Badea decide, din acest moment, soarta FC Dinamo: Curtea de Apel i-a dat câștig de cauză în disputa cu Negoiță și menține sechestrul pe 92% din acțiunile clubului. Cele 3 scenarii: Badea poate redeveni patron
de Andru Nenciu
Schimbările din echipa lui Ioan Andone și conflictele interne de la Dinamo trec în plan secund în această pauză competițională. Fără Gnohere și Vali Lazăr, dar cu un plus de aproape jumpătate de milion de euro în urma vânzării celor doi la FCSB, respectiv Al-Sailiya, conducerea echipei de fotbal își reconfigurează planul pentru 2017. Iar principalul subiect de pe masa de lucru a lui Ionuț Negoiță îl reprezintă viitorul formației. Va rămâne Negoiță în principala lojă sau va ceda Dinamo? Sunt oameni interesați de achiziționarea clubului sau tot tam-tam-ul făcut de X sau Y au fost doar fumigene? Patronul de la RIN e obligat să ia cea mai bună decizie într-un timp scurt și presat de hotărârea dată săptămâna trecută de judecători.
Curtea de Apel a decis săptămâna trecută ca 92 la sută din acțiunile pe care le deține Ionuț Negoiță să rămână sub sechestru în contul sumei de 2.000.000 de euro pe care Ionuț Negoiță i-o datorează lui Nicolae Badea. Sentința e definitivă. În aceste condiții, patronul de la Computerland are posibilitatea de a scoate la licitație acțiunile pentru a-și recupera banii cuveniți după tranzacția încheiată în urmă cu 3 ani și 10 luni. ProSport vă prezintă cei trei pași importanți din instanță și trei scenarii posibile generate de decizia magistraților.
PRIMUL PAS În toamnă, Tribunalului București a decis să instituie un sechestru asigurator asupra acțiunilor deținute de Ionuț Negoiță la Dinamo, în baza unei datorii de două milioane de euro pe care patronul RIN o are la fostul acționar majoritar al lui Dinamo, Nicolae Badea. Pe 27 octombrie, instanța de la Secția a VI-a civilă a Tribunalului București dădea următoarea soluție la solicitarea lui Nicolae Badea de a pune sechestru pe acțiunile clubului de fotbal Dinamo: „Admite cererea. Instituie sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile constând în acțiunile în număr de 381.041 deținute de intimatul Ionuț Negoiță la societatea Dinamo 1948 SA, reprezentând 92,9368% din capitalul social al societății până la concurenta sumei de 2.000.000 Euro , respectiv a sumei de 116.598,98 lei, datorate de intimat conform sentinței civile nr.7272/21.12.2015 pronunțată de Tribunalul București, Secția a VI a Civilă, în dosarul nr.31.457/3/2014. Dispune notarea sechestrului în Registrul Comerțului conform art.955 alin.3 C.proc.civ. Obligă petenții ca, în termen de 7 zile de la comunicarea prezentei încheieri să procedeze la consemnarea unei cauțiuni, la dispoziția instanței, în cuantum de 200.000 Euro, în echivalent lei, funcție de cursul oficial leu-euro stabilit de BNR, la data consemnării conform art.954 alin.2 C.proc.civ. Pune în vedere petenților dispozițiile art.956 C.proc.civ Obligă intimatii să plătească petenților suma de 200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul București – Secția a VI-a Civilă. Pronunțată în ședință publică astăzi, 27 octombrie 2016″.
AL DOILEA PAS Răspunsul lui Negoiță a venit imediat. Patronul echipei Dinamo, a contestat pe 6 decembrie, la Curtea de Apel, decizia Tribunalului București de a pune sechestru pe 92,9% din acțiunile deținute la club, în contul datoriei de 2.000.000 de euro către fostul acționar și președinte, Nicolae Badea.
AL TREILEA PAS. Decizia a venit pe 12 ianuarie. Iată, mai jos, hotărârea Curții de Apel, potrivit portalului Ministerului de Justiție.
Instituie sechestru asigurător asupra bunurilor mobile constând în acțiunile în număr de 381.041 deținute de intimatul Ionuț Negoiță la societatea Dinamo 1948 SA, reprezentând 92,9368% din capitalul social al societății până la concurența sumei de 2.000.000 euro datorate de intimat reprezentând contravaloarea acțiunilor și creanțelor cesionate de petenți în favoarea intimatului.
Respinge cererea privind instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile constând în acțiunile în nr. de 381.041 deținute de către intimat la societatea Dinamo 1948 SA reprezentând 92,9368% din capitalul social al societății până la concurența sumei de 116.598,98 lei, ca neîntemeiată. Menține restul dispozițiilor încheierii apelate. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi, 12.01.2017
După decizia Curții de Apel, ProSport a stat de vorbă cu un expert financiar pentru a afla ce se poate întâmpla după decizia Curții de Apel. Analistul susține că există trei variante:
- 1. Ionuț Negoiță să-i plătească datoria de 2.000.000 de euro lui Badea. În acest caz intră și posibilitatea ca patronul de la RIN să vândă Dinamo, însă potrivit legii principala sarcină a actualului conducător din Ștefan cel Mare este să vireze banii restanți către Nicolae Badea.
- 2. În cazul în care Negoiță nu-și onorează datoria, acțiunile urmează să fie executate. Adică scoase la licitație. În această situație, Dinamo își schimbă proprietarul.
- 3. Negoiță poate să-i propună lui Badea varianta de a încheia o tranzacție cu patronul de la Computerland. Prețul acțiunilor se ridică însă la mai mult de 2 milioane de euro, iar Negoiță îi poate cere lui Badea o anumită sumă de bani. În această situație, patron la Dinamo redevine Nicolae Badea.
De când a venit în fruntea clubului Dinamo, cel mai eficient transfer pentru conturile lui Negoiță a fost fundașul dreapta Constantin Nica, vândut la Atalanta Bergamo pentru 1,6 milioane de euro. Anul trecut, din punct de vedere financiar, vârful s-a numit slovenul Miha Mevlja, pentru 700.000 de euro la Rostov. Ultima lovitură dată de Badea din funcția de președinte al Consiliului de Administrație s-a consemnat în 2011, când Udinese a plătit 5 milioane de euro pentru transferul lui Gabriel Torje. Dorin Rotariu (1,7 milioane de euro), Sergiu Hanca (1,25 milioane de euro), Steliano Filip (cotat la 1 milion de euro) și Antun Palic (1 milion de euro) sunt, în acest moment, oamenii care ar putea să aducă un vagon de lichidități clubului patronat de Negoiță. Până la ora publicării articolului, ProSport nu a reușit să ia legătura cu Nicolae Badea și Ionuț Negoiță.