O partidă disputată în urmă cu aproape opt ani continuă să nască mari controverse. Universitatea Cluj vs CFR Cluj, derby-ul Feleacului din 2012, partidă oprită în minutul 27 de către arbitrul Alexandru Tudor i-a aprins, după ani și ani, pe vechii colegi de uniformă Adrian Porumboiu și Ion Crăciunescu.
Fostul finanțator de la Vaslui era direct interesat de rezultatul partidei, mai precis de decizia Comisie de Disciplină, după ce, în minutul 27, Tudor a trimis echipele la vestiare și nu a mai reluat ostilitățile.
Controversa dintre cei doi titani ai arbitrajului a pornit în cadrul emisiunii Digi Sport Special, chiar de la raportul scris de „Brad Pitt”, contestat de Porumboiu care crede, chiar și după opt ani, că toate calculele pentru titlul din acel sezon, implicit decizia strâmbă a Comisie de Disciplină, au venit pentru ca CFR Cluj să câștige campionatul, ceea ce s-a și întâmplat.
Cu Adrian Porumboiu “pe fir” (fost patron SC Vaslui) și Ion Crăciunescu (președinte CCA la momentul jocului) “la pupitru” dialogul s-a aprins repede, moderatorul Vali Moraru fiind nevoit să-i taie linia vasluianului, chiar la cererea lui Crăciunescu, cel care s-a simțit jignit de afirmațiile fostului său coleg. “Vezi că nu ești la CAP Vaslui să vorbești așa, te-ai făcut șmecher mare, acest individ, tâmpit” și alte apelative aruncate de la tușă la centru și invers, au dus discuția în vertijul unui orgoliu care-i macină pe cei doi foști arbitri de ani buni.
Dar să revenim la partida din 8.05.2012 și la raportul, rapoartele scrise de Alexandru Tudor, contestate de Adrian Porumboiu chiar și în 2020 și în baza cărora Comisia de Disciplină a judecat cazul și a dat o soluție pe care atât Crăciunescu, cât și Porumboiu au considerat-o greșită. Partida s-a rejucat, peste 10 zile, din minutul 1. În actul doi, CFR s-a impus și a reușit să câștige titlul.
ProSport a intrat în posesia mai multor rapoarte, cele completate de Tudor după meci, raportul suplimentar scris a doua zi chiar în fața lui Ion Crăciunescu, plus raportul observatorului partidei, Gheorghe Nedelescu. Repetăm, în baza acestor acte, plus acceptarea probelor suplimentare video, DVD-uri cu înregistrările care au avut loc în minutul 27, atunci când, de la o altercație între Ricardo Cadu și Mircea Bornescu a ieșit o bătaie generală între jucători, oficiali, plus alte persoane din “anturajul” celor două rivale, care a dus la oprirea definitivă a partidei.
Așa cum a precizat și Ion Crăciunescu, Alexandru Tudor a fost nevoit ca, pe lângă însemnările făcute în Raportul arbitrului (trei pagini – VEZI FACSIMIL), a doua zi, chiar în fața președintelui CCA, actualul oficial FCSB a scris un raport suplimentar (alte cinci pagini – VEZI FACSIMIL). “L-am rugat să vizioneze partida din nou, evenimentele și să treacă în acest nou raport tot ce crede, nu aveau rost alte discuții, știam că stăpânește foarte bine regulamentele”.
Alexandru Tudor și-a susținut decizia de oprire a partidei atât în primul raport, cel scris după meci, cât și în raportul suplimentar, cu mici aspecte de interpretare.
Ce a scris Tudor în primul raport (completat cu VERZALE)- VEZI FACSIMIL:
„1. În minutul 24, după marcarea golului de Cadu, acesta sare reclamele părăsind terenul și provoacă prin gesturi galeria “U” Cluj. Din spate este îmbrâncit de Bornescu cu violență și așa începe primul meleu cu participare a 40 (patruzeci/cincizeci de persoane), jucători, jucători de rezervă, tehnicieni, stewarzi, etc.
La ultimele două în tunel agresivitatea a fost mai mare și comportările violente prea (indescifrabil). Jocul oprit definitiv”
Alexandru Tudor a simțit nevoia unui raport suplimentar, alte două pagini în care, în mare măsură, a reluat cele relatate mai sus, cu mici adăugiri (VEZI FACSIMIL).
Aici, Alexandru Tudor precizează și articolul în baza căruia a luat decizia de oprire a partidei, fiind menționată Legea 5, Aliniatele, 6 și 7.
Centralul partidei încheie raportul pe care-l semnează:
“Datorită multiplelor încălcări ale regulamentului, comportări violente, lovituri, îmbrânceli, lupte fizice în cele două meleuri din tunel am decis oprirea definitivă a jocului”
A doua zi, Alexandru Tudor este convocat de Ion Crăciunescu (președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor în acel moment) și completeză un alt raport suplimentar. Tudor, conform lui Ion Crăciunescu, urmărește înregistrările video și scrie al doilea raport suplimentar (5 pagini FACSIMIL), în care apar elemente noi, interesante. Tudor spune că observatorul jocului, Gheorghe Nedelescu i-a strigat, în timpul incidentelor, să oprească jocul și, tot delegatul LPF s-a opus reținerii legitimațiilor jucătorilor. În plus, Tudor vine cu alte elemente, cum că i s-a spus că din tribună ar fi coborât și un bodyguard al echipei CFR. Redăm transcrierea acestui raport suplimentar pe care-l puteți vedea în FACSIMIL.
“Raport suplimentar (2) de la jocul “U” Cluj v CFR Cluj din data de 8 mai 2012.
