Autoritățile locale din Iași se vor considera prejudiciate dacă FRF nu păstrează CSMS Iași în Liga I
Primăria și Consiliul Local Iași susțin că membrii Comitetului Executiv al FRF le vor prejudicia financiar și moral dacă nu vor ține cont de regulamentul de licențiere și nu vor păstra în Liga I formația CSMS Iași, se menționează într-o scrisoare deschisă trimisă, luni, federației, LPF și MTS.
„Regula care s-a aplicat și care trebuie aplicată în continuare este că, indiferent de poziționarea în clasament a unei echipe, nerespectarea regulamentului de licențiere conduce în mod automat la excluderea ei din Liga I, locul ei fiind ocupat progresiv de echipele licențiate din coada clasamentului. În condițiile în care Comitetul Executiv al FRF nu ar respecta această regulă, municipiul Iași și clubul CSMS Iași vor fi prejudiciate atât financiar, prin pierderea unor drepturi ce decurg din calitatea de participant în cadrul campionatului Liga I 2013-2014, precum și moral, prin faptul că al doilea oraș al României nu ar mai fi reprezentat pe prima scenă fotbalistică a tării, deși are acest drept”, se menționează în scrisoarea citată, publicată pe site-ul oficial al clubului moldovean.
Autoritățile locale ieșene dau ca exemplu decizia Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal din 1 iunie 2012, conform căreia locul rămas vacant din Liga I după ce FC Timișoara și-a retras dosarul de licențiere a fost luat de ocupanta locului trei din Seria II a Ligii a II-a., Gaz Metan Severin. „Vă reamintim că, tot prin respectarea acestui principiu, echipa din Drobeta Turnu Severin a fost acceptată în Liga I 2012-2013, conform unei hotărâri a Comitetului Executiv al FRF. Pe aceleași principii se bazează și UEFA, care stabilește în cadrul regulilor de organizare a competițiilor proprii aceleași modalități de ocupare a locurilor devenite vacante din diverse motive similare, stipulate în regulamentele proprii (neacordare licență, refuz de înscriere în competiție, excludere). UEFA dă curs regulilor de echitate prin care locurile devenite vacante sunt completate prin cooptarea celei mai bine clasate echipe provenite, mai întâi, din același campionat cu echipa care nu îndeplinește condițiile de licențiere”, se precizează în scrisoarea autorităților ieșene.
Primarul și consilierii locali susțin că în urmă cu trei sezoane gruparea Politehnica Iași se afla în aceeași situație cu FC Rapid și Universitatea Craiova, dar cu toate acestea au acceptat decizia FRF de excludere a acesteia din competiții. „Aceeași poziție am avut-o și în trecut, chiar și când deciziile împotriva fotbalului ieșean au fost dure. Reamintim că acum 3 ani, când SC Fotbal Politehnica Iași a fost într-o situație similara cu cea de azi a cluburilor Universitatea Cluj și Rapid București, am acceptat ca fiind legală și corectă decizia FRF de excludere din competițiile organizate. Acum, este inacceptabil pentru comunitatea ieșeană ca echipe aflate în aceeași situație cu cea a Politehnicii de la acea vreme să beneficieze de un altfel de tratament, care încalcă în mod evident legislația sportivă și prevederile manunalului de licențiere. În condițile în care municipiul Iași este principalul finanțator al CSMS Iași, punerea în pericol a eforturilor consilierilor locali și a primarului municipiului Iași de susținere a fotbalului de performanță nu putea rămâne neobservat”, se afirmă în adresa autorităților din Iași.
Scrisoarea deschisă semnată de Președintele Consiului Local al Municipiului Iași, Paul Corneliu Boișteanu, și de primarul Gheorghe Nichita a fost trimisă președintelui FRF, Mircea Sandu, membrilor Comitetului Executiv al federației, șefului Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir și ministrului Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu.
Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal va decide în ședința din 6 iulie numărul echipelor care vor participa la ediția 2013-2014 a Ligii I. Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, susține un sistem cu 18 echipe pentru a evita o diminuare a sumei care revine anual cluburilor din vânzarea drepturilor TV. În această situație, membrii C.Ex. trebuie să aleagă între respectarea criteriului financiar stabilit în manualul de licențiere și criteriul sportiv.
Cluburile Rapid și Universitatea Cluj, aflate în insolvență, nu au primit licența pentru Liga I, dar îndeplinesc criteriul sportiv, clasându-se la finalul sezonului trecut pe locurile 8, respectiv 12. În schimb, grupările Concordia Chiajna și CSMS Iași au primit licența, însă au retrogradat din punct de vedere sportiv, terminând ediția trecută a Ligii I pe pozițiile 15, respectiv 17. Pe locul 16 s-a clasat CS Severin, echipă care nu a primit licența și care a retrogradat în același timp.
Chiar dacă susține un sistem cu 16 echipe în Liga I, președintele FRF Mircea Sandu a anunțat săptămâna trecută că toate echipele care au retrogradat sportiv sau pe criteriul neîndeplinirii condițiilor de licențiere ar trebui să fie pregătite pentru a evolua în prima ligă sezonul următor. El a precizat că un comitet de lucru format din angajați ai LPF și FRF caută soluții legale pentru rămânerea sistemului competițional cu 18 echipe, până la ședința Comitetului Executiv al FRF din 6 iulie.
Sursa: Mediafax