Azi se decide dacă Rapid continuă în Liga I și care va fi configurația viitoarei ediții a campionatului

UPDATE 09:00 A început ședința în cadrul căreia se va decide dacă Rapid primește acceptul de a juca în Liga I și se va stabili configurația campionatului viitor.


Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a dat dreptate clubului Universitatea Cluj, care a contestat deciziile instanțelor Sistemului Național de Licențiere al FRF, de a nu-i permite să evolueze în Liga I.

În urma acestui verdict, președintele clubului Universitatea Cluj, Ioan Mărginean, a declarat, vineri, agenției MEDIAFAX, că dacă directorul administrației de licențiere a FRF, Viorel Duru, nu își va da demisia până sâmbătă, când are loc ședința Comitetului Executiv al FRF, va solicita oficial demiterea acestuia.

La rândul său, acționarul majoritar al FC Rapid, George Copos, a declarat, vineri, agenției MEDIAFAX, că gruparea pe care o conduce va face o scrisoare oficială prin care va solicita ca echipa să joace în Liga I în sezonul viitor, deoarece cazul este similar cu cel al U Cluj, club care a primit licența la TAS.

În acest moment, după decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne în cazul clubului Universitatea Cluj, în Liga I sunt 17 echipe care îndeplinesc criteriile sportiv și de licențiere.

O decizie în ceea ce privește numărul echipelor care vor participa în sezonul viitor al Ligii I se va lua, astăzi, în cadrul Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal .

Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, susține un sistem cu 18 echipe pentru a evita o diminuare a sumei care revine anual cluburilor din vânzarea drepturilor TV. În această situație, membrii Comitetului Executiv trebuie să aleagă între respectarea criteriului financiar stabilit în manualul de licențiere și criteriul sportiv.

Cluburile Rapid și Universitatea Cluj, aflate în insolvență, nu au primit licența pentru Liga I din partea Sistemului Național de Licențiere din cadrul FRF, dar îndeplinesc criteriul sportiv, clasându-se la finalul sezonului trecut pe locurile 8, respectiv 12. Rapid nu s-a mai adresat TAS deoarece Tribunalul București a amânat până în septembrie pronunțarea în ceea ce privește planul de reorganizare a societății care administrează clubul.

În schimb, grupările Concordia Chiajna și CSMS Iași au primit licența, însă au retrogradat din punct de vedere sportiv, terminând ediția trecută a Ligii I pe pozițiile 15, respectiv 17. Pe locul 16 s-a clasat CS Severin, echipă care nu a primit licența și care a retrogradat în același timp, iar pe locul 18 a fost Gloria Bistrița. Din liga a II-a au promovat patru echipe, toate având licență pentru primul eșalon.

Președintele FRF, Mircea Sandu, a anunțat, săptămâna trecută, că toate echipele care au retrogradat sportiv sau pe criteriul neîndeplinirii condițiilor de licențiere ar trebui să fie pregătite pentru a evolua în prima ligă sezonul următor. El a precizat că o comisie formată din angajați ai LPF și FRF caută soluții legale pentru rămânerea sistemului competițional cu 18 echipe, până la ședința Comitetului Executiv al FRF din 6 iulie.

Publicat: 06 07. 2013, 10:40
Actualizat: 06 07. 2013, 15:44