Datorită faptului că raportul suplimentar anexat raportului de joc necesită detalierea pentru judecarea exactă a faptelor reiau șirul incidentelor:
După înscrierea golului jucătorul Cadu părăsește terenul, sare panourile publicitare și se îndreaptă spre galeria lui “U” Cluj, făcând gesturi provocatoare (sancționabil cu avertisment pentru comportare nesportivă).
Ca reacție la aceste gesturi, Bornescu (“U Cluj) părăsește poarta, aleargă cca 20 metri și îl îmbrâncește violent trântindu-l la pământ.
Se declanșează primul meleu în care sunt implicați circa (indescifrabil următorul rând)… se comportă nesportiv.
După circa un minut și jumătate am reușit să arăt cartonașele roșii jucătorilor care au inițiat incidentele Cadu și Bornescu. Primul a fost eliminat pentru cumul de comportări nesportive: a) provocarea suporterilor adverși prin deplasare și gesturi.
b) comportare nesportivă: implicare în confruntare în masă pe pistă după ce s-a ridicat și apoi pe gazon în teren făcând același lucru. Și Bornescu a fost eliminat pentru comportare violentă.
Al doilea incident începe în momentul în care cei doi părăsesc terenul și intră în tunel, acolo unde Cadu este lovit de două persoane neidentificate. Urmare acestui fapt apare o reacție în lanț a majorității jucătorilor care intră prin tunel sub tribună formându-se un grup de aproximativ 40 de persoane, declansându-se incidente violente, loviri, riposte, lupte fizice, comportări violente. Se implică majoritatea jucătorilor de rezervă, oficiali, stewarzi, persoane neidentificate. Am fost informat că din tribună a venit un bodyguard al echipei oaspete.
Primul meleu din spațiul de sub tribună a durat cam un minut. Urmare a acestui incident și scăpând din mijlocul lui, observatorul jocului, dl Nedelescu, mi-a strigat: “Sandule oprește jocul că nu se mai poate așa!”. Amândoi încercasem să intrăm în mijloc dar grupul nu era controlabil.
Am folosit și fluierul dar nu mai reacționa decât agresiv. Constatând că evenimentele sunt foarte grave, în conformitate cu Legea 5 “Arbitrul” am hotărât oprirea definitivă a jocului.
Precizez că după al doilea meleu a urmat și al treilea, moment în care am cerut cordon de ordine dar nu mai asculta nimeni în aceeași zonă de sub tribună. Menționez că în condițile luptelor corp la corp în grup era imposibil să contabilizez toate acțiunile ți să identific toate persoanele participante.
Consider că pe baza înregistrărilor video ale mass media și ale camerelor de supraveghere pot di indentificate exact faptele fiecărui participant. La completarea raportului am (indescifrabil)… dăcă reținem toate carnetele jucătorilor și probabil ținând cont că se joacă și din trei în trei zile, domnia sa (n.r.este vorba de observatorul de joc) a decis ca delegații să se mizeze pe raportul care urma să fie completat.
Trebuie să menționez că au fost persoane implicate în incidente care au încercat să apleneze. Ex: Szukala (U Cluj) ; antrenorul Andone în meleul doi.
Socotesc gravitatea incidentelor la un nivel inacceptabil și înaintez rapoartele spre judecare comisiilor abilitate ale L.P.F.
09.05.12.
Interesant este și punctul observatorului Gheorghe Nedelescu, cel care, în raportul său prezentat Comisie de Disciplină în data de 9.05.2012, a pus decizia orpriri jocului, exclusiv în granițele raționamentului lui Alexandru Tudor și încăpățânării proverbiale ale arbitrului, considerat unul dintre cei mai drastici și intransigenți fluierași din istoria fotbalului românesc. Astfel, Nedelescu repetă în raportul său că atât el, cât și Sandu Boc, supervizorul meciului, i-au tranmis lui Tudor că partida poate fi reluată, însă acesta a fost radical: “Meciul este oprit, nu va mai fi reluat, nu-mi negociez deciziile!” Pro Sport a obținut și raportul lui Nedelescu și-l prezintă atât FACSIMIL, cât și transcris, cu valoarea unui arc peste timp:
Raport suplimentar la meciul Universitatea Cluj – C.F.R Cluj din data de 08.05.2012
Având în vedere evenimentele desfășurate în partida Universitatea Cluj- C.F.R Cluj, vă precizez următoarele:
Nedelescu pune că, înaintea meciului, l-a atenționat pe Cadu să nu provoace!
Măsuri luate înaintea începerii jocului
-am solicitata delegatului C.F.R Cluj și antrenorulsui Ioan Andone să atargă atenția jucătorilor să nu incite și să raspundă la provocări (lucru care s-a realizat)
-înaintea ieșirii din tunel am discutat cu jucătorul Cadu (care fusese admonetat când a ieșit la încălzire) să nu incite și să nu răspundă la provocări
Gheorghe Nedelescu și-a încheiat raportul cu măsurile pe care le-a luat după terminarea jocului (VEZI FACSIMIL).
Comisia de Disciplină din cadrul LPF a judecat în regim de urgență evenimentele de pe Cluj Arena, într-o ședință care a durat 6 ore și a oferit o soluție, așa cum spuneam, contestată chiar și azi de Adrian Porumboiu și chiar de Ion Crăciunescu. Partida s-a rejucat din minutul 1, pe teren s-au aflat, culmea, chiar și Cadu și Bornescu, jucătorii de la care a pornit tot scandalul, iar CFR, care a revenit de la 0-2, s-a impus cu 3-2. Adrian Porumboiu este de părere că decizia corectă a Comisiei de Disciplină ar fi fost ca meciul, în urma gravității evenimentelor, să fie tranșat cu scorul de 0-3 împortriva ambelor formații, după o astfel de decizie, Vaslui ar fi devenit campioana României.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER