La trei ani după ce a fost promovat fără examen în Liga I, Marius Avram ajunge să arbitreze și în Europa
Pe 25 septembrie, Comisia Centrală a Arbitrilor trebuie să trimită către UEFA lista cu „centralii” și asistenții nominalizați pentru a arbitra în Europa în 2010. Favoriți la ocuparea ultimelor două locuri eligibile (6 și 7) sunt Istvan Kovacs și Marius Avram. „Coincidență”, ultimul este chiar fiul actualului președinte al CCA, Vasile Avram!
Imediat după scandalul în care a fost implicat arbitrajul românesc, odată cu izbucnirea cazului „Penescu”, se zvonea că FIFA și UEFA vor să reducă numărul de „centrali” români de la șapte la cinci. Amenințarea nu s-a materializat, până la urmă, România rămânând, conform unor surse, tot cu șapte arbitri de centru în Europa.
Procedura de selecție
În fiecare an, de obicei în septembrie, fiecare federație națională trebuie să trimită către UEFA o listă cu câte zece nume de „centrali” și asistenți. În general, ierarhia ține cont de grupa valorică din care fac parte aceștia la FIFA și data la care aceștia au fost promovați în respectiva categorie. Oficial, selecția se face în România după mai mulți factori: notele primite în timpul anului în țară și, eventual, în Europa; calitățile pe care le au arbitrii; vârsta și, nu în ultimul rând, nivelul limbii engleze. Neoficial, mai există însă și alte argumente: bunăvoința conducătorilor de cluburi și a conducătorilor FRF, dar și – ca atu suplimentar – descendența dintr-un alt fost arbitru, de preferință membru al CCA. Măsurat de Mircea Sandu personal!
De la apariția lui Marius Avram, în 2006, la meciurile primei divizii, s-a discutat intens pe baza înălțimii sale. Cum regulamentul din România prevede clar o limită minimă de 1,70 metri, s-a ajuns chiar la situația în care președintele FRF, Mircea Sandu, l-a măsurat personal pe Marius Avram, cu o ruletă! „Are un metru și 71 de centimetri”, a spus atunci „Nașul”, stârnind zâmbete. Dincolo de acest aspect, Avram cel mic a avut prestații apreciate, mai ales în ultimul an și jumătate, el fiind acum rezervă în brigada condusă de Alexandru Tudor care va oficia în Europa League, la Lille – Valencia. Despre el, colegii spun că vorbește patru limbi: engleză, franceză, italiană și germană. Pe de altă parte, Avram a fost promovat în Liga I, în 2006, fără să dea examen. De atunci a arbitrat 39 de meciuri pe prima scenă.
De ce Istvan Kovacs?
Istvan Kovacs s-a născut în Carei și a avut, probabil, una dintre cele mai spectaculoase ascensiuni. Artizanul progresului înregistrat de Kovacs este Ionuț Lupescu, care în august 2007 l-a luat din Liga a III-a și l-a delegat direct la Supercupa României, deși arbitrul avea atunci doar 22 de ani! În ultima vreme a fost considerat drept un arbitru apropiat de CFR Cluj. „N-are picioare pentru meciurile foarte grele”, apreciază un specialist. Înainte de izbucnirea cazului „Penescu”, Gheorghe Constantin, președintele CCA din acea vreme, chiar îl pregătea pe Kovacs pentru a-i luat locul pe lista FIFA lui Sorin Corpodean, care urma să se retragă în 2010.
Crăciunescu: „Băiatul merită”
Fost șef al arbitrilor, căzut în dizgrație după ce „a defectat” în 2005, trecând de partea lui Gică Popescu, Ion Crăciunescu nu-și amestecă sentimentele. „Băiatul (n.r. – Marius) merită. E un arbitru bun. Nu e o forțare trecerea lui pe lista FIFA. În ultimii ani a arbitrat bine, cu excepția problemelor de la meciul Dinamo – Otopeni. Eu cu tatăl am probleme…”. Crăciunescu și-a spus punctul de vedere și în privința informațiilor că ar fi insistat ca fiul său, Teodor, să prindă și el un loc pe lista FIFA. „Nu am rugat pe nimeni, niciodată, să-l ajute pe fiul meu. De trei ani ar fi avut dreptul să intre pe lista FIFA, dar mereu a fost în rândurile celor «admiși fără loc». De fiecare dată îl tăia Mircea Sandu de pe listă. Nu-mi fac iluzii: nu-l vor pune niciodată pe Teodor pe lista FIFA, atât timp cât e Mircea Sandu acolo!”.
„Despre Marius Avram am primit referințe bune. Cred că-și merită locul. În schimb, la Istvan Kovacs am unele îndoieli. Deși are unele calități, mi se pare șmecherit prea devreme. Mi-e teamă să nu aibă soarta lui Bogaciu, care și el a fost promovat peste rând”, Adrian Porumboiu, fost arbitru internațional
În România, arbitrajul e o breaslă
Cazul familiei Avram nu e nici primul și, fără îndoială, nici ultimul în România. Deși „fluierașii” și șefii lor nu scapă niciun prilej să se vaite cât de grea e această meserie, arbitrii s-au constituit, în România, într-o veritabilă breaslă. La fel ca acum câteva sute de ani (în Evul Mediu existau organizații pe meserii precum Breasla Cizmarilor, Breasla Pânzarilor, Breasla Dulgherilor, Breasla Olarilor sau Breasla Pielarilor), părinții arbitri își îndrumă copiii pe același (bănos) drum în viață. Numai pe parcursul ultimelor decenii sunt celebre cazurile familiilor Crăciunescu (tatăl Ion și fiul Teodor), Salomir (tatăl Mircea și fiul Marian), Constantin (tatăl Gheorghe și fiul Augustus), Sorescu (tatăl Cornel și fiul Bogdan), Igna (tatăl Ioan și fiul Valentin) și Constantinescu (tatăl Ion și fiul Eduard).
PROPUNERI Lista FIFA 2010 – centrali 1. Alexandru Tudor 2. Cristi Balaj 3. Alexandru Deaconu 4. Augustus Constantin 5. Ovidiu Hațegan 6. Istvan Kovacs 7. Marius Avram 8. Sebastian Colțescu 9. Mugurel Drăgănescu 10. Theodor Crăciunescu Notă: doar primii șapte sunt acceptați de FIFA pentru a arbitra meciuri internaționale
PROPUNERI Lista FIFA 2010 – asistenți 1. Cristi Nica 2. Aurel Oniță 3. Ionel Popa 4. Adrian Vidan 5. Zoltan Szekely 6. Mikloș Nagy 7. Eduard Dumitrescu 8. Sebastian Gheorghe 9. Octavian Șovre 10. Radu Ghinguleac
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER