțiunile sale au fost atent monitorizate, fiind la un moment dat strânse în rubrica „Gigi News”. Printre momentele consemnate de britanici a fost reacția vehementă a lui Becali la adresa homosexualilor. Pe 6 octombrie 2014, Becali a apărut ultima dată în paginile ziarului cu declarația: „Dacă mă lăsați să ies din pușcărie, o să fac dragoste, nu infracțiuni”.

Contactat de ProSport pentru a comenta dialogul jurnaliștilor britanici, Helmut Duckadam – portarul care a apărat 4 penalty-uri la Sevilla – a declarat: „Nu e nimic nou. S-a întâmplat și la emisiunile din Franța. De 20 de ani, ne calcă toți pe cap în străinătate și noi tăcem. Nu se va schimba nimic, ei ne vor jigni în continuare și noi ne vom ține gura”.

ALTE CAZURI DE SPORTIVI ROMÂNI JIGNIȚI

În 1998, Viorel Moldovan era numit „țigănuș” de presa din Marea Britanie

În 2002, înainte de un meci Franța – România, organizatorii francezi au tipărit un țigan violonist pe biletele partidei. Explicația lor a fost că „Hagi a reprezentat un virtuoz al fotbalului”

Înainte de meciul România – Franța din 2011, la inaugurarea Național Arena, postul francez de televiziune „Canal +” a difuzat o emisiune în care românii erau ironizați. „Nu sunt sigur că meciul va începe pentru că atunci când arbitrul va arunca moneda în aer e posibil să nu cadă la pâmânt cu toți românii ăia acolo. Știi cum se zice la coș de gunoi în română? București!”, au fost comentariile celor doi realizatori care au terminat cu: „Sportul național al românilor nu e fotbalul, e cerșitul”.

În 2013, Ilie Năstase era obiectul unui articol al site-ului italian ubitennis.com în care tenismanul era numit „țiganul tenisului”. Jurnaliștii s-au apărat apoi susținând că Năstase declarase în 2012 celor de la La Stampa că ar fi țigan.

În noiembrie 2014, după Finlanda – România 0-2, Alix Kalliojärvi, atacant la formația de fotbal australian Turku Dockers, a postat pe Twitter mesajul „Echipa națională a României a decis să rămână în Helsinki după meciul contra Finlandei”, atașând o imagine în care apărea un grup de cerșetori de etnie rromă.

Publicat: 19 12. 2014, 08:00
Actualizat: 19 12. 2014, 15:00