AUTOSUSPENDAȚI-VĂ‚!** Sandu și Dragomir ar trebui să renunțe la funcțiile pe care le dețin la FRF și LPF
Procurorii au început ieri urmărirea penală împotriva membrilor Comitetului Executiv al FRF și, implicit, a șefilor FRF și LPF. Cinci dintre oamenii învinuiți în urma plângerii făcute de Adrian Mititelu la DNA au primit ieri rezoluția anchetatorilor și au la dispoziție două săptămâni pentru a-și pregăti apărarea. Pe 9 noiembrie încep audierile, iar dosarul va ajunge mai mult ca sigur în instanță!
E oficial! DNA a declanșat urmărirea penală împotriva celor care au hotărât pe 20 iulie excluderea Universității Craiova. Primul membru al CEx înștiințat de procurorii Anticorupție a fost Cornel Șfaițer, unul dintre cei doi reprezentanți ai cluburilor din Liga a II-a. Finanțatorul de la FC Botoșani a ajuns ieri la 10:40 la sediul DNA și a ieșit după doar o jumătate de oră cu rezoluția întocmită de procurorul-șef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor conexe de corupție, Petru Narița. Până la ora închiderii programului Direcției Naționale Anticorupție, alți patru oameni din Comitetul Executiv al FRF – Marian Rusen, Ștefan Stana, Cristian Bobar și Paul Costaș – au primit aceeași veste.
„Nu-i putem obliga să renunțe!”
Dumitru Dragomir și Mircea Sandu, numele grele din dosar, vor veni astăzi și mâine la întâlnirea cu procurorii pentru a li se aduce la cunoștință învinuirile. Surse din cadrul DNA au explicat pentru ProSport modul în care va decurge de acum încolo ancheta. „La nivel teoretic, există posibilitatea ca toți oamenii din dosar să fie scoși de sub urmărirea penală. Însă, având în vedere natura faptelor de care sunt acuzați, dosarul va ajunge mai mult ca sigur în instanță. E doar o formalitate”. Date fiind condițiile, pentru șefii FRF și LPF, un prim pas logic pe care ar trebui să îl facă ar fi autosuspendarea din funcții. „Procurorii nu le pot cere acest lucru. Suspendarea trebuie să vină din interiorul celor două foruri. Singurul lucru pe care anchetatorii îl pot face e să ceară arestarea preventivă”, a explicat o sursă apropiată anchetei.
„Autosuspendare sau arest!”
Măsura autosuspendării celor doi capi ai fotbalului românesc a fost cerută ieri și de Marian Iancu. Patronul lui Poli Timișoara consideră că, în acest moment, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir au de ales între a renunța până la finalizarea anchetei la posturi și riscul de a fi arestați provizoriu. „Dacă nu se autosuspendă, Mircea Sandu poate fi reținut, întrucât procurorii sunt obligați să se asigure că el nu poate influența în niciun fel bunul mers al cercetărilor”, a explicat omul de afaceri.
Precedentul Prunea
Înlăturarea lui Sandu și Dragomir din posturi, fie chiar și o măsură temporară, nu ar fi unică în istoria recentă a fotbalului românesc. În urmă cu doi ani, Florin Prunea a fost suspendat chiar de Mircea Sandu din funcția de director de Relații Internaționale al FRF în urma implicării sale în scandalul de corupție în arbitraj. „În momentul în care dosarul a ajuns în instanță, am fost suspendat cu rechizitoriul în față, fără nicio probă! Nu se stabilise dacă sunt vinovat sau nu. Acum, nu mă pot pronunța în legătură cu acest dosar sau dacă oamenii aceștia ar trebui să se autosuspende”, a explicat fostul federal. Ionuț Lupescu, fost angajat al FRF în acea perioadă, l-a completat: „Decizia suspendării lui a fost luată de Comitetul de Urgență și validată de Adunarea Generală. E logică paralela între cazul lui Prunea și cel al lui Mircea Sandu”.
Dacă organismul care conduce FRF se va autosuspenda, atunci cine va mai rămâne? Paralela dintre cazul lui Prunea și cel de acum e corectă, dar numai Mircea Sandu vă poate zice dacă e normal să se autosuspende
Ionuț Lupescu, ex-director general FRF