Avertisment din Europa!** UEFA monitorizează echipele din cupe: trei din șase au călcat pe bec! Ce amenzi uriașe riscă românii
Forul european monitorizează trei cluburi din Liga I înscrise în cupele europene care au încălcat conceptul de fair-play financiar nou introdus. Acestea au avut datorii de sute de mii de euro și vor fi amendate drastic
Oțelul (Liga Campionilor), Steaua, Dinamo, Rapid, Vaslui și Gaz Metan Mediaș (Europa League) sunt fost cele șase echipe care au participat în cupele europene
De anul trecut, UEFA a implementat conceptul de fair-play financiar pentru cluburile înscrise în cupele europene. Din cele șase echipe românești care au jucat în Europa League și Liga Campionilor, trei au încălcat principiul.
Domnule Duru, ce presupune acest concept?
Conceptul de fair-play financiar e direct controlat de UEFA, prin intermediul fiecărui licențiator național și are două etape. Prima a intrat anul trecut în vigoare începând cu 1 iunie 2011 și se referă la lipsa datoriilor financiare restante în timpul sezonului competițional. După obținerea licenței, cluburile participante trebuie să demonstreze că la 30 iunie, respectiv pe 30 septembrie, nu au datorii financiare restante.
De ce s-au ales cele două date?
Pentru că sunt premergătoare unor perioada de transfer de unde rezultă obligații fiscale.
Cum s-au încadrat cluburile noastre în acest concept?
Trei au avut restanțe mari, una de numai 13.000 de euro, iar două au fost curate.
Puteți să ne spuneți numele lor?
Nu. Comisia de control financiar a UEFA a solicitat explicații cluburilor respective, iar cele trei cu datorii mari au intrat în monitorizarea comisiei. Al patrulea, fiind vorba o sumă mică, a rămas în monitorizarea noastră. Toate trebuie să achite aceste datorii până la 31 martie pentru că nu-și vor primi licența pe sezonul următor.
Datorie de aproape un milion de euro
Care a fost cea mai mare datorie restantă?
Aproape un milion de euro.
De unde provine?
Probabil din transferul unor jucători.
Ce se va întâmpla cu cele trei monitorizate de UEFA?
Vor fi amendate, iar sacțiunile nu sunt mici. A fost un plafon inițial de un milion de euro, dar s-a votat pentru depășirea lui pentru că sumele care vin din cupele europene sunt mari.
A doua etapă a conceptului?
Introducerea unui prag de rentabilitate. Nu poți să cheltui mai mult decât încasezi. Pragul e calculat pe trei ani și începe din 2012, de aceea e important momentul. Pe trei ani financiari deficitul nu poate depăși cinci milioane de euro. Dacă este încălcat acest prag vor fi sancțiuni financiare.