Avem toate cifrele CFR-ului din Europa. Capitolul la care Dan Petrescu e peste Solskjaer, Lopetegui sau Gerrard, dar și clasamentul unde clujenii sunt ultimii | EXCLUSIV
Sezonul în care CFR a depășit grupele Europa League, după ce a jucat și 4 tururi preliminare, va rămâne în istoria clubului din Gruia drept cea mai lungă ședere a echipei în competițiile continentale. Mai departe de rezultatele cunoscute, cifrele furnizate de InStat oferă o imagine mai exactă a unui sezon european de vis, pentru ardeleni.
CFR a avut un Index cu care s-a clasat pe locul 26 dintre cele 48 de echipe prezente în grupele Europa League, iar multe dintre cifrele InStat scot în evidență organizarea defensivă și eficiența lui Dan Petrescu.
Se compară cu Manchester, la goluri primite
În primul rând, CFR s-a păstrat în topul Europa League când a venit vorba de goluri primite din acțiune. Jucătorii lui Petrescu au primit doar 3 astfel de goluri și sunt pe locul 4 în acest clasament. Doar Manchester United, Espanyol și FC Basel au încasat mai puține goluri din acțiune. „Reversul medaliei” este reprezentat de golurile marcate din acțiune de CFR. Cu doar două astfel de reușite în faza grupelor, CFR împarte ultima poziție cu alte 7 echipe.
Locul 5 la fazele fixe
Clasamentul care, probabil, îl bucură la fel de mult pe Dan Petrescu este cel reprezentat de eficiența în momentele statice ale jocului. Fazele fixe reprezintă un capitol extrem de important pentru antrenor, în pregătirea meciurilor, iar Petrescu a reușit să se facă cunoscut și în Europa, prin asta. CFR a marcat 4 goluri în faza grupelor din cornere, lovituri libere sau penaly-uri. Doar APOEL, Sporting, Frankfurt și AS Roma au reușit mai multe. Locul 5 la acest capitol îl pune pe Dan Petrescu în fața unor antrenori foarte cunoscuți, precum Solskjaer, Gerarrd, Arteta sau Lopetegui. De asemenea, CFR a avut un singur gol primit din fază fixă, golul lui Lazio din Gruia.
Posesie slabă, eficiență aproape de maxim
Eficiența maximă și apărarea lui Petrescu a calificat echipa din grupe. Asta pentru că în grupa cu Rennes, Lazio și Celtic, CFR a avut foarte rar mingea. Clujenii au fost penultimii din Europa League la capitolul acțiuni inițiate. Au avut doar 699 de acțiuni inițiate. Doar Slovan Liberec a fost la contolul mingii mai rar. În comparație, cea mai ofensivă echipă din competiție, FC Sevilla, a avut 1116.
În privința posesiei, CFR a fost antepenultima, Wolfsberger și Slovan fiind echipele față de care formația lui Petrescu a ținut mingea mai mult.
Cele mai puține și cele mai lente pase
Cel mai slab clasament al campioanei României a fost cel al paselor. Cu 266 de pase precise, în medie, la fiecare meci din grupă, CFR a fost ultima din Europa League. FC Sevilla, prima la acest capitol, a reușit o medie de 741 de pase. Ritmul lent din România s-a văzut și în viteza paselor precise, unde CFR a fost tot ultima. Convins că nu poate avea inițiativa, Petrescu a mizat, pe lângă fazele fixe și pe mingi lungi, fiind depășit doar de Getafe la lungimea paselor și a căutat să marcheze din cât mai puține atingeri, numărul mediu de pase în atacurile ce au adus goluri fiind de două pase.